Simply Red

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Simply Red
Genel bilgiler
Başladığı yerManchester, İngiltere
TarzlarPop rock, blue-eyed soul
Etkin yıllar1985–2010
Müzik şirketiElektra, East West, Simply Red
Resmî sitewww.simplyred.com
Eski üyelerFormer Members

Simply Red, 2009 yılında ayrılma kararı alan Manchester orijinli İngiliz pop grubu. 1984 yılında grubun lideri ve şarkıcısı Mick Hucknall tarafından kuruldu ve varlığını günümüze kadar ara vermeden sürdürmeyi başardı.[1] Topluluğun ilk kadrosunda Mick Hucknall'ın yanı sıra, gitarda Sylvan Richardson, bas gitarda Tony Bowers, klavyelerde ise Tim Kellett ve Fritz McIntyre yer alıyordu.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun ilk albümü Picture Book (1985) ise kurulmalarından bir sene sonra piyasaya çıktı. Bu albümden çıkan single "Holding Back the Years" ABD ve İngiltere listelerine 1 numaradan girdi ve grubu 1986 yılının en popüler topluluğu haline getirerek müzik dünyasına zirveden girmelerini sağladı. Bir sonraki albümleri Men and Women (1987) beklenen başarıyı sağlayamasa da "The Right Thing" parçası tüm dünya listelerinde zirveyi zorlayarak grubu yine yukarıda tutan şarkı oldu.

Gitarı, Brezilyalı Heitor TP'nin devraldığı A New Flame (1989) albümü özellikle eski bir Harold Melvin hit'i olan "If You Don't Know Me By Now"un yeni yorumunun büyük başarısı ile tüm dünyada büyük başarı sağladı ve 1 numaraya çıkan bir başka Simply Red klasiği olarak tarihte yerini aldı. Albümün dikkat çeken diğer parçaları "It's Only Love" ve albüme ismini veren "A New Flame" oldu ve bu parçalar da listelerde yerlerini aldı.

Bas gitara Shaun Ward'ın, davula Gota Yashiki'nin geçtiği grubun dördüncü stüdyo albümü, tüm zamanların en başarılı albümlerinden birisi olarak piyasaya çıktı ve dünyanın büyük bölümünde listelere 1 numaradan giren "Stars" ve "Something Got Me Started" gibi hitleri içinden çıkartan Stars (1991) oldu. Albümün diğer single'ları "For Your Babies", "Thrill Me" ve "Your Mirror"'da önemli liste başarıları göstererek Simply Red'in senenin en başarılı grubu olmasına katkıda buludu. 1993 yılına gelindiğinde albüm tüm dünyada 9 milyona yakın satmıştı.

Ward'un yer almadığı beşinci albüm Life (1995) ise "Fairground" adlı hit ile bir başka dünya başarısına imza atarak, batı ülkelerinin büyük çoğunluğuna 1 numaradan girmeyi bir kez daha başaran bir başka Simply Red klasiği oldu.

1996 yılında plak şirketlerinin piyasaya sürdüğü Greatest Hits albümleri ise, büyük satışı ile Stars'ın satışlarını da sollayarak büyük bir ticari başarıya imza atan ve sürekliliği olan bir toplama albümü olarak grubun müziğinin daha çok evde ve arabada çalınmasına sebep oldu.

Bu toplama albümünün büyük başarısı ile geçen iki senenin ardından yeni albüm Blue (1998) oldu. Gitarlarda Kenji Suzuki, klavyelerde Tim Vine, Paul Carrack ve Alan Clark, bas gitarda ise Steve Lewinson'un yer aldığı albümde geri vokallerde Sarah Brown ve Dee Johnson yer alıyordu. Albümden çıkan "Say You Love Me" single'ı ve bir reggae olan "Night Nurse" dünya listelerinde görünmeyi başaran yegane kayda değer gelişmelerdi. "Ghetto Girl" ise başarısız bir single denemesi olarak piyasadaydı.

Grup, yedinci stüdyo albümleri için Sibirya'ya gitme kararı aldı ve Love and the Russian Winter (1999) albümünü böyle bir ortamda ortaya çıkarttı. "Your Eyes" ve "Ain't That a Lot of Love" gibi başarılı parçalara rağmen albüm, Simply Red tarihinin hem ticari, hem liste olarak en başarısız albümü oldu ve plak şirketleri durumu acilen eski hitlerinden oluşturdukları yeni bir toplama albümü daha piyasaya sürerek kurtarmakta buldu.

Bu albümün başarısızlığının ardından Simply Red bir süreliğine piyasadan çekildi. Bu süreyi Mick Hucknall, satın aldığı bir Jamaika orijinli reggae plak şirketi için yaptığı prodüksiyonlar ve birkaç Amerikalı Hollywood yıldızı ile birlikte Paris'te açtığı restaurantı ile ilgilenerek geçirdi. Artık herkes Simply Red'in dağıldığını ve bir daha bir araya gelmeyeceğini düşündüğü dönemlerde Mick Hucknall tekrar ortaya çıktı ve Warner ile olan anlaşmalarını feshederek, simplyred.com ismi ile kendisine ait bir plak şirketi kurduğunu ve yeni Simply Red albümlerini artık kendi firmasından çıkartacağını duyurdu.

Bundan kısa bir süre sonra Home (2003) isimli yeni albümleri piyasadaydı. Klavyelerde Dave Clayton'ın ve davulda Pete Lewinson'ın yer aldığı albüm, eski Simply Red hayranlarını tatmin eden bir çalışma olarak, listelerde pek görünmese de, kayda değer bir ticari başarı elde etti. Albümden çıkan "Sunrise" ise yeni nesiller ile Simply Red'in tanışmasını sağlayan bir yaz hiti olarak dünyada büyük kabul gördü ve Billboard listelerinde, uzun bir aradan sonra 1 numaraya çıkan yeni Simply Red çalışması oldu.

Bir sonraki albüm Simplified (2005) ilk bakışta, Simply Red'in eski klasiklerini bir araya getirdikleri bir yeni toplama albüm gibi görünse de, bu klasiklerin Latin ve akustik anlayış ile tekrar düzenlenerek kaydedildiği yeni versiyonlarından oluşan bir albüm oldu. Eski parçaların yanı sıra albümde dört yeni parça da yer alıyordu. Bunların arasından en öne çıkan çalışma ise "Perfect Love" idi.

Grubun onuncu stüdyo albümü Stay (2007) ise grubun geçmişi ile bugününü buluşturan sound'u ile Simply Red tarihinin en başarılı albümlerinden birisi olarak 2007 Nisan ayında piyasaya çıktı. Albümün çıkışından önce piyasaya sürülen single "Oh, What a Girl" ile birlikte, albümün çıkışının hemen ardından radyolarda çalınmaya başlayan ve şu günlerde listelerde başarılı bir seyir izleyen "So Not Over You" albümün en öne çıkan parçaları oldu. Albümün en başarılı ve en yüksek liste başarısını göstermesi beklenen parçası olarak öne çıkan "Stay"'in single'ı ise Mayıs ayı sonlarında piyasada olacak.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Picture Book (1985)
  2. Men and Women (1987)
  3. A New Flame (1989)
  4. Stars (1991)
  5. Life (1995)
  6. Blue (1998)
  7. Love and the Russian Winter (1999)
  8. Home (2003)
  9. Simplified (2005)
  10. Stay (2007)

Toplama albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Greatest Hits (1996)
  2. It's Only Love (2000)
  3. The Very Best of Simply Red (2003)

DVD[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Live in London (1998)
  2. Home Live in Sicily (2003)
  3. Cuba! (2005)

Grup üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mick Hucknall (vokal) 1984-2007
  • Ian Kirkham (alto ve tenor saksafon, klavye) 1986-2007
  • Dee Johnson (geri vokal) 1995-2007
  • Steve Lewinson (bas) 1996-2007
  • Kenji Suzuki (gitar) 1998-2007
  • Sarah Brown (geri vokal) 1998-2007
  • John Johnson (trombon) 1998-2007
  • Chris de Margary (flüt, tenor saksafon) 1998-2007
  • Kevin Robinson (trompet) 1998-2007
  • Dave Clayton (klavye) 2003-2007
  • Pete Lewinson (davul) 2003-2007

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sadie, Stanley (2021). The new Grove dictionary of music and musicians (5. bas.). New York: Grove. ISBN 978-0195170672. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

simplyred.com 1 Ekim 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.