Silos Dua Kitabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Silo Dua Kitabı, kağıt üzerinde (parşömen yerine) Avrupa'da oluşturulmuş bilinen en eski belgedir; 1080 AD öncesine tarihlenmektedir.[1] El yazması, quarto üzerine yazılmıştır; 1'den 37'ye kadar olan folyolar kağıt, diğerleri parşömen üzerinde olmak üzere 157 yapraktan oluşmaktadır.[2] Kesin olarak söylemek gerekirse, tam bir dua kitabı değildir: Kısa bir açıklama olarak tanımlanmıştır.[3] Ayrıca Liber Mysticus veya Breviarum gothicum olarak da tanımlanabilir.

Dua kitabı, İspanya'nın Burgos yakınlarındaki Santo Domingo de Silos Manastırı'nın kütüphanesinde bulunan olan "Kodeks 6 "dır. İşbu dua kitabı, 1080 yılında Papa VII. Gregorius tarafından ayinin engellenmesine rağmen Silos kütüphanesinde korunagelmiş, Mozarabik ayininin bir dizi litürjik elyazmalarından biridir. Kodeks, adını Silos'taki mevcut konumundan almıştır, ancak Silos manastırının yazıhanesinde oluşturulmayıp Nájera'daki Santa María la Real manastırında meydana getirilmiştir. Nájera, belgenin oluşturulduğu sırada Hıristiyan topraklarında olmasına rağmen, kağıdın İslam dünyasında, muhtemelen İslami İspanya'da üretildiğine inanılıyor.

2013 yılında, el yazması, 1980 yılında kaleme aldığı Gülün Adı adlı romanında Silos'a atıfta bulunan Umberto Eco tarafından incelendi.[3] Eco'nun bu ziyareti İspanyol basınında geniş yer buldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Preservation and Restoration of Paper Records and Books: A RAMP Study with Guidelines" (PDF). United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. 1984. s. 3. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2013. 
  2. ^ Zapke, Susana, (Ed.) (2007). Hispania Vetus: Musical-liturgical manuscripts from Visigothic origins to the Franco-Roman transition. Bilbao: Fundación BBVA. s. 290.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); r eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ a b "La biblioteca del monasterio de Silos hace tangible la ficción de Umberto Eco". Diario de Burgos. 25 Mayıs 2013. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.