Kuzuların Sessizliği (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Silence of the Lambs, The sayfasından yönlendirildi)
Kuzuların Sessizliği
The Silence of the Lambs
YönetmenJonathan Demme
YapımcıKenneth Uth
Edward Saxon
Ron Bozman
SenaristTed Tally
OyuncularJodie Foster
Anthony Hopkins
Scott Glenn
Ted Levine
MüzikHoward Shore
Görüntü yönetmeniTak Fujimoto
KurguCraig McCay
DağıtıcıOrion
CinsiSinema filmi
TürüSuç/Korku, Gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı1991
Çıkış tarih(ler)i30 Ocak 1991 (NYC)
1 Şubat 1991 (LA)
14 Şubat 1991 (ABD)
Süre118 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe19 milyon $[1]
Hasılat272.742.922 $[2]
Önceki filmManhunter
Devam filmiHannibal

Kuzuların Sessizliği, yazar Thomas Harris'in aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılan, yönetmenliğini Jonathan Demme'nin yaptığı, 1991 yapımı psikolojik gerilim türünde bir film.

Thomas Harris'in romanının bu uyarlamasında, FBI'daki eğitimi devam eden Clarice Starling (Jodie Foster) yüksek güvenlikli bir tımarhaneye girerek bir psikiyatr iken yamyamlık yapan bir kitle katiline dönüşen Hannibal Lecter'in (Anthony Hopkins) hastalıklı zihninin derinliklerine inmeye çalışmaktadır. Starling'in bir seri katili yakalamak için ipuçlarına ihtiyacı vardır. Ancak ne yazık ki, Lecter ile yaşadığı Faustiyen ilişki sonunda onun kaçışına sebep olur ve artık iki ayrı seri katil karanlıklarda serbest dolaşır.

1992 yılında 7 dalda Oscar'a aday olan film, yönetmenine ve başrol oyuncularına altın heykelciği getirirken; en iyi film ve en iyi senaryo uyarlaması dalında da ödüle layık görülmüştü. Filmde başrol oynayan Jodie Foster 30 yaşına gelmeden iki Oscar kazanan nadir oyuncular arasına girdi. Anthony Hopkins, bu filmdeki toplam 16 dakikalık performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar'ını kazandı. Bu süre, bir başrol oyuncusunun bir filmde gözüktüğü en kısa süredir. En iyi film Oscarı'nı alan tek gerilim-korku filmidir.

Devam filmi niteliğinde olan Hannibal, 2001 yılında Ridley Scott tarafından filme çekilmiştir. Kuzuların Sessizliği, Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmektedir.

Konusu[3][değiştir | kaynağı değiştir]

FBI stajyeri Clarice Starling, patronu Jack Crawford tarafından, yüksek zekalı eski bir psikiyatrist ve yamyam seri katil olan Hannibal Lecter'ı sorgulamakla görevlendirilir. Crawford gizlice, şişman kadınları öldüren ve derilerini yüzen "Buffalo Bill" olarak bilinen psikopatik bir seri katil hakkında içgörüler elde etmeyi umar.

Starling, Baltimore Akıl Hastanesi'ndeki hücresinde Lecter ile buluşur. Başlangıçta nazik olan Lecter, Starling'i reddeder ve Crawford'ın gerçek niyetini anlar. Ayrılırken, bir diğer mahkum Miggs, ona spermini atar, bu da Lecter'ı kızdırır ve düşüncesini değiştirir ve Starling'e bir ipucu verir. İpucu, bir adamın kesilmiş kafasını tutan bir kavanoza götürür. Adam, Buffalo Bill'le ilişkilendirilir ve Lecter, onu bu konuda profillenmeye koşul olarak verir, ancak onu tiksindiren Dr. Frederick Chilton'dan uzaklaştırılması şartıyla. Bu arada, Lecter Miggs'i kendi dilini yutarak ve intihar ederek etkiler, muhtemelen Starling'e karşı iğrenç davranışını intikam almak için.

Tennessee'de, Buffalo Bill, ABD senatörünün kızı Catherine Martin'i kaçırır. Crawford, Starling'e Lecter'a uydurma bir anlaşma sunmasına izin verir; eğer Buffalo Bill'i yakalamalarına ve Catherine'i kurtarmalarına yardımcı olursa, hapsedildiği yerden transfer edileceğini söyler. Bunun yerine, Lecter karşılığında kişisel bilgiler verilmesini isteyen bir takas talep eder; Starling kabul eder. Chilton, Starling'in dolandırıcılığını ortaya çıkarır ve Lecter'a yeni bir anlaşma teklif eder. Lecter kabul eder ve Memphis'e gönderilir, burada Senatör Martin'e Buffalo Bill'in görünümü hakkında doğru bilgiler verir, ancak onu "Louis Friend" olarak yanlışlıkla tanımlar.

Starling, bu ismin "demir sülfür" anlamına gelen bir anagram olduğunu fark eder. Lecter şimdi Tennessee'de hapsedilmiştir ve Starling'i ziyaret eder. Starling, çocukluğunda yaşadığı bir travmatik olayı anlatır; ahırlarda koyunların kesilmelerini duyduğunu ancak onları kurtaramadığını söyler. Lecter, Catherine'i kurtarmanın bu olaydan gelen tekrarlayan kabusları sona erdireceğini düşündüğünü tahmin eder. Memnun, vaka dosyalarını Starling'e geri verir. O akşam, Lecter iki gardiyanını acımasızca öldürür ve hücresinden kaçar.

Lecter'dan aldığı notlarla Starling, Buffalo Bill'in ilk kurbanını tanıdığını anlar: Frederika Bimmel. Bimmel'in Ohio kasabasına seyahat eder ve onun ve Buffalo Bill'in her ikisinin de terziler olduğunu keşfeder. Bimmel'in odasında, insan derisinden bir takım yapmakta olduğunu gösteren kanıtlar bulur. Suçlu, transseksüel olduğuna inanan ancak cinsiyet değiştirme operasyonu için çok şiddetli olduğu için kabul edilmeyen bir adam olan Jame Gumb'dur. Crawford ve bir FBI Rehine Kurtarma Ekibi, Gumb'ın Illinois'teki adresine baskın yaparlar ancak ev boş çıkar. Bu arada, Starling, Bimmel'in eski müşterisinin evine götüren bir ipucunu takip eder. Orada, gerçek Jame Gumb ile karşılaşır ve bir ölüm başı güvesi gördükten sonra Buffalo Bill olduğunu fark eder. Gumb'u takip eder ve Catherine'in kocaman bir kuyuda tutsak olduğu karanlık bir bodrum katında bulur. Gumb, gece görüş gözlükleriyle Starling'i izlerken kendini ele verir; Starling hızla tepki gösterir ve onu öldürür.

FBI Akademisi mezuniyet partisinde, Starling, Bahamalar'daki Bimini havaalanında bulunan Lecter'dan bir telefon alır. Onun onu takip etme niyeti olmadığını ve karşılığında aynı düşünceyi istediğini söyler; Starling bunu yapamayacağını söyler. Lecter, "eski bir arkadaşını yemeğe çıkardığını" belirterek telefondan kapatır ve yeni gelen Chilton'ı izler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Jodie Foster - Clarice Starling olarak

Masha Skorobogatov - genç Clarice olarak

Anthony Hopkins - Dr. Hannibal Lecter olarak

Scott Glenn - Jack Crawford olarak

Ted Levine - Jame "Buffalo Bill" Gumb olarak

Anthony Heald - Dr. Frederick Chilton olarak

Brooke Smith - Catherine Martin olarak

Diane Baker - ABD Senatörü Ruth Martin olarak

Kasi Lemmons - Ardelia Mapp olarak

Frankie Faison - Barney Matthews olarak

Tracey Walter - Lamar olarak

Charles Napier - Lt. Bill Boyle olarak

Stuart Rudin - Miggs olarak

Danny Darst - Sgt. Tate olarak

Alex Coleman - Sgt. Jim Pembry olarak

Dan Butler - Roden olarak

Paul Lazar - Pilcher olarak

Ron Vawter - Paul Krendler olarak

Roger Corman - FBI Direktörü Hayden Burke olarak

George A. Romero - bir gardiyan olarak

Chris Isaak - SWAT Komutanı olarak

Harry Northup - Bay Bimmel olarak

Brent Hinkley - Memur Murray olarak

Cynthia Ettinger - Memur Jacobs olarak

Lauren Roselli - Stacy Hubka olarak

Daniel Von Bargen - SWAT Müzakerecisı olarak

Darla - köpek, Precious olarak

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ IMDb Box office/ Business Information for The Silence of the Lambs 25 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 14 March 2007.
  2. ^ Box Office Mojo, LLC. 16 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Total lifetime grosses (Worldwide)
  3. ^ "Kuzuların Sessizliği". 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]