Silahlı kuvvetleri olmayan ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Düzenli askeri kuvveti bulunmayan ülkeler
  Askeri kuvveti bulunmayan devletler
  Daimi ordusu bulunmayan fakat sınırlı sayıda askeri gücü bulunan devletler

Bu liste silahlı kuvvetleri olmayan ülkeler listesidir. "Ülke" ifadesi bağımsız devlet anlamında kullanılmıştır. Bu listede sadece egemen devletler bulunur, savunması başka bir ülkenin sorumluluğunda ya da alternatif bir ordusu olan bağımlı bölgeler (Guam, Kuzey Mariana Adaları, Bermuda vb.) bulunmaz. "Silahlı kuvvetler" ifadesi ilgili hükümetlerin ve dış politikada işlerini kolaylaştırmak için kullandıkları herhangi bir hükûmet destekli savunma anlamına gelir. Listede bulunan İzlanda ve Monako gibi bazı ülkelerin orduları yoktur ancak hâlâ polis gibi olmayan askeri güçleri vardır.[1][2][3]

Burada listelenen yirmi bir ülkenin çoğu zamanında bir işgalci ülkeyle uzun süredir devam eden bir anlaşmaya sahiptir, örneğin Monako ile Fransa arasında en az 300 yıldır var olan anlaşma buna bir örnektir.[4][5] Marshall Adaları, Mikronezya Federal Devletleri ve Palau, Serbest Birlik Sözleşmesi ülkeleri olarak savunmaları için Amerika Birleşik Devletleri'ne güvenmektedir.

Ulusal güvenlik endişelerinin, savunma konularının tartışıldığı yıllık Ortak Komite Toplantılarında, ABD Pasifik Komutanlığı ile tartışılması için ele alınmasını sağlarlar. Andorra'nın küçük bir ordusu bulunmaktadır, fakat gerekirse savunma yardımı talep edebilmektedir,[6][7] İzlanda'nın Amerika Birleşik Devletleri ile 2006 yılına kadar sürmüş olan ve gerektiğinde İzlanda'ya savunma sağlamalarını gerektiren bir anlaşmaları bulunmaktaydı.[8][9]

Geriye kalan ülkeler kendi savunmalarından sorumludur ve herhangi bir silahlı kuvvetleri olmadan veya sınırlı silahlı kuvvetlerle hareket ederler. Kosta Rika ve Grenada gibi bazı ülkeler askersizleştirme sürecinden geçti.[10][11][12] 50 yıl önce Samoa gibi diğer ülkeler silahlı kuvvetler olmadan kuruldu,[13] bu durumun birincil nedeni, bağımsızlık bakımından başka bir ulusun koruması altında kalmış olmaları veya hala koruma altında olmalarıdır.

Japonya, anayasasının 9. maddesi "uluslararası uyuşmazlıklarda çözüm yolu olarak güç kullanımını" ve "kara, deniz veya hava kuvvetlerinin yanı sıra diğer askeri kuvvetlerin" bulundurulmasını yasaklamasına karşın askerileştirilmiş bir kurum olan Öz Savunma Kuvvetleri'ne sahip olduğu için bu listeye dahil edilmemiştir. Resmî olarak Öz Savunma Kuvvetleri, polis teşkilatının bir uzantısı olarak kurulmuş olsa da[14], aslında ülkeye yayılmış bir askeri güçtür ve ülkenin savunmasından sorumludur, ancak yalnızca Birleşmiş Milletler'in barışı koruma gibi bir göreve eşlik ederse Japonya sınırlarının dışına çıkabilir.[15][16][17] 2015 yılında Ulusal Diet, askeri mevzuatı Öz Savunma Kuvvetleri'nin ortak bir düşmana sahiplerse müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleriyle birlikte savaşmasına izin verecek şekilde değiştirdi.[18]

Haiti, 1991'den beri ülkeyi yöneten askeri rejimin ABD müdahalesi tarafından bastırılmasının ardından 1994 yılında ordusu lağvetti.[19] 2017'de, Birleşmiş Milletler Haiti İstikrar Misyonu'nun (MINUSTAH) sona ermesinin ardından Haiti hükûmeti silahlı kuvvetlerinin yeniden kurulduğunu duyurdu.[20][21]

Silahlı kuvvetleri olmayan ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Kay.
 Andorra [22][23]
 Dominika [24]
 Grenada [10]
 Kiribati [25][26][27]
 Lihtenştayn [28][29]
 Marshall Adaları [30][31][32]
 Mikronezya Federal Devletleri [33][34][35]
 Nauru [36][37][38][39][40]
 Palau [41][42][43]
 Saint Lucia [10][44][45]
 Saint Vincent ve Grenadinler [10][46][47]
 Samoa [48][49][50]
 Solomon Adaları [51][52][53][54][55]
 Tuvalu [56][57]
 Vatikan [58][59][60][61]

Silahlı kuvvetleri olmayan ancak sınırlı kuvvetleri olan ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Kay.
 İzlanda [62][63][64][65][66][67][68]
 Kosta Rika [69][70]
 Mauritius [71][72][73]
 Monako [74][75][76][77]
 Panama [78][79][80]
 Vanuatu [81][82][83]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Defence Act | Defence and Security Affairs | Subjects | Ministry for Foreign Affairs". Mfa.is. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  2. ^ "Direction de la Sûreté Publique / Département de l'Intérieur / Le Gouvernement / Gouvernement et Institutions / Portail du Gouvernement - Monaco" (Fransızca). Gouv.mc. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  3. ^ "Comparative Criminology | Europe - Monaco". Rohan.sdsu.edu. 1 Ocak 2002. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  4. ^ "Monaco signs new treaty with France". Monaco Consulate. 21 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  5. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  6. ^ "Documento BOE-A-1993-16868". BOE.es. 30 Haziran 1993. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  7. ^ "Andorra Defense Forces - 1990". CIA World Factbook. 1990. 25 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  8. ^ "Iceland Defense Force". Global Security. 20 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  9. ^ "U.S. Military Forces Leaving Iceland". Usmilitary.about.com. 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  10. ^ a b c d "Treaty Establishing the Regional Security System (1996)". United States Department of State. 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  11. ^ Schanche (17 Mart 1990). "Breakup of Palace Guard Helps to Demilitarize Haiti - Los Angeles Times". Articles.latimes.com. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  12. ^ "Costa Rica". World Desk Reference. 11 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  13. ^ "Top 10 Countries Without Military Forces | Top 10 Lists". TopTenz.net. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  14. ^ Kowalski, Frank (2014). An inoffensive rearmament: the making of the postwar Japanese army. Annapolis: Naval Institute Press. s. 72. ISBN 978-1-591-14226-3. OCLC 862041571. 
  15. ^ "Q&A: Japan's Self Defence Force". Londra. BBC. 28 Eylül 2001. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  16. ^ "Japan". Alexandria: Global Security. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  17. ^ "Japan's contribution to UN peacekeeping operations". Tokyo: Japonya Dışişleri Bakanlığı. 2005. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  18. ^ Slavin, Erik (18 Eylül 2015). "Japan enacts major changes to its self-defense laws". New York: Stars and Stripes. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  19. ^ Dorling Kindersley. "Haiti". New York: The Financial Times World Desk Reference. 18 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  20. ^ Jasmin, Yvan Martin (15 Kasım 2017). "Haiti prepares to introduce its revived military". Washington, DC: VOA. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  21. ^ Martínez Casares, Andrés; Guyler Delva, Joseph (17 Kasım 2017). "Haitian army set to make controversial return after two decades". New York. Thomson Reuters. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  22. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  23. ^ "El Sometent | Tourism". Turisme.andorralavella.ad. 17 Mayıs 2011. 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  24. ^ "Overview. 26 countries without armies". APRED. 2 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2015. 
  25. ^ "Kiribati Defense Forces - 1991". CIA World Factbook. 2 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  26. ^ "Kiribati". Freedom House. 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  27. ^ Australian Government, Department of Defence (20 Kasım 1943). "Operation KIRIBATI ASSIST - Department of Defence". Defence.gov.au. 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  28. ^ "Background Note: Liechtenstein". United States Department of State. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  29. ^ "Imagebroschuere_LP_e.indd" (PDF). 16 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2012. 
  30. ^ "Background Note: Marshall Islands". United States Department of State. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  31. ^ "Marshall Islands". www.freedomhouse.org. 27 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ "Top 10 Countries Without Military Forces | Top 10 Lists". TopTenz.net. Erişim tarihi: 30 Mart 2013. 
  33. ^ "Inspection of Embassy Kolonia, Federated States of Micronesia (ISP-I-02-09)". United States Department of State. 29 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  34. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2013. 
  35. ^ "Micronesia". www.freedomhouse.org. 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  36. ^ "Nauru". The World Factbook. 17 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2008. 
  37. ^ "Guns in Nauru: Facts, Figures and Firearm Law". Gunpolicy.org. 18 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  38. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. 4 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  39. ^ "Comparative Criminology | Asia - Nauru". Rohan.sdsu.edu. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  40. ^ "Nauru". Freedom House. 17 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  41. ^ "PALAU". Encyclopedia of the Nations. 18 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  42. ^ "Palau". Freedom House. 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  43. ^ "Palau". State.gov. 7 Şubat 2012. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  44. ^ "Royal Saint Lucia Police Force". Rslpf.com. 4 Kasım 1961. 29 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  45. ^ "Saint Lucian Military statistics, definitions and sources". Nationmaster.com. 16 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  46. ^ "Comparative Criminology | North America - Saint Vincent and the Grenadines". Rohan.sdsu.edu. 27 Ekim 1979. 22 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  47. ^ "History". Security.gov.vc. 25 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  48. ^ "Samoa". The World Factbook. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  49. ^ "Samoa". State.gov. 1 Şubat 2012. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  50. ^ "Samoa". Freedom House. 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  51. ^ "Australian defence presence in solomon islands". Australian Government Department of Defense. 17 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  52. ^ The Solomons Islands 1998-2003 9 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., britains-smallwars.com/.
  53. ^ "Solomon Islands". Freedom House. 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  54. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  55. ^ "Regional Assistance Mission to Solomon Islands - Home". RAMSI. 26 Nisan 2012. 6 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  56. ^ "Country Context". World Health Organization. 26 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  57. ^ http://www.vanuatu.usp.ac.fj/library/Paclaw/Tuvalu/Police%20Act.pdf
  58. ^ "Vatican City". World Desk Reference. 22 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  59. ^ http://www.miwsr.com/2012/downloads/2012-008.pdf
  60. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  61. ^ "The Pope's Soldiers: A Military History of the Modern Vatican Modern War Studies: Amazon.co.uk: David Alvarez: Books". Amazon.co.uk. 20 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  62. ^ "Iceland Defense Force". Global Security. 20 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  63. ^ "U.S. Department of State: Iceland". State.gov. 8 Kasım 2011. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  64. ^ "A press release from the Norwegian Ministry of Foreign Affairs". Regjeringen.no. 26 Nisan 2007. 21 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  65. ^ "An English translation of the Norwegian-Icelandic MoU at the website of the Norwegian Ministry of Foreign Affairs" (PDF). 29 Haziran 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  66. ^ Norway Post: Norway and Iceland to sign defence agreement 29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  67. ^ Aftenposten: Norway to help defend Iceland 29 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  68. ^ "Danmarks Radio". Dr.dk. 26 Nisan 2007. 28 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  69. ^ "Costa Rica". World Desk Reference. 11 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  70. ^ El Espíritu del 48. "Abolición del Ejército". 24 Ekim 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2008.  (Spanish)
  71. ^ "Background Note: Mauritius". United States Department of State. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  72. ^ "Mauritian Military Data". Nationmaster.com. 21 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  73. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  74. ^ "Monaco signs new treaty with France". Monaco Consulate. 21 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  75. ^ [1] 6 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  76. ^ [2] 12 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  77. ^ "La Compagnie des Carabiniers de S.A.S. le Prince - Palais Princier de Monaco". Palais.mc. 9 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  78. ^ "The Panama Defense Forces". Library of Congress. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  79. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  80. ^ "Panama military - Flags, Maps, Economy, Geography, Climate, Natural Resources, Current Issues, International Agreements, Population, Social Statistics, Political System". Photius.com. 28 Ocak 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  81. ^ "Vanuatu". Freedom House. 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  82. ^ "The Vanuatu Police Force". Epress.anu.edu.au. 19 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  83. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]