Siemomysł

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siemomysł
Polanların Dükü
Hüküm süresiy. 930/950 – y. 950-60
Önce gelenLestek
Sonra gelenI. Mieszko
Ölümy. 950–960
Çocuk(lar)ıI. Mieszko
Czcibor
HanedanPiast
BabasıLestek
DiniSlav paganizmi

Siemomysł veya Ziemomysł (ö. y. 950–960[1]), Piast hanedanından Polanların üçüncü dükü ve Polonya'nın ilk Hristiyan hükümdarı I. Mieszko'nun babasıydı. Gallus Anonymous tarafından Gesta principum Polonorum'da listelendi ve bilinen ikinci Polan Dükü Lestek'in oğluydu. Gallus'un hesabına ve tarihsel araştırmasına göre Siemomysł, Polanlar, Goplanlar ve Mazovyalıların topraklarını hükümdarlığı sırasında onları daha da genişleten oğlu I. Mieszko'ya bırakmakla anılıyor.[2]

Modern Polonyalı tarihçi Henryk Łowmiański'ye göre Siemomysł, MS 954'te Almanlara karşı Ukrani ayaklanmasına yardımda bulunduğunu iddia eder.

İddiaya göre 930 civarında hüküm sürdü (ancak bazı tarihçiler onun 950 civarında hüküm sürdüğüne inanır). Siemomysł, Polanie, Goplanie ve Mazowszanie topraklarını birleştirdi (ancak bazı tarihçiler bunu belki de babasının yaptığını düşünür). Mezarının yeri bilinmiyor.

Siemomysł'in karısı (veya eşleri) bilinmiyor. Lędzianie kabilesinin prensi Włodzisław'ın kızının Siemomysł'in karısı olabileceğine dair bir teori var, ancak bunu destekleyecek tarihsel bir kanıt yok. Önceleri eşinin adının Gorka olduğu sanılıyordu, ancak Oswald Balzer 1895'te bu görüşü yalanladı. I. Mieszko ve Czcibor Siemomysł'in oğullarıydı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ K. Jasiński, Siemomysł, Polski Słownik Biograficzny, vol.. 37, 1996, p. 58-59.
  2. ^ Hubert Zawadzki (2006). A Concise History of Poland. Cambridge University Press. ss. 3-4. ISBN 978-0-521-61857-1.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); Yazar eksik |soyadı2= (yardım)