Sidney

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sidney, Avustralya sayfasından yönlendirildi)
Sidney
Sydney
Şehir
Üst: Sidney'in gün batımında panoraması; Sol: Sidney Üniversitesi - Sidney Opera Evi; Sağ: Bondi sahili - Sidney Limanı Köprüsü Alt: Darling Limanı
Sidney bayrağı
Bayrak
Sidney arması
Arma
Avustralya üzerinde Sidney
Sidney
Sidney
Sidney'in Avustralya'daki konumu
ÜlkeAvustralya Avustralya
EyaletYeni Güney Galler
Kuruluş1788
Şehir statüsü1842
Yüzölçümü
 • Şehir12144,6 km²
Nüfus
 (2019)
 • Yoğunlukoto/km²
 • Kent
5.312.163
Zaman dilimiUTC+10.00 (ADSZ)
 • Yaz (YSU)UTC+11.00 (AYSZ)

Sidney (İngilizceSydney; [ˈsɪdniː]), Avustralya'daki en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Ülkenin ekonomik dahil her açıdan merkezi olmasına rağmen başkenti değildir. (Başkent Canberra'dır.) Jackson Limanı'nın kıyılarında kurulmuştur.

Sidney Botany Körfezi ile Pittwater arasında yaşayan Darut kabilesinin anayurdu olarak bilinmektedir. Bu sebeple burada tarih öncesinden kalma çok sayıda yerleşmeler bulunmakta; yer isimlerinin de çoğu bu eski yerleşmelerden gelmektedir.

Sidney'de yaşam 1778 yılında bir sömürge kolonisi olarak başlamış ve şehir altmış yıl boyunca İngiliz toplumunun istenmeyen, suçlu kişilerini barındırmıştır. Bu kötü başlangıca rağmen Sidney şu anda dünyaca ünlü bir kültür ve sanat merkezi hâline gelmeyi başarmıştır.

Sidney'in orijinal yerlileri, buraya 18. yüzyılda gelen İngiliz askerleri tarafından zorla yerlerinden edilmişlerdir. Yerli halkın büyük bir kısmı İngiliz birlikleri tarafından katledilmiş, geri kalanların önemli bir kısmı ise genelde kötü çalışma şartlarından kaynaklanan hastalıklar nedeniyle kalabalık topluluklar şeklinde ölmüşlerdir.

1788 yılı Ocak ayında Sidney'e gelen İngiliz donanması komutanı James Cook'un önerisiyle şehre İngiltere'nin aşırı kalabalık hapishanelerinden 759 adet suçlu getirilmiştir. Bu İngiliz donanmasının yerleşmesi sayesinde, körfezin kuzeyinde bugünkü Sidney kenti gelişmiştir.

Eğlence[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya'nın başkenti olmamasına rağmen, Sidney birçok açıdan ülkenin en önemli kenti sayılır. Bu açılardan biri de gece hayatının renkliliğidir. Sidney'de gece hayatı hiç bitmez. Ulaşım için gereken otobüs seferleri gece boyunca da devam etmektedir.

Gezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya'nın en eski şehri olan Sidney; kültürü, dünyanın en büyük doğal limanı olan Sidney Limanı ve sahilleriyle gidilebilecek en güzel turistik şehirlerden biri olarak kabul edilmektedir.[kaynak belirtilmeli]

2000 Yaz Olimpiyatlarına da ev sahipliği yaparak popülaritesini biraz daha arttırmış ve kendinden söz ettirmeyi başarmıştır.

Sidney Opera Evi'nin Liman Köprüsü'nden panoramik görünümü. Danimarkalı mimar Jørn Utzon bu eseriyle 2003 Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanmıştır.

Sidney Opera Evi[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun yıllar boyunca şehrin gemicilik merkezi olan Circular Rıhtım'da bulunur ve 20. yüzyılın en ünlü ve değişik yapılarından kabul edilir. Operaya ilgi duymayanları bile ilginç mimarisiyle kendisine çekmeyi başarmıştır. Mevsimlik opera gösterimlerinin yanında; bale, tiyatro, film ve klasik müzik performanslarına da ev sahipliği yapmaktadır.

2003 Pritzker Mimarlık Ödülü'ne Sidney Opera Evi değer görülmüştür.

Sidney Köprüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sidney'i ve Avustralya'yı simgeleyen en önemli yapılardan biridir. Resmî olarak 19 Mart 1932 tarihinde açılmıştır ve o tarihten bu yana çeşitli onarımlarla yenilenmiştir. Köprü 503 m açıklığı ile çelik kemer sisteminin en büyük açıklıklı köprüleri arasındadır. Köprü aynı zamanda enine kesitte en geniş köprü olma unvanına sahiptir.

Sidney Kulesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ziyaretçilere açık olan gözlem kısmı, yerden 305 m yüksekliktedir. Bir alışveriş merkezinin üzerinde konumlanmıştır.

Darling Limanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupalıların Avustralya'ya yerleşmelerinin 200. yılına rastlayan 1988 senesinde yeniden düzenlenmiştir. Sidney Eğlence Merkezi, Sidney Çin Bahçeleri, Tumbalong Parkı, Ulusal Deniz Müzesi ve Sidney Akvaryumu gibi çeşitli binaların bulunduğu alandır. Şehir merkezinin batı kısmında yer alır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sidney Liman Köprüsü'nün hava karardıktan sonraki durumu.