Sich Riflemen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sich Riflemen
Sich Riflemen'in Yemini. Starokostityniv. 1919
Etkin1917 - 1919
Ülke Ukrayna Halk Cumhuriyeti
Büyüklük20.000 (1919)
Yıl dönümleri6 Kasım
Savaşları1917-1921 Sovyet-Ukrayna Savaşı
1918 Hetman Karşıtı Ayaklanma
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Yevhen Konovalets

Sich Riflemen, 1917'de başlangıçta Galiçya ve Bukovina'dan Ukraynalılardan ve Avusturya-Macaristan ordusundan savaş esirlerinden oluşan Ukrayna Halk Cumhuriyeti Dinyeper Ordusunun askeri bir birimidir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

"Sich Riflemen" adı Birinci Dünya Savaşı sırasında spor faaliyetlerinde yer alan Ukraynalı Sich, Falcon ve Plast organizasyonlarının mensuplarının Avusturya-Macaristan adına gönüllü asker olarak katılarak oluşturdukları birimden gelir.

Galiçya-Bukovina taburu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dinyeper bölgesindeki Sich Riflemen'in ilk askeri oluşumu Sich Riflemen'in Galiçya-Bukovina taburudur. Bu bölük Kasım 1917'de Bolşevik saldırısından önce Ukrayna Merkez Konseyini savunmayı kabul eden komutan Grigory Lysenko liderliğinde Kiev'de Ukraynalılar (Galiçyalılar ve Bukovinliler) tarafından Dinyeper bölgesinde bulunan Avusturya-Macaristan ordusunun ele geçirdiği Rus savaş esirlerinin birliğe alınarak düzenlendi. Aralık-Ocak aylarında, Galiçya-Bukovina taburudur Kiev'deki savaşlarda yer aldı, ardından Jıtomır'e geri çekilme sırasında hükûmetin güvenliğini sağladı. Ocak 1918'in sonunda, Sich Riflemen'in Galiçya-Bukovina taburu, Kiev'deki Ocak Ayaklanmasının bastırılmasında yer aldı.[1]

Sich Riflemen'in kuruluşundan varlığının sonuna kadar, birliğin komutanı olarak eski Avusturya-Macaristan Ordusu'nun mensubu ve Ukrayna Milliyetçileri Örgütü'nün liderinden olan Yevhen Konovalets kabul edildi.

1 Mart 1918'de Kiev'in kurtarılmasından sonra 3.000 subay ve asker, iki piyade ve bir yedek tabur, süvari keşif ve topçu bataryasından oluşan Sich Riflemen düzeni sağlamak için Kiev'de kaldı. Yevhen Konovalets'e göre, oluşumun amacı:

[2]

Hetman döneminde[değiştir | kaynağı değiştir]

1918 Hetman Darbesinden sonra Ukrayna Devleti lehine askerlik hizmetine devam etmeyi reddeden Sich Riflemen Alayı, Ukrayna Devleti'nin emriyle Almanlar tarafından silahsızlandırıldı ve Sich Riflemen Ukrayna genelinde dağıldı, ancak bunların önemli bir kısmı Ukrayna Devletinin Silahlı Kuvvetlerinin Zaporozhye Bölümünde hizmet vermeye başladı.

Ağustos ayının sonunda, Hetman Skoropadsky ayrı bir Sich Riflemen müfrezesi kurmayı kabul etti ve yeni birliğe Bila Tserkva'da bir yer tahsis etti. Birlik; 59 subay ve 1.187 askerin oluşturduğu makineli tüfek birimi, süvari keşif birimi, topçu bataryası ve teknik birimden oluşuyordu.[1]

Hetman'a karşı isyan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sich Riflemen müfrezesisi, herhangi bir askeri tehdit olmamasına karşın sadece İtilaf Devletleri'nin talebi nedeniyle Rusya ile bir federasyon tüzüğü yayınlayan Hetman Skoropadsky'e karşı isyan başlattı.[3] Kiev'e yürüyen Sich Riflemen, 18 Kasım 1918 Motovylivka'da Hetman'ın birliklerini yendi. 22 Kasım 1918'de Sich Riflemen birliğinin bir kısmı Borshchahivka'dan Jitomir Otoyolu yönüne doğru ilerledi. Ancak birlikler Hetman ordusu tarafından durduruldu. Bunun üzerine Yevhen Konovalets, yeni isyancı birimlerin birliklerine katılmasını beklemeyi tercih etti. 27 Kasım'da süvari ve toplarla desteklenen üç piyade alayı, Alman alayının 25 Kasım'da Boyarka istasyonuna ateş açması ve ağır kayıplar vermesinden sonra her iki tarafın da ağır kayıplar vereceği savaş başladı.[4]

3 Aralık 1918'de, Ukrayna Halk Cumhuriyeti birliklerinin Sich Tüfek Bölümünden ve üç isyancı bölümün emriyle Karadeniz ve Dinyeper (sırasıyla 1. ve 2. Dinyeper, Atamans Green ve Danchenko komutasında) Kuşatma Kolordusu oluşturuldu.[5] Yevhen Konovalets komutasında bulunan 11.000 askerlik Sich Tüfek Tümeni, Karadeniz Tümeni ve 1. ve 2. Dinyeper Tümenleri (14.000 asker) (toplamı yaklaşık 25.000 asker) Kiev'i kuşatıyordu. 13 Aralık gecesi, 20.000'den fazla askere sahip olan Kuşatma Kolordusunun dört tümeni Kiev'e yürüdü ve 29 Kasım'da şehrin eteklerinde kaybedilen pozisyonları geri aldı. Danchenko komutasındaki 2. Dinyeper Tümeni, Trypillya bölgesinden başkenti kuzeyden kuşatmak için Darnytsia'ya nakledildi. 14 Aralık'ta, Kuşatma Kolordusunun Kiev'e genel saldırısı başladı ve Sich Riflemen Kiev-Pasazhyrsky istasyonu yönünde ilerledi; Dinyeper tümeninin askerleri de Sviatoshyn tarafından saldırdı. 14-15 Aralık gecesi, şehir Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanlığı'nın birlikleri tarafından ele geçirildi. 8-16 Şubat'ta, Kiev'in banliyölerinde, isyancı birlikler başkenti geri almak için Sich Riflemen'e karşı saldırıya geçti ancak girişim başarısız oldu.[6] Bolşevik Rusya'sına karşı ikinci savaşın ilk aşamasında, Kuşatma Kolordusu dağıldı: tümenler ya kaçtı ya da düşmana katıldı. Yalnızca Sich Riflemen savaşabildi. Şubat ayının sonunda, Sich Riflemen kalıntıları yeniden yapılanma için geri çekildi, ardından birlik 500 subay ve 7.000 askere ulaştı, ancak Berdychiv savaşının (21-29 Mart 1919) bir sonucu olarak sayı 300 subay ve 4.500 askere düştü. 3 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasındaki Shepetivka bölgesinde ve Kremyanets'te devam eden çatışmalara rağmen, Sich Riflemen'in mevcudu yeni eklemeler sayesinde Haziran ayında 319 subay ve 8.067 askere yükseldi. Haziran ayında, Sich Riflemen birlikleri, Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanlığı'nın saldırısının kuzeyini (Proskuriv ve Starokostiantyniv'deki bölge) oluşturuyordu.

Kiev'deki savaş sırasında (Temmuz-Ağustos 1919), Ordu Grubunun bir parçası olarak Albay A. Wolf komutasındaki Sich Riflemen Grubu (8.600 subay ve asker, 5.100 tüfek, 206 makineli tüfek, 425 kılıç) Shepetivka ve Zvyagel'e doğru ilerledi. Ancak General Anton Denikin'in Gönüllü Ordusu'na karşı yeni bir cephenin ortaya çıkmasından sonra, Sich Riflemen Group Korosten'den Shepetivka'ya çekildi ve Ekim ortasında Gönüllü Ordu cephesine taşındı. Daha sonrasında Tüfek Konseyi'nin kararıyla kendi kendini terhis etti. Daha sonraları tekrar kurulsa da varlığı uzun sürmedi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 
  2. ^ https://web.archive.org/web/20120127065102 [yalın URL]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022.