Shimokita Yarımadası

Koordinatlar: 41°32′47″K 140°54′47″D / 41.54639°K 140.91306°D / 41.54639; 140.91306
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shimokita Yarımadası

Shimokita Yarımadası (Japonca下北半島 Shimokita-hantō), Japonya'nın Honshū adasının kuzeybatı çıkıntısını oluşturan bir yarımadadır. Doğudaki Pasifik Okyanusu, kuzeyde Tsugaru Boğazı ve batıda ve güneyde Mutsu Körfezi ile sınırlanmış olup kuzeyde ise Hokkaido'ya kadar uzanmaktadır. Batıya bakan bir balta şeklinde olan yarımada, Honshū'nun en kuzey noktası olan Ōma Burnu ile Japonya'nın en büyük kum tepeleri olan Sarugamori Kum Tepeleri'ni içermektedir.

Yarımada idari olarak Aomori prefektörlüğünün bir parçasıdır ve bölgenin büyük bir kısmı, Mutsu şehri ile bir dizi küçük kasaba ve köyün yetki alanına girmektedir. Sakinlerin çoğu, dağlık iç mekanlardan ziyade kıyı bölgelerde yaşamaktadır.

Yarımada, güneyde Sai köyünün sahil şeridi olan Ōma Burnu dahil olmak üzere Shimokita Hantō Yarı Millî Parkı, kuzeydoğuda Hotokegaura'daki Budalar ve Shiriya Burnu ile Osore Dağı ve Usori Gölü gibi yarımadanın volkanik kısımlarını içermektedir.

Ekonomik olarak yarımada ticari balıkçılık, ormancılık ve mevsimlik turizme dayanmaktadır. Ana ticaret merkezi Mutsu şehridir. Turistik yerler arasında kaplıcaları ile bilinen Yagen Vadisi bulunmaktadır. Yarımadanın güney ucundaki Rokkasho köyü, çeşitli nükleer tesislere ev sahipliği yapıyor.

2012 yılında Shimokita Yarımadası'ndaki deniz tabanının 2.111 metre altına ulaşarak okyanus sondaj derinliği için yeni bir dünya rekoru kırıldı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Chikyu sets a new world drilling-depth record of scientific ocean drilling". Science Daily. 6 Eylül 2012. 8 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2021.