Shetland bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shetland
Ayrıntılar
Kabul tarihi2005
Oran3:5[1]
TasarımAzure, İskandinav biçiminde bir çapraz argüman.
TasarlayanRoy Grønneberg & Bill Adams[1]
Unst'ta dalgalanan bayrağın fotoğrafı

Shetland bayrağı, mavi zemin üzerine beyaz veya gümüş bir İskandinav haçıdır. İskoçya bayrağının resmi olarak önerilen rengi Pantone 300'dür, bu, Bayrak Enstitüsü rengi benzer bir Pantone 286 olarak listelese de, bunun Shetland bayrağı için de uygun olacağı anlamına gelir. Roy Grønneberg ve Bill Adams tarafından 1969'da Kalmar Birliği'ndeki adaların Norveç'ten İskoçya'ya transferinin 500. yıldönümünü ve Norveç'in bir parçası olarak 500 yıl öncesini anmak için yaratıldı.

Bayrak, Shetlandlılar tarafından hem karada hem de denizde yaygın olarak kullanılmaktadır ve artık Shetland kimliğinin bir sembolü olarak görülmektedir. 2007'de konsey tarafından, günün "Shetland ile ilgili her şeyi kutlamak" için kullanılmasını ümit eden bir "Shetland Bayrak Günü" başlatıldı.[2] Neredeyse kırk yıllık gayri resmi kullanımdan sonra bayrak, İskoçya'nın hanedan otoritesi Lord Lyon King of Arms tarafından 1 Şubat 2005'te,[3] Temmuz 2005'te Shetland'da düzenlenen Ada Oyunları zamanında verildi.

Bayrak, 1897'den 1915'e kadar İzlandalı milliyetçi aktivistler tarafından kullanılan İzlanda'nın eski resmi olmayan ulusal bayrağıyla (Hvítbláinn) hemen hemen aynı, Yunan bayrağına ve İsveç bayrağına benzerliği nedeniyle kısmen terk edildi. denizde ayırt etmek zor olurdu, bu savaş zamanında önemli bir sorundur. Beyaz ve mavi hala İzlanda Gençlik Derneği, milliyetçiler ve siyasi olaylarda kullanılıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Shetland - The Flag Institute". The Flag Institute. 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  2. ^ "Article from shetlandtoday on Shetland Flag Day". 15 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2023. 
  3. ^ Shetland’s flag now official[ölü/kırık bağlantı]