Sherrie Levine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sherrie Levine
Doğum1947
Hazleton, Pennsylvania
UyrukAmerikalı
AlanıYeniden fotoğraflama, Çizim, Heykel, Kavramsal sanat
Sanat eğitimiWisconsin Üniversitesi
Bu, Duchamp'ın ünlü hazır yapımına bir saygı duruşu. Duchamp'ın cüretkar hareketine ek olarak Levine, onun hareketini maddeselliğini ve bitimini öne çıkararak bir "sanat nesnesine" dönüştürüyor. Bir feminist sanatçı olarak Levine, özellikle sanat tarihinde ataerkil egemenliği benimsediğini iddia ettiği erkek sanatçıların eserlerini yeniden yaptığını belirtiyor.

Sherrie Levine (1947 doğumlu) Amerikalı bir fotoğrafçı, ressam ve kavramsal sanatçıdır. Çalışmalarından bazıları Walker Evans, Eliot Porter ve Edward Weston gibi diğer fotoğrafçıların çalışmalarının birebir fotografik reprodüksiyonlarından oluşmaktadır.

Gençliği ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sherrie Levine, 1947'de Hazleton, Pennsylvania'da [1] doğdu. Ancak çocukluğunun ve ergenliğinin çoğunu Missouri'nin St. Louis banliyölerinde geçirdiği için kimliğini ABD'nin orta batı bölgesi şekillendirdi.[2] Levine, resim yapmaktan hoşlanan annesinin, kendisini St. Louis Sanat Müzesi'ne götürürken sekiz yaşında sanata olan ilgisini ateşlediğinden bahseder.[3][4] Levine'nin annesi de onu düzenli olarak sanat filmleri izlemeye götürürdü ve bu daha sonra çalışmalarını etkiledi.[5] Liseyi 1965'te bitirdikten sonra sekiz yılını Wisconsin'de geçirdi, 1969'da Madison'daki Wisconsin Üniversitesi'nden lisans derecesini aldı 1973'te aynı kurumdan yüksek lisansını aldı. Ticari sanat ve öğretmenlik alanlarında sıra dışı işler yaptıktan sonra Levine, sanat kariyerine devam etmek için 1975'te New York'a taşındı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanat Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Levine'nin çalışmalarının çoğu, Walker Evans, Edgar Degas, Marcel Duchamp ve Constantin Brancusi gibi sanatçılar tarafından tanınan modernist sanat eserlerinden açıkça uyarlanmıştıralınmıştır. Sahiplenme sanatı (temellük) 1970'lerin sonlarında ün kazandı, ancak erken modernist çalışmalara, özellikle de kolaj kullananlara kadar dayanır. Louise Lawler, Vikky Alexander, Barbara Kruger ve Mike Bidlo gibi diğer temellük sanatçıları, 1980'lerde New York'un East Village köyünde öne çıktı. Çağdaş kültürde temellük sanatının önemi, geniş kültürel imgeleri bir bütün olarak kaynaştırma ve onları daha dar yorum bağlamlarına yönlendirme yeteneğinde yatmaktadır.

1977'de Levine , Douglas Crimp'in küratörlüğünü yaptığı New York'taki Artists Space'teki Pictures sergisine katıldı. Sergideki diğer sanatçılar arasında Robert Longo, Troy Brauntuch, Jack Goldstein ve Philip Smith yer aldı. Crimp'in "Pictures Generation" terimi daha sonra 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında minimalizmden uzaklaşıp resim yapımına geçen sanatçıların neslini tanımlamak için kullanıldı.

Levine en çok 1981'de New York'taki Metro Pictures Gallery'de kişisel sergisinde gösterilen After Walker Evans adlı fotoğraf serisiyle tanınır. [6] Eserler, Levine tarafından bir Evans sergi kataloğundan yeniden fotoğraflanan ve daha sonra Levine'nin görüntüleri değiştirmeden kendi sanat eseri olarak sunulan tanınmış Walker Evans fotoğraflarından oluşuyor. James Agee'nin yazılarıyla Şimdi Ünlü Adamları Övelim (Let Us Now Praise Famous Men) adlı kitap projesiyle ünlenen Evans fotoğrafları büyük ölçüde Büyük Buhran sırasında kırsal Amerikan yoksullarının en iyi fotoğrafik kayıtları olarak kabul ediliyor.[7] Walker Evans'ın mal varlığı, bu seriyi bir telif hakkı ihlali olarak gördü ve satışlarını yasaklamak için Levine'nin çalışmalarını satın aldı.[8] Levine daha sonra tüm seriyi Evans'ın mülkiyetine bağışladı. Artık hepsi New York Metropolitan Museum of Art'a ait. [9] Levine'in Evans'ın imgelerine el koyması o zamandan beri postmodern hareketin ayırt edici özelliği hâline geldi.[10] Levine, bu seriyi yeniden fotoğraflayarak ve yeniden kadınlaştırarak, eser sahipliğine odaklanmak yerine görüntüleri mesajlarında daha şeffaf hale getiriyor. Kendini bu seriye dahil etmesi, sanatçının konuyla dayanışma jesti olarak görülebilir.[11]

Levine, Eliot Porter ve Edward Weston da dahil olmak üzere diğer sanatçıların bir dizi eserini yeniden fotoğrafladı. Levine'nin çalışmalarının diğer örnekleri arasında Van Gogh'un bir çalışmasının kitabından resimlerinin fotoğrafları; doğrudan Fernand Léger'in çalışmasına dayanan suluboya resimler; budak delikleri parlak düz renklerle boyanmış kontrplak parçaları; ve 1991 yılında Marcel Duchamp'ın 1917 yapımı Çeşme'sinden sonra modellenen bronz bir pisuar olan Çeşme heykeli. Özellikle bu çalışma, özgünlük fikrine ve Levine'nin sanat eserlerini tam olarak kendileri değilmiş gibi yeniden yapma becerisine dikkat çekiyor. Çeşme ile ilgili Levine, Brancusi'nin eserlerini çağrıştırmak için kasıtlı olarak cilalı bronz bir kaplama seçer. Bunu yaparak Levine, iki sanatçının çalışmalarını benzetiyor ve özgünlük ve kopya sorununu gündeme getiriyor.[12] Levine ayrıca, 1989 yapımı The Bachelors (Marcel Duchamp'tan Sonra) adlı serisini yaratarak Duchamp'ın The Bride Stripped Bare By Her Bachelors'a da el attı.[13] Seri, her biri Duchamp'ın orijinal eserinde bulunan, altı buzlu cam heykellerden oluşuyor. Heykeller, Duchamp tarafından orijinal olarak tasvir edilen iktidar yapısını bozmak için birbirinden ayrı ayrı cam vitrinlerde sergileniyor ve Levine'nin serisi sayesinde daha büyük bir sosyal yorum yapmasına izin veriyor.[14]

1993 yılında Levine, Philadelphia Sanat Müzesi'nin daimi koleksiyonunda bulunan Constantin Brancusi'nin heykellerinin dökme cam kopyalarını Müze Çalışmaları başlıklı bir sergi için yarattı.[15] Metropolitan Museum of Art 2009 yılında Levine'nin eserlerinin yer aldığı Pictures Generation adlı bir sergi düzenledi.[16][17] Kasım 2011'de New York'taki Whitney Amerikan Sanatı Müzesi, Levine'nin kariyerine dair Mayhem adlı bir araştırma sergisi düzenledi.[18] Sherrie Levine: Kasım 2011'den Ocak 2012'ye kadar Whitney Sanat Müzesi'nde sergilenen Mahyem, Levine'nin en tanınmış fotoğraflarından yakın zamanlı Crystal Skull serisi (2010) gibi işlere kadar titizlikle organize edilmiş bir enstalasyondu.[19] 2016 kışında Levine, buzdolaplarıyla eşleştirilmiş monokrom resimlerden oluşan yeni bir çalışma sergiledi.[20] 2016-2017 yıllarında Neues Museum Nürnberg : After All'da sergisi oldu.[21]

2010 yılında sanatçı, Alfred Stieglitz'in Equivalents'ine (eşdeğerler, gökyüzünün bir dizi soyut fotoğrafı) dayanan "Gray and Blue Monochromes (Gri ve Mavi Monokromlar)" adlı on sekiz monokrom serisi yarattı.[22]

Feminizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Levine'in sanatı çoğunlukla 1980'lerin teorik feminizmiyle ilişkilendirilir. 1984 yılında Difference: On Representation and Sexuality sergisinde Barbara Kruger, Jeff Wall ve Mary Kelly gibi sanatçılarla birlikte sergisi yer almıştır. Bu sergi, farklılıklardan ziyade toplumsal cinsiyet çarpıtmalarına ve cinselliğin yapısına odaklanmıştır. Bu sergide Levine'nin Ernst Ludwig Kirchner'den Sonra adlı serisinden üç resim yer aldı. Erkek sanatçıların ünlü eserlerine yaptığı temellük ve kasıtlı olarak yeniden dişileştirmesi, bu serginin odaklandığı "fark sorunu" na dikkat çekiyor.[23]

Sergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sherrie Levine: La Fortune (Man Ray'den Sonra), San Francisco Modern Sanat Müzesi (1991) [24]
  • Sherrie Levine: Yenidoğan, Philadelphia Sanat Müzesi; Portikus, Frankfurt, Almanya; Marian Goodman Galerisi, New York; Menil Koleksiyonu, Houston; Çağdaş Sanat Müzesi, Los Angeles (1993-1995) [25]
  • Davet eden 5 / Sherrie Levine, Casino Luxembourg - Forum d'art contemporain, Lüksemburg (1997) [26]
  • Fotoğraf Çekme: Sherrie Levine, Walker Evans'dan sonra, Harn Sanat Müzesi, Florida Üniversitesi, Gainesville (1998) [27]
  • Yeni Heykel, 1996-1999, Joost van Oss, Musée d'art moderne et contemporain (MAMCO), Cenevre (iki kişilik sergi) (1999) [28]
  • Soyutlama, Chicago Sanat Kulübü, Chicago (daha sonra Georgia O'Keeffe Müzesi, Santa Fe'ye (2006) gitti [29]
  • Çiftler ve Posses, Haus Lange Müzesi, Krefeld (2010) [30]
  • Kargaşa, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi, New York (2011) [31]
  • Sherrie Levine, Portland Sanat Müzesi, Oregon (2013) [32]
  • Sonuçta, Neues Müzesi, Nürnberg Devlet Sanat ve Tasarım Müzesi, Almanya (2016) [33]

Kamuya açık koleksiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Levine'nin çalışmaları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi kamu kurumunda bulunmaktadır:

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Union List of Artist Names: Levine, Sherrie". The Getty. 
  2. ^ "After Sherrie Levine". 1985. 14 Ocak 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2020. 
  3. ^ McKenna (17 Kasım 1996). "Sherrie Levine and the Art of the Remake". The Los Angeles Times. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Sherrie Levine". The Art Story. 2020. 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2020. 
  5. ^ Art History, After Sherrie Levine. University of California Press. 2012. ss. 27. ISBN 9780520267220. 
  6. ^ Pollack, Maika. "Will the Real Sherrie Levine Please Stand Up? 26 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Observer, Retrieved 17 November 2014.
  7. ^ Downes, Lawrence. "Of Poor Farmers and Famous Men" 8 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The New York Times, Retrieved 17 November 2014.
  8. ^ Jana, Reena. "Is It Art, or Memorex?" 5 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Wired Magazine, Retrieved March 21, 2001.
  9. ^ Dan Duray (March 3, 2016), Is now the time for Sherrie Levine’s market to take off? The Art Newspaper.
  10. ^ "After Walker Evans: Sheer Levine" 24 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Metropolitan Museum of Art, Retrieved 17 November 2014.
  11. ^ Hopkins (2003). "The Politics of Equivocation: Sherrie Levine, Duchamp's 'Compensation Portrait', and Surrealism in the USA 1942-45". Oxford Art Journal. 26: 47-68. 
  12. ^ Singerman (Yaz 2002). "Sherrie Levine's Art History". October – EBSCOhost vasıtasıyla. 
  13. ^ Trodd (December 2009). "THOMAS DEMAND, JEFF WALL AND SHERRIE LEVINE: DEFORMING 'PICTURES': THOMAS DEMAND, JEFF WALL AND SHERRIE LEVINE". Art History (İngilizce). 32 (5): 954-976. doi:10.1111/j.1467-8365.2009.00713.x. 
  14. ^ "Sherrie Levine - Bio | The Broad". www.thebroad.org. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  15. ^ "Museum Studies" 8 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Philadelphia Museum of Art, Retrieved 23 November 2014.
  16. ^ "The Pictures Generation" 25 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Retrieved 17 November 2014.
  17. ^ Great women artists. Phaidon Press. 2019. s. 241. ISBN 0714878774. 
  18. ^ Smith, Roberta. "Flattery (Sincere?) Lightly Dusted With Irony" 13 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The New York Times, Retrieved November 11, 2011.
  19. ^ Lossin (January 2012). "Sherrie Levine: Mayhem". The Brooklyn Rail. 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  20. ^ "Is now the time for Sherrie Levine's market to take off?". theartnewspaper.com (İngilizce). 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016. 
  21. ^ "After All". nmn.de (İngilizce). 24 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  22. ^ Painting now. New York, New York. ISBN 978-0-500-23926-1. OCLC 881207823. 
  23. ^ Mondloch (Yaz 2012). "The Difference Problem: Art History and the Critical Legacy of 1980s Theoretical Feminism". Art Journal. 71: 18-31 – EBSCOhost vasıtasıyla. 
  24. ^ "Sherrie Levine, La Fortune (After Man Ray: 1), 1990". SFMOMA. 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2016. 
  25. ^ "Philadelphia Museum of Art - Exhibitions - Museum Studies 1: Sherrie Levine". www.philamuseum.org. 8 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2016. 
  26. ^ "Inviter 5/ Sherrie Levine, Casino Luxembourg, 1997". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  27. ^ "Taking Pictures: Sherrie Levine after Walker Evans, Harn Museum of Art, 1998" (PDF). 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  28. ^ "New Sculpture, MAMCO, 1999". 27 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  29. ^ "Abstractions, The Arts Club of Chicago, 2006". 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  30. ^ "Pairs and Posses, Museum Haus Lange, 2010". 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  31. ^ "MAYHEM, Whitney Museum, 2011". 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  32. ^ "Sherrie Levine, Portland Art Museum, 2013". 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  33. ^ "After All, Neues Museum, 2016". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  34. ^ "Sherrie Levine | Albright-Knox". www.albrightknox.org. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  35. ^ "Barbara Bloom in Context: Works from the Pictures Generation | July 11, 2018 - December 23, 2018 | Allen Memorial Art Museum". amam.oberlin.edu (İngilizce). 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  36. ^ "Sherrie Levine, Art Institute of Chicago". 28 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  37. ^ "Collection – Astrup Fearnley Museet" (İngilizce). 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  38. ^ "The Baltimore Museum of Art". collection.artbma.org. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  39. ^ "Sherrie Levine, The Broad, Los Angeles". 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  40. ^ "Picture Industry". CCS Bard (İngilizce). 19 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  41. ^ "Sherrie Levine, Centre Georges Pompidou, Paris". 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  42. ^ "CAPC musée d'art contemporain de Bordeaux - Site officiel | The Collection". www.capc-bordeaux.fr. 27 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  43. ^ "sherrie levine | Search Results". Colby College Museum of Art (İngilizce). 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  44. ^ "Fountain (Buddha) [Urinario Buda]". Museo Jumex (İspanyolca). 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  45. ^ "DMA Collection Online". collections.dma.org (İngilizce). 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  46. ^ "American Prints - DAC - Wesleyan University". www.wesleyan.edu. 6 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  47. ^ "INSTALLATIONS FROM 25 YEARS OF THE FALCKENBERG COLLECTION". Sammlung Falckenberg (İngilizce). 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  48. ^ "Collection Fotomuseum Winterthur". Fotomuseum Winterthur (İngilizce). 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  49. ^ "Sherrie Levine, Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington". 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  50. ^ "Sherrie Levine, Institute of Contemporary Art, Boston". 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  51. ^ "Sherrie Levine, Los Angeles Museum of Contemporary Art". 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  52. ^ Sherrie Levine, Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, Denmark
  53. ^ "Sherrie Levine, MAMCO, Geneva". 28 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  54. ^ "Collection - The Menil Collection". The Menil Collection. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2016. 
  55. ^ "Sherrie Levine, Metropolitan Museum of Art". 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  56. ^ "Sherrie Levine, Museum of Contemporary Art, Chicago". 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2022. 
  57. ^ "Sherrie Levine" 14 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Museum of Modern Art, Retrieved 23 November 2014.
  58. ^ "Sherrie Levine, The National Museum of Art, Osaka". 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  59. ^ "Levine" 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Philadelphia Museum of Art, Retrieved 23 November 2014.
  60. ^ "Collection | RISD Museum". risdmuseum.org. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  61. ^ "Sherrie Levine, Sammlung Goetz, Munich". 24 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  62. ^ "Sherrie Levine, San Francisco Museum of Modern Art". 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  63. ^ "Collections Database". museums.fivecolleges.edu. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  64. ^ "Sherrie Levine, Solomon R. Guggenheim Museum". 22 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  65. ^ "2 Shoes, Sherrie Levine" 27 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Tate, Retrieved 23 November 2014.
  66. ^ "American Prints and Drawings". Tacoma Art Museum (İngilizce). 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  67. ^ "Sherrie Levine" 3 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Whitney Museum of American Art, Retrieved 23 November 2014.
  68. ^ "Sweaty Concepts". Williams College Museum of Art (İngilizce). 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  69. ^ "Walker Art Center". walkerart.org (İngilizce). Erişim tarihi: 14 Ağustos 2020. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Juan Martín Prada, La Apropiación Posmoderna, Fundamentos, Madrid, 2001,978-84-245-0881-4 (İspanyolca)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]