Sharpe's Gold

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sharpe's Gold
YönetmenTom Clegg
YapımcıMalcolm Craddock
Muir Sutherland
SenaristNigel Kneale
OyuncularSean Bean
Daragh O’Malley
Hugh Fraser
Hugh Ross
Rosaleen Linehan
Jayne Ashbourne
MüzikDominic Muldowney
John Tams
CinsiTelevizyon filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1995 İngiltere ITV
Süre100 dakika
Dilİngilizce
Önceki filmSharpe's Honour
Devam filmiSharpe's Battle

Sharpe's Honour, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin altıncı bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1995 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir. Diğer bölümlerden farklı olarak konusu Bernard Cornwell tarafından yazılan hiçbir romana dayanmamaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarımada Savaşı sürerken Bess Nugent (Rosaleen Linehan) ve kızı Ellie (Jayne Ashbourne) yakın akrabaları olan Lord Wellington’ı (Hugh Fraser) karargâhında ziyarete gelirler. Yanlarında bir koruma olmadan iki kadının savaşın ortasındaki bölgeye geçmek için geçerli sebepleri vardır. Bess’in kocası olan Will (Peter Eyre) bölgeye gelmiş ancak kendisinden uzun bir süredir haber alınamıştır. Yardımcı olmak istese de bir savaşın içinde olan Wellington, akrabalarına İrlanda’ya dönmelerini salık verir.

Bu sırada Binbaşı Richard Sharpe (Sean Bean) ise yerel İspanyol gerilla lideri El Casco (Abel Folk) ile buluşmaya gidecektir. El Casco tarafından ele geçirilen İngiliz asker kaçaklarının iadesi için 50 adet tüfek verilecektir. Kamptan ayrılan Sharpe ve keskin nişancılarına yetişen iki hanım onları kendi özel gündemleri için kullanmak ister. Sharpe, El Casco’ya silahları teslim edip asker kaçaklarını alınca görevini tamamlasa da, hanımların arayışlarını sürdürmek için yollarına devam etmeleri üzerine onları takip etmek zorunda kalır.

Tarihi konular[değiştir | kaynağı değiştir]

1519 yılı Şubat ayında 11 gemi, 500 asker, 13 at ve az sayıda top ile birlikte Amerika kıtasına çıkan İspanyol konkistador Hernan Cortes ve komutasındaki silahlı kuvvetler, II. Montezuma önderliğindeki Aztek İmparatorluğu ile çarpışmış ve 1521 yılı Ağustos ayında başkent Tenochtitlan’ın düşmesiyle imparatorluğa son vermiştir. Bundan sonraki dönemde Aztek kültürü, mitolojisi ve dini Latin Amerika’da ve özellikle de günümüzdeki Meksika’da yaşatılsa da, filmde işlenen şekilde bu etkilerin Avrupa’da yaşayan halkları etkilediğine dair bir bulgu yoktur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rolü
Sean Bean Binbaşı Richard Sharpe
Daragh O'Malley Onbaşı Patrick Harper
Hugh Fraser Sir Arthur Wellesley
Hugh Ross Binbaşı Munro
Rosaleen Linehan Bess Nugent
Jayne Ashbourne Ellie Nugent
Abel Folk El Casco
Peter Eyre Will Nugent
Diana Perez Ramona
Michael Mears Er Francis Cooper
John Tams Er Daniel Hagman
Jason Salkey Er Harris
Lyndon Davies Er Ben Perkins

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]