Sharon Carter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sharon Carter

Şablon:Infobox comics character

Sharon Carter (Ajan 13 olarak da bilinir) Marvel Comics tarafından yayınlanan Amerikan çizgi romanlarında görünen kurgusal bir karakterdir. Genellikle gizli bir ajan, Nick Fury yönetimindeki eski bir SHIELD saha ajanı ve Kaptan Amerika / Steve Rogers'ın aşkı olarak tasvir edilir.

Orijinal çizgi roman sürekliliğinde Sharon, Kaptan Amerika'nın savaş zamanı aşkı olan Peggy Carter'ın küçük kız kardeşiydi. Daha sonra çizgi roman karakterlerinin çirkin doğası nedeniyle Peggy'nin büyük yeğeni olarak yeniden düzenlendi.

Emily VanCamp, Marvel Cinematic Universe filmleriden Captain America: The Winter Soldier (2014) ve Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı (2016) filmindeki Sharon Carter karakteri canlandırıyor ve bir yaklaşan Disney + dizisi olan Falcon and Winter Soldier'da (2020) rolüne geri dönecek .

Yazar Stan Lee ve çizer, yardımcı çizici Jack Kirby tarafından yaratılan karakter, ilk olarak Tales of Suspense # 75'te (gerilim masalları, kapak tarihi Mart 1966) okuyucuya sunuldu.

Sharon Carter görünürde Kaptan Amerika # 233'te öldürüldü. 444. sayısında "Kaptan ile bu kadar iyi çalışmasının nedeni tam bir alaycı ve tam bir idealist olması" diyen yazar Mark Waid tarafından yeniden canlandırıldı.

Sharon Carter 2010-2013 Secret Avengers dizisinde 1. sayıdan (Temmuz 2010) 21 numaralı konuya (Mart 2012) kadar destekleyici bir karakter olarak okuyucuyla karşılaştı.

Kurgusal karakter biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sharon, Virginian'ın iki zengini Harrison ve Amanda Carter'ın kızı olarak Richmond, Virginia'da doğdu. II.Dünya Savaşı sırasında Fransız Direnişi ile özgürlük savaşçısı olan teyzesi Margaret "Peggy" Carter'ın hikâyeleriyle büyüdü.

Teyzesinin maceralarından esinlenen Sharon, uluslararası güvenlik ajansı SHIELD'e katılır ve Ajan 13 kod adını alır.[1] Bu zamana kadar Kaptan Amerika olarak bilinen vatansever kahraman Steve Rogers, askıya alınmış animasyondan yeniden canlandırıldı ve Sharon'un ilk görevlerinden birinde, Leaper Batroc olarak bilinen bir paralı askerin saldırısı altındayken yardımına geldi. İkisi sıklıkla AIM, HYDRA, Kızıl Kafatası ve diğerlerine karşı olan görevlerde sık sık bir araya geldi.

Sharon ve Rogers sonunda birbirlerine aşık olur ve Steve Rogers'ın gizli kimliğini ilk bilenlerden biri olur. Sharon'un işinin tehlikeli doğası ilişkilerini zorlar ve Rogers, Sharon'un SHIELD ajanı olarak yaşadığı hayatından vazgeçmesini ister.[2]

Sharon, New York Polis Departmanı ile bir SHIELD irtibat elemanı olarak çalışırken, Ulusal Kuvvet olarak bilinen beyaz bir üst düzey terörist örgütünü araştırır ve içine sızar. Ulusal Kuvvetlerin Harlem'deki sokak suçlularıyla yaptığı savaşlardan birinde, Ulusal Muhafız olarak gönderilir. Zihni etkileyen bir gazın etkisi altında Sharon, Ulusal Kuvvet üniformasındaki kendini imha eden bir cihazı çalıştırır ve intihar eder. Rogers olayı video kasetten izliyor.[3]

Daha sonra Şaron'un ölümünün sahte olduğu ortaya çıktı, böylece SHIELD için çok gizli bir göreve gönderilebilmişti. Ancak görev iyi gitmedi ve SHIELD Genel Müdürü Nick Fury, Sharon'ın eylemde öldürüldüğüne inanıyordu; Kaptan Amerika, onun "ölümünün" gerçek koşulları hakkında bilgilendirilmedi.

Şaron ölmedi ve diktatör Tap-Kwai'nin düşman topraklarında kaldı. Kaçmayı başaran Sharon, Kubecult olarak bilinen bir grup Neo-Nazi aşırılık yanlısıyla karşılaşana kadar birkaç yıl boyunca paralı asker olarak çalıştı. Kozmik Küp'ü Adolf Hitler'i hayata döndürmek için kullanmayı planladıklarını öğrenen Sharon, onları durdurmak için kötü Kızıl Kafatası ile iş birliği yapar, ancak Kaptan Amerika'ya da ihtiyaçları vardır.

Bu noktada Rogers sağlık sorunları yaşıyor: Ona yeteneklerini veren Süper Asker serumu tükendi ve komaya girdi. Kızıl Kafatası Rogers'ın klonlanmış bir bedenini işgal ediyor ve kafatasının kanının kirlenmemiş Süper Asker formülü içeren bir transfüzyonu, Rogers'ı yeniliyor ve canlı tutuyor. Rogers, Sharon'ın hayatta olduğunu görünce şok oldu.

Rogers, tarikatı devirme görevi boyunca, soğukta geçirdiği yıllarının onu acımasız ve daha acımasız bir hale getirdiğini ve Sharon'ın SHIELD'e yeniden katıldığında ikisinin ilişkilerini yenilemediğini öğrenir. Romantik bir gerginlik hâlâ var: Sharon onun naifvetiyle dalga geçiyor tıpkı gecekonduda yaşayan ailenin dairesinde kalmasına izin verdiği zamanlar gibi. İkili, istediği her şeyi yapabilen [./Https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic%20Cube kozmik bir küpü] olan [./Https://en.wikipedia.org/wiki/Red%20Skull Kızıl Kafatası ile] savaşır. Sharon ve Kaptan Amerika Kafatası'nı öldürmeyi tartışırken Sharon, Rogers'ı kendisine verdiği enerji tabanlı bir kalkanı kullanmasını söyler. Sharon, Kızıl Kafatası'nı öldürmeye çalışır ve başarısız olur, ancak Kızıl Kafatasıl kısa süre sonra numaradan yenilir. Enerji kalkanı zaman akışında kaybolur.

Kısa bir süre sonra Sharon, Kaptan Amerika'ya, ' Amerikan rüyası ' aracılığıyla bu boyutu etkilemenin bir yolunu bulan [./Https://en.wikipedia.org/wiki/Nightmare%20(Marvel%20Comics) Nightmare] adlı doğaüstü bir varlığın etkisi altında vatansever Amerikalıların şiddetli saldırılara maruz kaldığı çeşitli durumlarda yardımcı olur. Sharon ve Cap geçici olarak çılgın bir ABD Temsilcisi de dahil olmak üzere birçok vatansever insanla mücadele eder ve sonuçta Sharon, Nightmare'in etkisi altında bir Kaptan Amerika ile yüzleşmek zorunda kalır.[4]

21'inci yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Nick Fury'nin yokluğunda Sharon, S. H.I.E.L.D.'ın Direktörü olarak kısa bir süre görev yapıyor. Saha çalışmasına geri dönüyor ve doğrudan Kaptan Amerika'nın faaliyetlerini desteklemek ve raporlamak için görevlendirilmiş yeni İcra Direktörü Maria Hill'e rapor veriyor. Jack Monroe'nun yerini araştırırken, Kış Askeri tarafından kaçırıldı ve Kaptan Amerika'yı General Aleksander Lukin tarafından belirlenen bir tuzağa çekmek için yem olarak kullanıldı. O ve Kaptan Amerika daha sonra Kış Askerinin faaliyetlerini araştıran bir saha görevindeyken ilişkilerini sürdürürler.

" İç Savaş " öyküsü sırasında, Sharon başlangıçta Süperinsan Kayıt Yasası'nın bir destekçisidir, ancak aslında yasaya karşı çıkarak "Secret Avengers" lideri olan sevgilisi Kaptan Amerika'nın yakalanmamasına yardım etmektedir. Aynı zamanda Kızıl Kafatası ve ortağı Doktor Faustus'un bilinmeyen bir piyonu. Daha sonra Nick Fury'nin yer altı örgütüyle temasa geçer, hatta Fury'yi bulmakla görevlendirilen SHIELD görev gücüne yeniden atanır. Goliath'ın ölümünü birincil sebep olarak gösteren, Sharon yasaya olan bağlılığından vazgeçer ve Kaptan Amerika'ya bağlı olduğunu söyler; bunun ne kadarının Faustus'un etkisi altında olduğu bilinmez.

Hazır bekleyen bir keskin nişancı, Federal Mahkemeye adım atarken Steve Rogers'ı omuzundan vurur. Sonraki kalabalık kaosunda, Rogers bir tabanca ile karnından üç kez vurulur ve yaralarından dolayı öldü sanılır. Daha sonra planın Kızıl Kafatası tarafından yapıldığı ortaya çıkıyor; keskin nişancı Crossbones'muş ve Sharon Carter, Dr. Faustus'un hipnotik telkini altında iken Rogers'ı karnından vurmuş.[5]

Sharon, Red Skull organizasyonuna bir köle olarak katılmadan önce hala Black Widow ve Falcon'u devre dışı bırakmak için onu kullanan doktor Faustus'un etkisi altında. Görünüşe göre Rogers'ın çocuğuna hamile, ama kaçmak için birkaç girişiminden biri sırasında kızıl kafatasının kızı Sin ile kavgası sırasında bebeğini kaybeder. Daha sonra Sharon, Sin'in değil, rahmini kendinin bıçakladığını ve kızıl kafatasının ellerini onun herhangi bir şeyine sokmasını engellemek için düşüğe neden olduğunu söylüyor. Doktor Faustus, Sharon'a hamile kaldığını unutturuyor ve ayrıca kaçması için araçlar veriyor. Sharon, Black Widow ve Falcon tarafından bulunmadan önce, bu süreçte Aleksander Lukin'i öldürerek (ve Kızıl Kafatası'nın kendisini öldürmeyi çok azla kaçırarak) kendini kurtarır. Iron Man ve Falcon, yeterli iyileşme süresinden sonra, daha ileriki bir tarihte hamileliğinden bahsetmeye karar verir.[6] Sonuç olarak Sharon, SHIELD'den ayrılır.[7]

Sharon Carter, Captain America: Reborn adlı hikâyede yer alıyor ve burada Captain America'yı öldürdüğünü öğreniyor ve onu canlandırmanın bir yolunu bulmayı planlıyor. Ne yazık ki, Norman Osborn da Kaptan Amerika'yı canlandırmayı planlıyor, böylece Kızıl Kafatasının bilincini Steve'in vücuduna aktarma planını tamamlayabilmesi ve Avengers'ı popülaritesini artırmasına yönlendirebiliyor. Sharon'u Rogers'ın cinayetinde suç ortağı olarak konumlandırır ve eğer kendisi dönmezse ikinci Kaptan Amerika'yı öldürmekle tehdit eder. Rogers'ı geri getirmek için bir makineye bağlı olduğu Latveria'ya getirilir, ancak Kızıl Kafatası vücudunu kontrol eder. Bay Fantastic, Sharon'un kanında Steve'i kendisine çekmek için kronik izleyiciler olduğunu belirler. Bucky'nin hayatını kurtarmak için Norman Osborn'a teslim oldu (çoktan kaçmış, Sharon farkında olmadan) ve Steve'i almak için onu kullanan Kızıl Kafatası ve Dr. Doom'a teslim edildi. Sharon sonunda Henry Pym'in yardımıyla kaçar ve onu havaya uçurmak için Kızıl Kafatası'nın kendi gemisini kullanır. (Vücudunun kontrolünü ele geçirebilen) Steve ile uzlaşarak Virginia'daki mülkünde kendilerine biraz zaman ayırıyorlar.

Sharon, Ed Brubaker'ın aynı isimli dizisinde bir Avengers ekibinin ve Secret Avengers'ın bir üyesiydi.

Sharon, Arnim Zola'nın devasa uçan kalesinin Dünya'yı işgal etmesini engellemek için kendini feda etmiş gibi görünüyordu, ancak Zola'nın esaretinde yaşıyordu. Daha sonra Falcon ve Jet Black tarafından bulundu.

Sharon Carter ve SHIELD, Tomoe ve Biohack Ninjalarını tutukladığında, Pepper Potts'ın onları yenmesine yardımcı olan Riri Williams ile tanışır.

"Gizli İmparatorluk" hikâyesi sırasında, Sharon Carter Shıeld Helicarrier'de, geçmişi onu bir Hydra uyuyan ajanı yapmak için Kobik'in güçlerini kullanarak Red Skull klonu tarafından yeniden yazılan Kaptan Amerika, Hydra Helicarrier ile olan ilişkisini ortaya koyuyor. Sharon Carter, Doktor Faustus tarafından beyni yıkanmış gibi davranıyor ve çayına ölümcül olmayan bir toksin ekleyerek onu etkisiz hale getiriyor.

Sharon Carter, daha sonra Thunderbolt Ross'un ölümü için suçlanan Kaptan Amerika'nın adını temizlemek için çalışan Özgürlük Kızlarını oluşturur.

Güçleri ve yetenekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sharon, eğitimli bir dövüş sanatçısıdır ve çeşitli dövüş tekniklerinde son derece beceriklidir. Casusluk, silahlar, ateşli silahlar ve bilgisayarlar konusunda da son derece eğitimlidir.

Diğer sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:Ultimatesharoncarter.JPG
Nihai Sharon Carter

Dünya X mini dizilerinin alternatif geleceğinde, Sharon Carter zihinleri ve insanları genişletmek için kalamar bazlı bir uzaylı yaşam formu olan Hydra'nın kurbanı oldu.[8]

Sharon Carter, Marvel Mangaverse'deki neredeyse tüm insanüstü nüfusun yok edilmesinin sözde orkestratörü olarak Marvel Mangaverse sürekliliğiyle tanıştırıldı. Zihin kontrolü altında olduğu ortaya çıkıyor. Nick Fury'nin sözde öldüğü zaman SHIELD'in müdürü olur.

Ultimate Marvel sürekliliğinde Carter da SHIELD'in bir ajanıdır, ancak Ultimate Spider-Man ortamına çok daha yakındır. Genellikle bir çift bilge çatlak SHIELD ajanından biri olarak görünür, diğeri ise Ultimate Jimmy Woo.[9] Bazen mizah gösterebilir, ancak çoğunlukla ağzını halka açık tutar. Ultimate Spider-Man # 46'da görüldüğü gibi, pratik bir Hristiyan ve güçlü ahlaki özelliklere sahip, SHIELD'in 'onları alay etmek için kilitlemek yerine Otto Octavius gibi bireyleri yok etmesini istiyor.[10] Carter ve Woo, Ultimate Six'te gerçekleşen Süper Kötülerden kurtulur . Carter Silver Sable yayınında ve Woo Hobgoblin yayınında görülür. Carter daha sonra Clone Saga yayına dahil olur ve halka Peter Parker'ın mahallesinden tahliye edildiğini söyler ve Ajan Woo daha sonra bir Goblin yayının Ölümü'nde görülür ve Carol Danvers'ın Goblin'in en son cinayeti hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. 2008 tarihli bir hikâyede Carter, SHIELD'in oyunculuk başkanıdır. Fantastik Dörtlü'den Pegasus Projesi'nde kafa karıştırıcı bir durumu araştırmasını ister.[11]

Diğer medyalarda[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sharon Carter, Peg Dixon tarafından seslendirilen The Marvel Super Heroes'da yer aldı.
  • Spider-Man: The Animated Series'de "Agent One" / "Agent X" (Rachel Daies tarafından seslendirildi) olarak faturalandırılan bir SHIELD ajanı olarak çok benzer bir karakter ortaya çıktı. O ve diğer Ajanlar Daily Bugle'a sızdıktan sonra Bukalemun'u yakaladılar.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kim Gillingham, 1990 filminde Kaptan Amerika'da Sharon Stewart'ı canlandırıyor. Bu uyarlamada karakter bir SHIELD ajanı değil, bir sivil ve Steve'in eski Bernie Stewart-Cooperman'ın kızı. Ebeveynlerinin Kızıl Kafatası'nın kızının ellerindeki ölümünden sonra, kötü adamları devirmek için Steve'e İtalya'ya eşlik eder.

Marvel Sinematik Evreni[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:Emily VanCamp as Agent 13.jpg
Kaptan Amerika için karakter posterinde Sharon Carter / Ajan 13 rolünde VanCamp : The Winter Soldier (2014).
  • İlk görünüşü Kaptan Amerika: Kış Askeri idi (2014).[12][13] SHIELD'in bir temsilcisi olarak, başlangıçta Steve Rogers'ı korumak için "Kate" takma adı ile yandaki evde yaşayan bir hemşire olarak gizli görev yapmakla görevlendirildi. Gizli çalışırken, Steve ve Sharon arasında bir çekim var. SHIELD'in dağılmasından sonra, CIA'ya gizli bir ajan olarak kaydolur.
  • VanCamp içinde rolüne İç Savaşı: Kaptan Amerika (2016),[14] CIA istihbarat sağlayarak film boyunca Rogers yardım. Ayrıca Steve'e Peggy Carter'ın büyük teyzesi olduğunu, Steve'in sürprizine çok şey açıklar. Steve'in Avengers fraksiyonuna Kış Askerinin yerini vererek yardım ettikten sonra, Steve ile bir öpücük paylaşır ve saklanır. Ajan 13, kısmen Marvel Studios'un o sırada Wanda Maximoff / Scarlet Witch'i kullanmasıyla ilgili sınırlamalar nedeniyle Rogers'ın Avengers üyesi olarak pazarlama malzemeleri ve mallarında yer aldı.[kaynak belirtilmeli] Filmdeki etkinliklerde ekibin bir üyesi olmasa da, ekibin bir müttefiki ve sırdaş.
  • Sharon, Steve ve Sharon arasındaki romantik ilişkiyi sürdürecek olan Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı (2018) 'in ilk taslağında yer aldı .[15] Sharon görünmüyor iken Avengers: Endgame, bu o başlattığı yıkım ile ölenlerin arasında olduğunu filmin başında ortaya çıkar Thanos kullanarak Infinity Gauntlet ile kombine Infinity Taşlar . Filmin sonuna doğru, Bruce Banner Thanos'un fotoğrafını ters çevirdiğinde Sharon ekrandan diriltildi.
  • VanCamp, yaklaşan Disney + mini dizileri The Falcon ve Winter Soldier'da Carter'ı oynayacak.[16]

Video oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sharon Carter, Jane Hajduk tarafından seslendirilen Ultimate Spider-Man video oyununda yer alıyor. İlk olarak Beetle Yeşil Cin'i hapishaneden çıkardığında Nick Fury ile birlikte görünür. Daha sonra Goblin'i tekrar gözaltına almak için bazı SHIELD Acenteleriyle birlikte görünür.
  • Sharon Carter Marvel Heroes'ta yer alıyor . Kaybolan bir SHIELD ajanı olarak görünür. Daha sonra Ajan 13 olarak Team-Up karakteri olarak eklendi.
  • Sharon Carter Marvel'da oynanabilir bir karakter olarak karşımıza çıkıyor : Ajan 13 olarak Future Fight .[17] Sharon Rogers bir başka oynanabilir versiyon. Kaptan Amerika'nın 75. yıldönümü kapsamında oluşturulan, şu anda Kaptan Amerika olarak hizmet verdiği alternatif bir zaman çizelgesinden Steve Rogers ve Peggy Carter'ın kızı.[18][19]
  • Sharon Carter, Lego Marvel'in Avengers'ında oynanabilir bir karakter.[20]
  • Ajan 13, Marvel Avengers Academy'de Linnea Sage tarafından seslendirilen oynanabilir bir karakter.[21]
  • Ajan 13, Marvel: Avengers Alliance 2'de oynanabilir bir karakter. PVP 5. sezonun ödülü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Marvel Year By Year: A Visual History. DK Publishing. 2017. s. 115. ISBN 978-1465455505. 
  2. ^ Heroes of film, comics and American culture. McFarland. 2009. s. 113. ISBN 978-0-7864-3827-3. 
  3. ^ Captain America #237 (Sept. 1979). Marvel Comics.
  4. ^ These events took place in Captain America Vol. 3, issues 9–12 (1998), reprinted in the hardcover "Captain America: American Nightmare".
  5. ^ Captain America Vol. 2 #25. Marvel Comics.
  6. ^ Captain America #41-42. Marvel Comics.
  7. ^ Captain America #43. Marvel Comics.
  8. ^ Earth X #1 (April 1999). Marvel Comics.
  9. ^ Ultimate Spider-Man #11-14. Marvel Comics.
  10. ^ Ultimate Spider-Man #46. Marvel Comics.
  11. ^ Ultimate Origins #1-5 (August - December 2008). Marvel Comics.
  12. ^ "'Captain America: The Winter Soldier' filming begins". Marvel. 8 Nisan 2013. 8 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2013. 
  13. ^ "SDCC '13: Marvel Reveals Avengers: Age of Ultron, Guardians Cast, More". Newsarama. 20 Temmuz 2013. 24 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2013. 
  14. ^ "Emily VanCamp Reprising Her Role As Agent 13 In 'Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı'". Deadline. 6 Mayıs 2015. 7 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  15. ^ Weintraub (22 Mayıs 2018). "Watch: 'Infinity War' Screenwriters Go Full Spoilers in Our 45-Minute Deep-Dive Interview". Collider. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  16. ^ "Kari Skogland To Direct 6-Part 'The Falcon And The Winter Soldier' Miniseries With Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Bruhl & Emily Van Camp". Deadline Hollywood. 20 Mayıs 2019. 21 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2019. 
  17. ^ "Marvel Future Fight 2.1.5 patch notes in full". Product Reviews.net. 16 Mayıs 2016. 7 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2019. 
  18. ^ "Marvel Games Celebrates Captain America's 75th Anniverary". News - Marvel.com. 4 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2018. 
  19. ^ "Captain America: Peggy Carter wields the shield in new Marvel Game". Entertainment Weekly. 27 Haziran 2016. 28 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2019. 
  20. ^ Gerding, Stephen (January 13, 2016). ""ANT-MAN," "CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR" CHARACTERS JOIN "LEGO MARVEL'S AVENGERS"" 29 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Comic Book Resources. Retrieved January 16, 2016.
  21. ^ Linnea Sage [@LinneaSage] (7 Haziran 2016). "Today is the last day to recruit ME as #sharoncarter in @AvengersAcademy! #MarvelFanOfTheWeek (I'm her voice!)" (Tweet). Erişim tarihi: 21 Haziran 2017Twitter vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]