Shakira şarkıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Shakira "Don't Bother" adlı şarkıyı Rock in Rio'da seslendirirken, 2008.

Kolombiyalı Latin pop şarkıcısı ve söz yazarı Shakira'nın on stüdyo albümü, üç toplama albümü, iki konser albümü ve iki promosyon albümü vardır. Ayrıca 39 single, iki extended play, 35 video klip ve üç DVD yayımlamıştır. Çıkış albümü 'Pies Descalzosdan (1996) önce promosyon albümü olarak Magia (1990) ve Peligro'yu (1993) yayımladı. Sekiz ülkede bir numaraya yerleşti ve dünya çapında beş milyon kopya sattı. Albümden altı single çıkardı. Sonraki yıl The Remixes adını verdiği remiks albümünü piyasaya sundu. İkinci stüdyo albümü Dónde Están los Ladrones? ise Eylül 1998'de yayımlandı. Albüm Billboard 200 listesine 131. sıradan girdi ve dünya çapında 7 milyon kopya sattı. On bir şarkıdan sekizi single oldu.

İlk konser albümü MTV Unplugged Şubat 2000'de yayımlandı ve ABD Top Latin Albums listesinde bir numaraya yükseldi. Sonraki yıl üçüncü albümünü çıkardı ve içinde İngilizce şarkılar olan ilk albüm Laundry Service oldu. 15 milyon satış rakamı ile 2002'nin en çok satan albümü unvanını aldı.[1][2] Albümden yedi single çıktı. İkinci toplama albümü Grandes Éxitos ise Kasım 2002'de yayımlandı ve ABD Hot Latin Tracks listesinde bir numaraya yükseldi. İki sene sonra ikinci konser albümü olan Live & off the Record yayımlandı. Bu albümde Shakira, AC/DC şarkısı olan "Back in Black"'i coverladı.

Dördüncü stüdyo albümü Fijación Oral Vol. 1 Haziran 2005'te yayımlanarak dünya çapında 4 milyon kopya sattı. Billboard 200 listesinde 4 numaradan giriş yapan albüm 11 kez Disco de Platino plağı aldı. Albümden beş single çıktı. Beşinci stüdyo albümü ise sadece İngilizce şarkılardan oluşan Oral Fixation Vol. 2 oldu ve Kasım 2005'te yayımlandı. Albüm dünya çapında 8 milyondan fazla sattı. "Don't Bother", "Hips Don't Lie" ve "Illegal" adlı üç single'ı bu albümden çıkardı. Oral Fixation'ın kutu seti versiyonunu ise Oral Fixation Volumes 1&2 adı altında Aralık 2006'da çıkardı.

Altıncı stüdyo albümü She Wolf Ekim 2009'da yayımlandı. "She Wolf", "Did It Again", "Give It Up to Me" ve "Gypsy" adlı şarkılarını bu albümden single olarak seçti. "She Wolf" dünya genelinde 2 milyon kopya sattı. Dördüncü İspanyolca albümü ve genel olarak yedinci stüdyo albümü Sale el Sol ise Ekim 2010'da yayımlandı. Albümden "Loca", "Sale el Sol", "Rabiosa", "Antes De Las Seis" and "Addicted To You" adlı şarkılar single olarak çıktı. Albüm dünya çapında 4 milyon sattı. Toplamda onuncu stüdyo albümü Shakira ise 21 Mart 2014 tarihinde yayımlandı. Albümden "Can't Remember to Forget You", "Empire" ve "Dare (La La La)" olmak üzere üç single çıktı.

On birinci stüdyo albümünün ilk single'ı "Chantaje" ise 28 Ekim 2016'da yayımlandı.

Dünya genelinde 70 milyondan fazla albüm satışı ve aynı oranda single satışı gerçekleştirdi.[3][4]

Yayımlanan şarkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
Single olarak yayımlananlar Single olarak yayımlananlar
Şarkı adı Albüm Yazar(lar) Yıl Kay.
"1968" Peligro Shakira, Eduardo Paz 1993 [5]
"23" Shakira Shakira, Luis Fernando Ochoa 2014 [6]
"Addicted to You" dagger Sale el Sol Shakira, El Cata, Luis Fernando Ochoa, John Hill 2010 [7]
"Always on My Mind" VH1 Divas Las Vegas Johnny Christopher, Mark James, Wayne Carson Thompson 2002
"Amor (Celos de ti)" Al Compas de un Sentimiento Pedro Flores 1996 [8]
"Animal City" Oral Fixation Vol. 2 Shakira, Luis Fernando Ochoa 2005 [9]
"Antes de las Seis" dagger Sale el Sol Shakira, Lester Méndez 2010 [7]
"Antología" Pies Descalzos Shakira, Luis Fernando Ochoa 1996 [10]
"Años Luz" She Wolf Shakira, Jorge Drexler, Pharrell Williams 2009 [11]
"Ask for More" Yok Shakira 2003
"Ay Haiti"
(with Artist for Haiti)
Yok Carlos Jean, Dnovae 2010 [12]
"Back in Black"
(Live)
Live & off the Record Angus Young, Malcolm Young, Brian Johnson 2004 [13]
"Beautiful Liar" dagger B'Day (deluxe edition)
Irreemplazable
Mikkel S. Eriksen, Tor Erik Hermansen, Amanda Ghost, Ian Dench, Beyoncé Knowles 2007 [14]
"Boig per Tu" Shakira (Spanish/Latin American deluxe edition) Josep Bellavista, Carlos Hernandez, Juan Clapera, Alberto Herrera 2014 [6]
"Broken Record" Shakira Shakira, Busbee 2014 [6]
"Brujería" Peligro Eduardo Paz 1993 [5]
"Can't Remember to Forget You" (feat. Rihanna) dagger Shakira Shakira, John Hill, Tom Hull, Daniel Alexander, Erik Hassle, Robyn Fenty 2014 [6]
"Cazador de Amor" Magia Shakira 1991 [15]
"Chasing Shadows" Shakira (Deluxe edition) Sia Furler, Fernando Garibay, Greg Kurstin 2014 [16]
"Ciega, Sordomuda" dagger Dónde Están los Ladrones? Shakira, Estéfano Salgado 1998 [17]
"Controlas Mi Destino" Peligro Shakira 1993 [5]
"Costumes Makes the Clown" Oral Fixation Vol. 2 Shakira, Brendan Buckley 2005 [9]
"Cuentas Conmigo" Magia Juanita Loboguerrero, Miguel Enrique Cubillos 1991 [15]
"Cut Me Deep"(feat. Magic!) Shakira Shakira, Nasri Atweh, Mark Pellizzer, Alex Tanas, Ben Spivak, Adam Messinger 2014 [6]
"Dare (La La La)" dagger Shakira Shakira, Lukasz Gottwald, Mathieu Jomphe-Lepine, Max Martin, Henry Walter, Raelene Arreguin, John J. Conte Jr. 2014 [6]
"Despedida" Love in the Time of Cholera Shakira, Pedro Aznar 2008 [18]
"Devoción" Sale el Sol Shakira, Jorge Drexler, John Hill, Sam Endicott, Gustavo Cerati 2010 [7]
"Dia de Enero" dagger Fijación Oral Vol. 1 Shakira, Lester Méndez 2005 [19]
"Día Especial"
(featuring Gustavo Cerati)
Shakira, Gustavo Cerati
"Did It Again" She Wolf Shakira, Pharrell Williams 2009 [11]
"Did It Again"
(remix) (featuring Kid Cudi)
She Wolf (U.S. deluxe edition) Shakira, Pharrell Williams, Kid Cudi
"Don't Bother" dagger Oral Fixation Vol. 2 Shakira, Scott Spock, Lauren Christy, Graham Edwards, Heather Reid, Leisha Hailey 2005 [9]
"Dónde Están los Ladrones?" Dónde Están los Ladrones? Shakira, Luis Fernando Ochoa 1998 [17]
"Dónde Estás Corazón?" Pies Descalzos 1996 [10]
"Dreams for Plans" Oral Fixation Vol. 2 Shakira, Brendan Buckley 2005 [9]
"El Último Adiós (The Last Goodbye)"
(with various artists)
Yok Gian Marco, Emílio Estefan Jr. 2001 [20]
"Empire" dagger Shakira Steve Mac, Ina Wroldsen 2014 [6]
"En Tus Pupilas" Fijación Oral Vol. 1 Shakira, Luis Fernando Ochoa 2005 [19]
"Eres" Peligro Shakira 1993 [5]
"Escondite Inglés" Fijación Oral Vol. 1 2005 [19]
"Esta Noche Voy Contigo" Magia Miguel Enrique Cubillos 1991 [15]
"Este Amor Es Lo Más Bello del Mundo" Peligro Eduardo Paz 1993 [5]
"Estou Aqui" Pies Descalzos (Brazilian edition) Shakira, Luis Fernando Ochoa 1996 [10]
"Estoy Aquí" Pies Descalzos
"Eterno Amor" Peligro Eddie Sierra 1993 [5]
"Eyes Like Yours (Ojos Así)" Laundry Service Shakira, Gloria Estefan, Pablo Florez, Javier Garza 2001 [21]
"Fool" Laundry Service Shakira, Brendan Buckley 2001 [21]
"Gafas Oscuras" Magia Shakira 1991 [15]
"Gitana" She Wolf (Spanish/Latin American deluxe edition) Shakira, Amanda Ghost, Ian Dench, Carl Sturken, Evan Rogers, Jorge Drexler 2009 [11]
"Give It Up to Me"
(feauting Lil Wayne)
She Wolf (North American deluxe edition) Timothy Mosley, Shakira, Dwayne Carter, Amanda Ghost
"Good Stuff" She Wolf Shakira, Pharrell Williams
"Gordita"
(featuring Residente Calle 13)
Sale el Sol Shakira, Calle 13 2010 [7]
"Gracias a la Vida"
(with Juanes, Alejandro Sanz, Laura Pausini, Miguel Bosé, Beto Cuevas and Michael Bublé)
Yok Violeta Parra [22]
"Gypsy" She Wolf Amanda Ghost, Shakira, Ian Dench, Carl Sturken, Evan Rogers 2009 [11]
"Hay Amores" Love in The Time of Cholera Shakira, Pedro Aznar 2007/2008 [23]
"Hey You" Oral Fixation Vol. 2 Shakira, Tim Mitchell 2005 [9]
"Higher Ground"
(Stevie Wonder & Usher featuring Shakira)
Lincoln Memorial "We Are One" Stevie Wonder 2009
"Hips Don't Lie"
(featuring Wyclef Jean)
Oral Fixation Vol. 2 (Reloaded edition) Wyclef Jean, Shakira, Oscar Arfanno, LaTravia Parker 2006 [9]
"How Do You Do" Oral Fixation Vol. 2 Shakira, Lauren Christy, Scott Spock, Graham Edwards 2005
"I'll Stand by You"
(featuring The Roots)
Hope for Haiti Now Chrissie Hynde, Tom Kelly, Billy Steinberg 2010 [24]
"Illegal"
(featuring Carlos Santana)
Oral Fixation Vol. 2 Shakira, Lester Mendez 2005 [9]
"Intro / El Nay A'atini Nay" Oral Fixation Tour Fairuz,[25] Rahbani Brothers[25] 2007 [26]
"Inevitable" Dónde Están los Ladrones? Shakira, Luis Fernando Ochoa 1998 [17]
"Islands" Sale el Sol The xx 2010 [7]
"Je L'aime à Mourir" Shakira: Live from Paris Francis Cabrel 2011 [27]
"King and Queen"
(Wyclef Jean featuring Shakira)
Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant Wyclef Jean, Shakira 2007 [28]
"Knock on My Door" Yok Luis Fernando Ochoa, Shakira 2003
"La Maza"
(Mercedes Sosa featuring Shakira)
Cantora 1 Popi Spatocco 2009 [29]
"La Pared" Fijación Oral Vol. 1 Shakira, Lester Mendez 2005 [19]
"La La La" dagger Shakira Shakira, Lukasz Gottwald, Mathieu Jomphe-Lepine, Max Martin, Henry Walter, Raelene Arreguin, John J. Conte Jr. 2014 [6]
"La La La (Brasil 2014)" (featuring Carlinhos Brown dagger Shakira (International physical deluxe edition) Shakira, Lukasz Gottwald, Mathieu Jomphe-Lepine, Max Martin, Henry Walter, Raelene Arreguin, John J. Conte Jr. 2014 [16]
"La La La (Brasil 2014) (Spanish Version)" (featuring Carlinhos Brown dagger Shakira (Spanish/Latin American deluxe edition) Shakira, Lukasz Gottwald, Mathieu Jomphe-Lepine, Max Martin, Henry Walter, Raelene Arreguin, John J. Conte Jr. 2014 [16]
"La Tortura" Fijación Oral Vol. 1 Shakira, Luis Fernando Ochoa 2005 [19]
"Las de la Intuición" Fijación Oral Vol. 1 2005 [19]
"Lejos de tu Amor" Magia Pablo Tedeschi 1991 [15]
"Lo Hecho Está Hecho" She Wolf Shakira, Jorge Drexler, Pharrell Williams 2009 [30]
"Lo Hecho Está Hecho"
(featuring Pitbull)
She Wolf (Spanish/Latin American deluxe edition) Shakira, Jorge Drexler, Pharrell Williams, Armando Peréz
"Lo Imprescindible" Fijación Oral Vol. 1 Shakira, Lester Mendez 2005 [19]
"Lo Que Más" Sale el Sol Shakira, Albert Menéndez 2010 [7]
"Loba" She Wolf Shakira, John Hill, Sam Endicott, Jorge Drexler 2009 [11]
"Loca"
(featuring Dizzee Rascal)
Sale el Sol Shakira, El Cata, Dizzee Rascal, Armando Peréz 2010 [7]
"Loca"
(featuring El Cata)
Shakira, El Cata, Armando Peréz
"Loca por Ti" Shakira Shakira, Josep Bellavista, Carlos Hernandez, Juan Clapera, Alberto Herrera 2014 [6]
"Long Time" She Wolf Shakira, Pharrell Williams 2009 [11]
"Magia" Magia Shakira 1991 [15]
"Mariposas" Sale el Sol Shakira, Albert Menéndez 2010 [7]
"Medicine" (feat. Blake Shelton) Shakira Shakira, Hillary Lindsey, Mark Bright 2014 [6]
"Men in This Town" She Wolf Shakira, John Hill, Sam Endicott 2009 [11]
"Mon Amour" Shakira, Albert Menéndez
"Moscas en la Casa" Dónde Están los Ladrones? Shakira 1998 [17]
"Necesito de Ti" Magia Shakira 1991 [15]
"No"
(featuring Gustavo Cerati)
Fijación Oral Vol. 1 Shakira, Lester Mendez 2005 [19]
"No Creo" Dónde Están los Ladrones? Shakira, Luis Fernando Ochoa 1998 [17]
"Nothing Else Matters/Despedida"
(medley)
Shakira: Live from Paris James Hetfield, Lars Ulrich, Shakira, Pedro Aznar 2011 [27]
"Nunca Me Acuerdo de Olvidarte" dagger Shakira Shakira, John Hill, Tom Hull, Daniel Alexander, Erik Hassle, Robyn Fenty, Jorge Drexler 2014 [6]
"Objection (Tango)" Laundry Service Shakira 2001 [21]
"Obtener un Sí" Fijación Oral Vol. 1 Shakira, Lester Mendez 2005 [19]
"Octavo Día" Dónde Están los Ladrones? 1998 [17]
"Ojos Así" Shakira, Javier Garza, Pablo Florez
"Peligro" Peligro Eduardo Paz 1993 [5]
"Pés Descalços" Pies Descalzos (Brazilian edition) Shakira, Luis Fernando Ochoa 1996 [10]
"Pide Más" style="background: #ececec; color: grey; vertical-align: middle; text-align: center; " class="table-na" | Yok Shakira 2003
"Pídeme el Sol" Shakira, Luis Fernando Ochoa
"Pienso en Ti" Yok 1996 [10]
"Pies Descalzos, Sueños Blancos" Pies Descalzos
"Poem to a Horse" Laundry Service 2001 [21]
"Pure Intuition" Yok 2007 [31]
"Que Me Quedes Tú" Laundry Service Shakira, Luis Fernando Ochoa 2001 [21]
"Que Vuelvas" Dónde Están los Ladrones? Shakira 1998 [17]
"Quiero" Pies Descalzos Shakira, Luis Fernando Ochoa 1996 [10]
"Quince Años" Peligro Shakira 1993 [5]
"Rabiosa"
(featuring El Cata)
Sale el Sol Shakira, Pitbull, El Cata 2010 [7]
"Rabiosa"
(featuring Pitbull)
"Ready for the Good Times" Laundry Service Shakira, Lester Mendez 2001 [21]
"Rules"
"Sale el Sol" Sale el Sol Shakira, Luis Fernando Ochoa 2010 [7]
"Se Quiere, Se Mata" Pies Descalzos 1996 [10]
"Será, Será (Las Caderas no Mienten)"
(featuring Wyclef Jean)
Oral Fixation Vol. 2 (Spanish/Latin American edition) Shakira, Jerry Duplessis, Wyclef Jean 2006 [9]
"She Wolf" She Wolf Shakira, John Hill, Sam Endicott 2009 [11]
"Sing"
(Annie Lennox featuring various artists)
Songs of Mass Destruction Annie Lennox 2007 [32]
"Si Te Vas" Dónde Están los Ladrones? Shakira, Luis Fernando Ochoa 1998 [17]
"Si Tú No Vuelves"
(Miguel Bosé featuring Shakira)
Papito Lanfranco Ferrario, Massimo Grilli, Miguel Bosé 2007 [33]
"Sombra de Ti" Dónde Están los Ladrones? Shakira, Luis Fernando Ochoa 1998 [17]
"Something" Oral Fixation Vol. 2 2005 [9]
"Somos El Mundo 25 Por Haiti"
(with various artists)
Yok Michael Jackson, Lionel Richie, Emilio Estefan, Gloria Estefan 2010 [34][35]
"Spotlight" Shakira Shakira, Hillary Lindsey, Mark Bright 2014 [6]
"Spy"
(featuring Wyclef Jean)
She Wolf Shakira, Wyclef Jean 2009 [30]
"Sueños" Magia Shakira 1991 [15]
"Suerte" Laundry Service Shakira, Gloria Estefan, Tim Mitchell 2001 [21]
"That Way" Shakira (Deluxe edition) Shakira, Olivia Waithe, Roy Battle 2014 [16]
"The One Thing" Shakira Shakira, Nasri Atweh 2014 [6]
"Te Aviso, Te Anuncio (Tango)" Laundry Service Shakira 2001 [21]
"Te Dejo Madrid" Shakira, Tim Mitchell, George Noriega
"Te Espero Sentada" Pies Descalzos Shakira 1996 [10]
"Te Lo Agradezco, Pero No"
(Alejandro Sanz featuring Shakira)
El Tren de los Momentos Alejandro Sanz 2007 [36]
"Te Necesito" Pies Descalzos Shakira, Luis Fernando Ochoa 1996 [10]
"The Day and the Time"
(featuring Gustavo Cerati)
Fijación Oral Vol. 1 Gustavo Cerati, Shakira, Luis Fernando Ochoa 2005 [19]
"The One" Laundry Service Shakira, Glen Ballard 2001 [21]
"Timor" Oral Fixation Vol. 2 Shakira 2005 [9]
"Todo Para Ti"
(Michael Jackson featuring various artists)
Yok Michael Jackson, Rubén Blades 2003 [37]
[38]
[39]
"Todos Juntos"
(Dora the Explorer featuring Shakira)
We Did It! Dora's Greatest Hits Shakira[25] 2010 [40]
"" Dónde Están los Ladrones? Shakira, Dylan O'Brien 1998 [17]
"Tu Boca" Sale el Sol Shakira, Jorge Drexler, Gustavo Cerati, Tim Mitchell 2010 [7]
"Tú Serás la Historia de Mi Vida" Peligro Desmond Child 1993 [5]
"Último Momento" Peligro Eduardo Paz 1993 [5]
"Um Pouco De Amor"
(featuring Howard Glasford)
Pies Descalzos Shakira, Luis Fernando Ochoa 1996 [10]
"Un Poco de Amor" Pies Descalzos (Brazilian edition)
"Unavoidable" Yok 2003
"Underneath Your Clothes" Laundry Service Shakira, Lester Mendez 2001 [21]
"Vuelve" Pies Descalzos Shakira, Luis Fernando Ochoa 1996 [10]
"Waka Waka (Esto Es África)"
(featuring Freshlyground)
Listen Up! The Official 2010 FIFA World Cup Album Shakira, John Hill, Freshlyground, Golden Sounds 2010 [41]
"Waka Waka (This Time for Africa)"
(featuring Freshlyground)
"Waka Waka (Esto Es África)"
(K-Mix)
Sale el Sol
"Waka Waka (This Time for Africa)"
(K-Mix)
Listen Up! The Official 2010 FIFA World Cup Album
"What More Can I Give"
(Michael Jackson featuring various artists)
Yok Michael Jackson 2003 [37][38][39]
"Whenever, Wherever" Laundry Service Shakira, Gloria Estefan, Tim Mitchell 2001 [21]
"Why Wait" She Wolf Shakira, Pharrell Williams 2009 [30]
"Your Embrace" Oral Fixation Vol. 2 Shakira, Tim Mitchell 2005 [9]

Diğer seslendirdiği şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı adı Yazar(lar) Canlı performanslar Yıl
"Alfonsina y el Mar" Mercedes Sosa Tour Anfibio 2000
"La Gota Fría"
(with Carlos Vives)
Emiliano Zuleta Baquero Charity concert 2008
"Santa Baby" Joan Javits, Philip Springer, Tony Springer Christmas concert 2009
"Solo Le Pido a Dios" León Gieco Unidos Por Haití (Charity concert) 2010
"Te Olvide"
(with Joe Arroyo)
Antonio María Peñaloza Oral Fixation Tour (in Barranquilla) 2007
"País Tropical"
(with Ivete Sangalo)
Jorge Ben The Sun Comes Out World Tour (at Rock in Rio) 2011
"You Don't Care About Me" Shakira Nasri Atweh, Adam Messinger, Chantal Kreviazuk 2014 [6]

Yayımlanmamış şarkılars[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Shakira". Rolling Stone. 31 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ BMI Report BMI.com
  3. ^ "Shakira" (French). LeFigaro. 2010-11-30. 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Shakira Tour | 2011 Shakira Concert Tour Dates". Concerttour.org. 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-08-08. 
  5. ^ a b c d e f g h i j "Peligro by Shakira". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 March 2012. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n "Shakira. By Shakira". 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 May 2014. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k "Sale el Sol by Shakira". iTunes.com. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  8. ^ "Informaciones de la cancion "Amor (Celos de ti)" de Shakira". Shakira Sale el Sol blog. Shakira Sale el Sol blog. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  9. ^ a b c d e f g h i j k "Oral Fixation by Shakira". iTunes.com. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  10. ^ a b c d e f g h i j k "Pies descalzos by Shakira". 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  11. ^ a b c d e f g h "She Wolf by Shakira". iTunes.com. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  12. ^ "Portada de "Ay Haiti"". Univision.com. 18 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  13. ^ "Live & Off the Record by Shakira". Amazon.com. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  14. ^ "Irreemplazable por Beyoncé y Varios artistas". iTunes.com. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  15. ^ a b c d e f g h "Magia de Shakira". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  16. ^ a b c d "Shakira (Deluxe Version). By Shakira". 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 May 2014. 
  17. ^ a b c d e f g h i j "Donde Estan los Ladrones by Shakira". iTunes.com. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  18. ^ "Discografia de Shakira". Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  19. ^ a b c d e f g h i j "Fijación Oral Vol. 1 by Shakira". iTunes.com. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  20. ^ J Stone, Stephanie (2011-05-27). "Complete list of 'El Ultimo Adios' artists". Discogs.com. Discogs.com. Erişim tarihi: 2010-02-17. 
  21. ^ a b c d e f g h i j k "Laundry Service by Shakira". iTunes.com. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  22. ^ "Gracias a la Vida". 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  23. ^ "Hay Amores by Shakira". iTunes.com. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  24. ^ Jayson Rodriguez (22 January 2010). "'Hope For Haiti Now' Performances: A Track-By-Track List". MTV.com. 22 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  25. ^ a b c Possible song writer
  26. ^ "Oral Fixation Tour: Live DVD". Shakira.com. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  27. ^ a b iTunes, Store. "Shakira: Live from Paros (DVD+CD)". iTunes.com. 9 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  28. ^ Shakira#Collaborations and other work
  29. ^ Mercedes, Sosa. "Cantora 1 por Mercedes Sosa". Coveralia.com. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  30. ^ a b c "Loba (Deluxe version) by Shakira". iTunes.com.com. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  31. ^ "Shakira Album & Song Chart History". Prometheus Global Media. Billboard.com. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  32. ^ RCA Label Group (UK) | News | Annie Lennox - A choir of 23 renowned female artists join Annie on her new album
  33. ^ "Papito by Miguel Bose featuring Various Artist on ALLMUSIC". Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  34. ^ Farandulin (2010-02-18). "Emilio Estefan, Quincy Jones Y Univision Graban La Versión En Español De "We Are The Word"". Farandulin.com. Erişim tarihi: 2010-02-19.  [ölü/kırık bağlantı]
  35. ^ "50 Latin Stars Gather to Record "Somos El Mundo" - Billboard.com". Billboard. 22 February 2010. 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  36. ^ "Te lo agradezco, pero no (feat. Shakira)". iTunes.com.co. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 March 2012. 
  37. ^ a b Vineyard, Jennifer (October 29, 2003). "Michael Jackson's Troubled 9/11 Single Now A Charity Download". MTV. 9 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 13, 2009. 
  38. ^ a b Jackson, Michael. "What More Can I Give" song credits. Epic Records.
  39. ^ a b Grant, pp. 220–221
  40. ^ "Shakira - Todos Juntos (Official Video) ( Dora la Exploradora )". Youtube.com. 11 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 March 2012. 
  41. ^ Shakira - "Waka Waka" (single) Spanish, english and K-mixes versions
  42. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t So, here are some song titles of shakira’s unreleased songs with official source
  43. ^ "Come Down Love - Shakira". 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  44. ^ "Shakira - I'm Here". YouTube. 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  45. ^ "Shakira - No Joke". 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  46. ^ "Quiero Más - Shakira". YouTube. 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  47. ^ "Shakira disfruta de la tranquilidad de Bahamas — El Universal — Espectáculos" (Spanish). El Universal. 2009-07-02. 2 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2009-09-22. 
  48. ^ Shakira - The Border (Feat. Wyclef Jean), Youtube.com

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]