Seyfe, Çorum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.36, 27 Aralık 2016 tarihinde 07 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17979118 numaralı sürüm (Yanlış sayfayı geri aldım. Kusura bakmayın.)
Seyfe köyü
Harita
Çorum
Çorum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇorum
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam127
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0364
İl plaka kodu19
Posta kodu19000
Resmî site
[1]

Seyfe, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Şehir merkezine uzaklı yaklaşık 27 km dir

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında yazılı bir kaynak yoktur. Fakat eldeki verilere göre her kuruluşun bir söylencesi vardır. OSMANLI ZAMANINDA OKUMUŞ İLERİ GÖRÜŞ LÜ 3 BEY ÇORUMUN BU OVASINDA YERLEŞMEK İSTEMİŞLERDİR BUNLARDAN BİRİ SARI BEY SARIMBEY KÖYÜNÜ KURMUŞTUR DİĞER KARDEŞ HAMDİ BEYDE HAMDİ KÖYÜNÜ KURMUŞTUR 3 KARDEŞ SEYFİ BEYDE BUGÜN SEYFE DİYE BİLİNEN SEYFE KÖYÜ KURUCU LARINDAN DIR BU KİŞİLER MARAŞIN ELBİSTAN İLÇESİNDEKİ KILIÇLAR KÖYÜNDEN GELDİĞİ SANILMAKTADIR TARİH1 7.YY Seyfe Köyü SEYFE İSMİ KUR.ANI KERİM AYETLERİNDE VE DUALARDA DA GEÇMEKTEDİR SEYFE İSMİNİN ORADAN GELDİĞİ DE RİVAYET LERDENDİR KÖYÜMÜZDE OZANLAR VE ŞAHNALAR OLARAK İKİ SÜLALE ÇOĞUNLUKTADIR sınırları içinde bulunan ve bugün de TEKKE olarak ziyaret edilen KIRKLAR TÜRBESİ ÇEVREDE OLDUKCA YOĞUN İLGİ GÖRÜR SON ZAMANLARDA KÖYÜMÜZDE ÇOK DEĞİŞİKLİK LER OLDU YENİ YAPILANMALAR VE DÜZENLEMELER KÖYÜMÜZÜN GELİŞMEKTE OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ FAKAT HALA ALT YAPI SORUNLARI DEVAM ETMEKTEDİR BUNLARIN DÜZELE BİLMESİ İÇİN SEÇİLEN VE SEÇİLECEK MUHTAR VE AZA'LARIN DAHA BİLİNÇLİ VE PROJE ÜRETEN KİŞİLER OLMASI GEREKİR SEYFE KÖYÜ DERNEKLERİNİN DESTEKLENMESİ ŞART,TIR 27/4/ 2012 SON GÜNCELLEME

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bigiler:
Tipik Anadolu köyüdür. Düğünler ve bayramlarda birbirleri ile yakın ilişki içerisindedirler. Yemekler arasında Madımak ve Kaz köftesi yer alır. Düğünlerde yapılan Keşkek yemeğide çok meşhurdur. Ayrıca iki sacın arasın yapılan çörek ve ıspanaklı çöreği de söylemeden geçmek olmaz.

Coğrafya

Çorum merkezine 28 km uzaklıktadır. Köyümüz eski Ankara yolu üzerindedir.Köylerin merkezidir. Doğusunda Hamdiköy, batısında Yenihayat(Abdalbodu) ve Kuzeyinde Karabayır, güneyinde de Sapaköy vardır.Köyümüz son yillarda hizla gelişmektedir.Köyde Cami,Cem Evi ve Kültür evi vardir. Ilkokul ögrenci azligindan kapanmıştır.Köydeki ögrenciler taşımalı eğitimden yarallanmaktadirlar.

İklim

Köyün iklimi, Orta Karadeniz ve Ic Anadolu ikliminin hüküm sürdügü bir bölgededir. Bu yüzden iklim de çok değişkendir. Genellikle kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçer.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 127
1997 114

Yazın artan nufus kışın azlır.Köyde kışın yaşlılar kalır bulardan bazilari: RIZA GÜDEN CEMAL AK, AHMET AK , ERCAN AKGÜL ,ALİ GÖRÜCÜ, ŞEHRİBAN BİÇER, YAŞAR BİÇER ,EFTAL ÖZKÜŞÇU ,DEVRİM BAYRAK ,MEHMET ŞAHİN . Genç nüfüs kışın köyde kalmaz. havaların ısınmasıyla köy'ümüzün nüfüsü 150 & 200 kişiye ulaşır ..

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde buğday, arpa, nohut, mercimek gibi ürünlerin yanında şekerpancarı üretilir. Köyüe, yurt dışında çalışanların da büyük ekonomik katkılari olmaktadır. Ayrica yaz aylarında nüfus aniden artar. Emekliler ve izine gelenler, bir zamanlar beş yüz kişinin yaşadığı köye canlılık getirir.

Altyapı bilgileri

Köyün içme suyu şebekesi, elektriği ve telefonu vardır. Köyü Çorum iline bağlayan yol asfalttır. ben seyfeli bir insan olarak diyer seyfeli başka şehirlerde hattda başka ülkede yaşayan köylülerimizinde bu sayfaya yazı yazarak haberleşe biliriz bazı köyümüzün ortak sorunlarını paylaşa biliriz bizim köyümüzde herkes herşeyi bilir ama aslında hiç bişe bilmezler çünkü yapılan her işin altında başka birşeyler aralar bütün seyfeli hemşehrilerimi selamlıyorum kanalizasyon paralarının toplandığını biliyorum neden yapılmadığına anlam veremiyorum kanalizasyon yapıldı sokaklar klit taşı bu sene 2016 da döşendi

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

|}