Seyahat Onayı Elektronik Sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seyahat Onayı Elektronik Sisteminin Logosu

Seyahat Onayı Elektronik Sistemi (İngilizce özgün adıyla: The Electronic System for Travel Authorization (ESTA) Ziyaretçilerin Vize Muafiyet Programı (VWP) kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etme uygunluğunu belirleyen otomatik bir sistemdir.[1] ESTA, ABD'ye hava veya deniz yoluyla gelen VWP ülkelerinden seyahat edenler için 2007 9/11 Komisyon Yasasının Uygulama Tavsiyeleri tarafından zorunlu kılınmıştır.[2] ESTA yoluyla yetkilendirme, bir yolcunun Amerika Birleşik Devletleri'ne kabul edilebilir olup olmadığını belirlemez. Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) memurları, yolcuların ülke varışlarında kabul edilebilirliği belirler. ESTA uygulaması biyografik bilgiler toplar ve VWP uygunluk sorularına cevap verir.

Aralık 2018 itibarıyla, ESTA başvurularının seyahatten en az 72 saat önce yapılması şiddetle tavsiye edilir ve seyahat edecek olanlar, seyahat planları hazırlamaya başlar başlamaz veya uçak bileti satın almadan önce başvurabilirler. ESTA'sı olmayan yolcuların (bebekler dahil) check-in işlemleri reddedilecektir.[3] 2010 yılında, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza, ESTA başvurusu başına 14 ABD Doları tutarında bir ücret talep etmeye başladı. Guam, Porto Riko ve ABD Virjin Adaları gibi bölgelere yapılacak ziyaretler için de ESTA gereklidir.[4]

Kanada veya Meksika'dan kara yoluyla gelirken ESTA gerekli değildir (check-in yoktur, ancak bir I-94W kağıt formu doldurulmalıdır).[4]

Uygun ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2019 itibarıyla, 39 ülke Vize Muafiyet Programına katılmaktadır.[5]

Ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nde 90 gün kalabilir. Bu aynı zamanda Kanada, Meksika, Bermuda veya varış Amerika Birleşik Devletleri üzerinden yapılmışsa Karayip adalarında geçirilen zamanı da içerir. ESTA, yalnızca hava veya yolcu gemisi ile geliyorsanız gereklidir. Britanya Kolumbiyası (Vancouver ve Victoria) ile Washington eyaleti arasındaki gibi kara yoluyla veya yerel feribotlarla geliyorsanız gerekli değildir.

İran, Irak, Sudan ve Suriye'nin çifte vatandaşı olan ESTA sahiplerinin ESTA'ları Ocak 2016'da iptal edildi ve bir ABD dış temsilciliğine gidip turist vizesine başvurmaları gerekecektir. 1 Mart 2011 tarihinde veya sonrasında İran, Irak, Libya, Kuzey Kore,[6] Somali, Sudan, Suriye veya Yemen'e seyahat etmiş olan ESTA sahiplerinin ESTA'ları iptal edilmeyecektir, ancak seyahatleri CBP tarafından ülkeye varışta tespit edilirse, girişleri reddedilecektir.[7]

2018 yılında Avrupa Birliği, Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) adı verilen benzer bir sistemi uygulamaya karar verdi. ETIAS'ın 2022 yılı sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor.[8]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Home - Official ESTA Application Website, U.S. Customs and Border Protection". esta.cbp.dhs.gov. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "IMPLEMENTING RECOMMENDATIONS OF THE 9/11 COMMISSION ACT OF 2007" (PDF). 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Electronic System for Travel Authorization (ESTA) Online Help". US Customs and Border Protection. 9 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2010. 
  4. ^ a b "Who must apply for ESTA". US Customs and Border Protection. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  5. ^ "Visa Waiver Program". U.S. Department of State. 3 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" 北朝鮮渡航者を米政府ESTA対象者から除外 北朝鮮入国印はパスポート上に残らない(1/2). KoreaWorldTimes (Japonca). 9 Ağustos 2019. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  7. ^ "United States Begins Implementation of Changes to the Visa Waiver Program". 21 Ocak 2016. 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "European Travel Information and Authorisation System (ETIAS)". European Commission. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021.