Sevim Çağlayan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sevim Çağlayan (9 Haziran 1930, Konya - 18 Ocak 2000, İstanbul), Türk sanat müziği sanatçısı ve aktris. Konya'da dünyaya gelen Çağlayan, sadece Türk sanat müziği alanında değil, oyunculuk alanında da bilinen bir sanatçıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçoğu bebekken ölen on ikisi kız, altısı erkek, toplam on sekiz kardeşin arasında en küçüğü olarak 9 Haziran 1930 tarihinde dünyaya gelen Çağlayan'ın babası Mustafa Avni Bey adında bir komiserdi. Babasının tayin edilmesi nedeniyle ailecek Konya'dan Giresun'a ve daha sonra da Ankara'ya taşındılar. Ailesi onu zengin ve orta yaşlı bir avukat olan Namık Ambarcıoğlu ile evlendirmek için henüz on iki yaşındayken sanatçının yaşını dört yaş büyüttü ve evliliğin yasal olmasını sağladı. Dört sene süren evlilikten sonra Çağlayan, profesör mertebesine yükselmiş bir doktor olan İlhan Bumin ile evlendi. Eşindeki sanatsal yeteneği fark eden Bumin, Çağlayan'a Mithat Fehmen'den şan ve piyano dersleri aldırmaya başladı.

Çağlayan bir süre sonra İlhan Bumin ile boşandı ve Ankara Radyosu sınavlarına girerek girişi kazandı. İki yıl boyunca kadro bekleyen Sevim Çağlayan'ın adı yavaş yavaş radyolarda duyulmaya başladı. Babasından gizli bir şekilde sınava girdiği için "Çağlayan" soyadını kullansa da yine de babası Mustafa Avni Bey tarafından fark edilince, babası onunla ölümünden kısa bir süre önceye kadar konuşmadı. Ancak sanatçının babasıyla annesi aynı yıl içinde öldü.

1958 yılında popülerliği çok ileriyken, milli basketbolcu Yılmaz Gündüz ile evlendi. Yılmaz Gündüz eşini sahneye çıkması yönünde destekleyince, Çağlayan radyodan ayrılarak İstanbul'daki Kazablanka Gazinosu ile anlaşıp çalışmaya başladı.

Yılmaz Gündüz yıllarca eşinin menajeri olarak kaldı. Sahnede yalnızca kulağa değil göze de hitap etmenin gerekli olduğunu dile getiren de odur. Gündüz, kapağında Jayne Mansfield'in olduğu Hayat dergisinden esinlenerek eşi için yeni bir kıyafet tasarlama girişiminde bulundu. Ankara'daki ünlü terzi Mükerrem Hanım'a yaptırılan bu aşırı transparan kıyafetle Ankara Göl Gazinosu'nda sahne alan Çağlayan, hem karakolluk oldu hem de gazinonun kapatılmasına neden oldu.

Bir süre sonra Yeşilçam'ın da ilgisini çeken Çağlayan, Ahmet Mekin ve eşi Yılmaz Gündüz ile beraber "Sokaktan Gelen Kadın" filmini çekti ve sinemaya adım attı. Bu süre için birkaç filmde daha başrol oynadı. Bir süre sonra Yılmaz Gündüz'den ayrılan Çağlayan, dokuz ay da müzisyen Cengiz Coşkuner ile evli kaldı.

Kimi kez resmî, kimi kez imam nikahlı olmak üzere toplam on üç kere evlenen sanatçı, her evliliğine çocuk doğurabilmek için çaba sarf etti. Ancak çocuğu olmayınca üç kez ameliyat geçirdi ve en sonunda İtalya'da, Sophia Loren'in de doktoru olarak bilinen doktora muayene oldu. Çabaları sonuç veren sanatçının iki erkek çocuğu dünyaya geldi. 1960-1965 yılları arasında çocuklarını Almanya'da okutmak üzere bu ülkeye gider ve burada da sahne almayı sürdürdü. On sene sonra döndüğü Türkiye'de tutunamayınca hızla ününü kaybetti.

Zamanında "şahane kadın" olarak bilinen Çağlayan, 18 Ocak 2000 tarihinde öldü.

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sokaktan Gelen Kadın – 1961
  • Sevenler Ölmez – 1963
  • Zennube – 1965
  • Ölmek Var Dönmek Yok – 1966
  • Hedef Ankara – 1966
  • Bir Garip Yolcu – 1972
  • Hayat Kadınları – 1978

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]