Sevgili Frankie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sevgili Frankie
Dear Frankie
Filmin posteri
YönetmenShona Auerbach
YapımcıCaroline Wood
SenaristAndrea Gibb
OyuncularEmily Mortimer

Gerard Butler

Jack McElhone
MüzikAlex Heffes
Görüntü yönetmeniShona Auerbach
KurguOral Norrie Ottey
DağıtıcıMiramax Films
TürüDram
RenkRenkli
Yapım yılı2004, İskoçya
Çıkış tarih(ler)iBirleşik Krallık:
21 Ocak 2005
ABD:
4 Mart 2005
Süre105 dakika
Dilİngilizce
Hasılat$2,980,136
Resmî sitesi

"Sevgili Frankie", (Özgün adı: Dear Frankie) 2004 yapımı İngiliz dram filmidir. Yönetmenliğini Shona Auerbach'ın yaptığı filmin oyuncuları arasında Emily Mortimer, Gerard Butler ve Jack McElhone yer almaktadır. Filmin konusu İskoçyalı sağır bir çocuğun, denizci babasına duyduğu özlem ve annesinin onun olmadığı zamanlarda oğlunu mutlu etme çabaları üzerinedir. Film eleştirmenleri tarafından olumlu eleştiriler toplayan yapıt, birçok ödül de kazandı.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Lizzie Morrison, dikkafalı ve sigara tutkunu annesi Nell ve dokuz yaşındaki sağır oğlu Frankie, İskoçya'daki kıyı kasabalarından biri olan Greenock'a taşınırlar. Lizzie kısa sürede bir balıkçı lokantasında işe başlar ve oğlu Frankie'yi okula yazdırır.

Frankie, okuma yazma öğrendiğinden beri devamlı olarak "HMS Accra" adlı bir gemide yıllardır denizci olarak çalıştığını düşündüğü hayali babasına, Glasgow posta ofisi aracılığıyla mektuplar yazar. Gerçekte tüm bu mektuplar Frankie'nin annesi tarafından alınmakta ve yine annesi tarafından yanıtlanmaktadır. Lizzie, oğlunun babası Davey kılığında ona kendi maceralarını ve tropik adalarda gördüklerini anlatır. Frankie tüm bu gelen pulları bir albümde toplar ve sözde babasının söyledikleri doğrultusunda odasındaki dünya haritası üzerine raptiyeler tutuşturur. Bir gün "Accra" adlı geminin İskoçya'ya geri döneceği haberi gelir. Sorun odur ki Frankie, hatırlamadığı bu babasının geri dönüp annesiyle tekrar birleşmesini çok istemektedir.

Bu endişeli haberden sonra Lizzie, parayla bir adam tutarak oğluna onun babası olduğunu yalanını söyleyerek yalanını örtbas edecektir. Lizzie çalıştığı dükkânın sahibi olan Marie'nin yardımlarıyla bir adam bulur. Buldukları adam da rastlantı sonucunda "Accra" ile aynı gün kasabaya gelecektir. Bu kurgusal baba işi kabul ederek çocuk hakkında bilgiler edinir.

Ancak bu adam Frankie ile geçirdiği zamanlardan büyük zevk almaya başlar. Frankie de zamanla annesi ve babasıyla tüm ailenin beraber gezmesini ister. Zamanla Lizzie, kendi elleriyle tuttuğu bu kurgusal babaya ısınmaya başlar. Özellikle onun oğluna gösterdiği sıcaklık onu etkiler. Birlikte olduğu günler bir dans, sahil turu ve kapıdaki bir öpücükle sona erer. Bu adamın ayrılışından sonra Lizzie, adamın aldığı tüm paraları geri verdiğini fark eder.

Bu sırada gerçek baba Davey ölmek üzeredir. Onun kardeşinin ısrarları sonucunda Lizzie eski eşini ziyaret eder. Fakat oğlunu görmesine izin vermez. Yine de ölmeden önce ona oğlunun bir fotoğrafını ve babası için çizdiği bir resmi gösterir. Babasının ölümünden sonra Lizzie, oğluna babasının ölüm ilanını gösterir ve ona bir daha babasını göremeyeceğini, babasının öleceğini bilerek onu görmek istediğini söyler.

Son bölümde Frankie, aslında gördüğü babanın kendi babası olmadığını bildiğini söyler. O sadece onu babası yerine koymak istemiştir. Öyle ki, annesinin patronu Marie'ye yabancının kim olduğunu soran Frankie, kardeşi olduğu yanıtını alır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • BAFTA Ödülleri – En İyi Çıkış (Shona Auerbach, aday gösterildi)
  • BAFTA İskoçya Ödülü – En İyi Yönetmen (Auerbach, aday gösterildi)
  • BAFTA İskoçya Ödülü – Tüm Zamanların En İyi Çıkışı (Jack McElhone, aday gösterildi)
  • Avrupa Film Ödülleri Jameson People'ın Seçimi Ödülü – En İyi Avrupalı Aktris (Emily Mortimer, aday gösterildi)
  • Londra Film Eleştirmenleri Circle Ödülü – En İyi Aktris (Mortimer, aday gösterildi)
  • Heartland Film Festivali – Kristal Kalp Ödülü (Auerbach, kazandı)
  • High Falls Film Festivali İzleyici Ödülü – En İyi Uzun Metrajlı Film (kazandı)
  • Jackson Hole Film Festivali Kovboy Ödülü – En İyi Uzun Metrajlı Film (kazandı)
  • Los Angeles IFP/West Film Festivali İzleyici Ödülü – En İyi Uluslararası Uzun Metrajlı Film (kazandı)
  • Montreal Dünya Film Festivali – Altın Zirve Ödülü (kazandı)
  • Seattle Uluslararası Film Festivali – Lena Sharpe Ödülü (Auerbach, kazandı)
  • WinFemme Film Festivali Ödülü – Bayan Yönetmene Sahip En İyi Film (kazandı)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]