Servilia Caepionis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Servilia Caepionis

Servilia Caepionis (d. MÖ 107 - ö. MÖ 42) tarihi kaynaklarda adı geçen birkaç Romalı kadından biri. Marcus Junius Brutus'ün annesi, Genç Cato'nun üvey kardeşi, Julius Caesar'ın metresi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Servilia'nın ön yaşamı hakkında bilinenler çok azdır. Livia Drusa ve Quintus Servilius Caepio the Younger'nın en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi; soylu bir aileye mensup olan Servilia'nın ailesinin soyu Gaius Servilius Ahala'ya dayanmaktadır.[1] Anne babasının Servilia the younger ve younger Quintus Servilius Caepio adında iki çocuğu daha vardır. Servilia henüz küçükkken anne babası boşandı ve annesi Marcus Porcius Cato ile evlendi. Annesinin bu evlilikten Genç Cato adında bir oğlu oldu. Ailesinin boşanmasından kısa bir süre sonra, hem annesi hem üvey babası öldü. Bu nedenle Servilia ve kardeşleri, yüksek rütbeli subay (Tribune) olan dayıları Marcus Livius Drusus'un evinde büyüdü. Bununla beraber, dayısı da Servilia henüz 9 yaşındayken öldü.

MÖ 85'ten önce, Marcus Junius Brutus the Elder ile evlendi. Marcus Junius Brutus MÖ 83 yılında tribune görevinde bulunmuş ve ayrıca Capua'daki kolonilerin kurucusudur. Çiftin bilinen tek çocuğu vardır, MÖ 85 yılında doğan Marcus Junius Brutus. MÖ 79'da diktatör olan fakat bir yıl sonra istifa eden Lucius Cornelius Sulla'nın ölümünü takiben; Brutus the Elder, MÖ 77'de savaştığı Mutina'da teslim olan Pompey tarafından teslim olmasından bir süre sonra öldürülmüştür.[2][3][4] Servilia ikinci evliliğini Decimus Junius Silanus ile yaptı ve bu evliliğinden Junia Prima, Junia Secunda ve Junia Tertia adında üç kızı oldu.

MÖ 63'ten önce Julius Caesar'ın metresi oldu ve Sezar'ın MÖ 44 yılındaki ölümüne kadar bu ilişki devam etti. Sezar Gaul Savaşı'ndaki galibiyetini takiben kaos içindeki Roma'ya döndü. Aynı tarihlerde Senato'da Sezar'ın idamı yahut hapse atılması tartışılıyordu. MÖ 50 yılında iç savaş açıldı ve Cato ve Brutus -babasının katili olmasına rağmen- Pompey ile beraber Roma'dan ayrıldı. MÖ 48'de Pharsalus Savaşı'nda Pompey'in ordusu yenildi. Muhtemelen Servilia'ya duyduğu saygıdan ötürü, Sezar subaylarına savaşta Brutus'u görürlerse zarar vermemelerini emretmiştir.[5] Bu savaştan iki yıl sonra MÖ 46 Thapsus Muharebesi'nde Sezar yine galip gelmiş, yenilen Cato bunun üzerine intihar etmiştir.

Amcası Cato'nun ölümünü takiben, Brutus ilk eşi Claudia Pulchra'dan boşandı ve Cato'nun kızı olan kuzeni Porcia Catonis ile evlendi (MÖ 45). Brutus'un ilk eşinden nedensiz ve açıklanamaz şekilde boşanmasından ötürü Servilia oğlunun yeni evliliğini hoş karşılamadığını açıkça göstermiştir.[6] Bu evliliği onaylamamasının bir diğer nedeni ise muhtemelen Porcia'nın Brutus üzerindeki etkisini farketmesidir.[7] Bu evlilik anne oğlun arasını açmıştır. Brutus, belki de Porcia'nın etkisiyle, MÖ 44 yılında Sezar'a saldırmaya karar verdi.[8] Brutus'ten başka birçok senatör de Sezar'ın suikastının planlanması ve gerçekleştirilmesinde oynamıştır.

Sezar'ın öldürülmesini takiben suikastı gerçekleştirenler Servilia'nın evinde bir araya geldi. Bu ortamda Servilia'dan başka sadece iki kadın, Porcia ve Junia Tertia, daha vardı.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Soy ağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • (1)=1. eşi
  • (2)=2. eşi
  • x=Caesar'ın suikastı
Salonia (2)
 
Yaşlı Cato
 
Licinia (1)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Porcius Cato Salonianus
 
 
 
Marcus Porcius Cato Licinianus
 
Marcus Livius Drusus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Porcius Cato (2)
 
Livia Drusa
 
Quintus Servilius Caepio the Younger(1)
 
Marcus Livius Drusus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Atilia (1)
 
Genç Cato
 
 
 
 
 
 
Marcus Livius Drusus Claudianus, evlatlık oğul
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Junius Brutus the Elder (1)
 
Servilia Caepionis
 
Decimus Junius Silanus (2)
 
 
Servilia the younger
 
Quintus Servilius Caepio
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Porcia Catonis
 
Marcus Junius Brutus x
 
Junia Prima
 
 
 
Junia Tertia
 
Gaius Cassius Longinus x
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Porcius Cato (II)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Junia Secunda
 
Marcus Aemilius Lepidus (triumvir)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Descendant of Pompey and Lucius Cornelius Sulla
 
Lepidus the Younger
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Manius Aemilius Lepidus
 
 
Aemilia Lepida II


Popüler kültürde yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Plut. Bru. 1,5.
  2. ^ Plut. Pomp. 16
  3. ^ Appian, B. C. ii. Ill
  4. ^ Liv. Epit 90.
  5. ^ Plutarch, Life of Brutus, 5.1.
  6. ^ Cic. Att. 13. 16
  7. ^ Cic. Att. 13. 22
  8. ^ Dio. 44.13.1.
  9. ^ Colleen McCullough. Caesar's Women. Avon. ISBN 978-0-380-71084-3

Ek kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]