Sergey Lazo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1912'de Sergey Lazo

Sergey Georgiyeviç Lazo (Rusça: Серге́й Гео́ргиевич Лазо́, Rumence: Serghei Lazo; 7 Mart 1894 - Nisan-Mayıs 1920) Uzak Doğu Rusyası'nda Rus Devrimi'nin liderliğini yapmış komünist askerdir.

Lazo, günümüzde Moldova'nın Orhei iline bağlı olan Piatra köyünde soylu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1917'de Rus İmparatorluk Ordusu'na katılan Lazo, Rus İç Savaşı sırasında Sibirya'da patlak veren birkaç çatışmada görevlendirildi. Mart-Ağustos 1918'de Zabaykalski (trans- Baykal) Cephesinin komutanlığını yapmış ve Ataman Grigory Semyonov'a karşı savaşmıştır. Daha sonra Vladivostok ve Partizansk bölgelerindeki Bolşevik birimlerinde savaşan Lazo, Suchan Vadisi Seferi'nde Amerikan kuvvetlerine karşı Kızıl Ordu'yu komuta etmiştir. 31 Ocak 1920'de Bolşevikler Vladivostok'ta iktidara gelmiş, ancak 5 Nisan 1920'de Lazo ve diğer komutanlar Japon birlikleri tarafından tutuklanmıştır. Sonrasında Lazo, Vsevolod Sibirtsev ve Alexey Lutski ile birlikte kaybolmuştur. Kısa bir süre sonra vuruldukları bildirildiyse de, infazın kesin detayları günümüzde bilinmemektedir. Beyaz Ordu'nun Japonları veya Kazakları, Muravyevo-Amurskaya (günümüzde Lazo) istasyonundaki buhar motorunda yaktığında inanılmaktadır.

Uzak Doğu Rusyası'ndaki birçok yer günümüzde Lazo'nun adını taşımaktadır. Primorsky Krayı'ndaki Lazovsky Bölgesi ve Habarovsk Krayı'ndaki İmeni Lazo Bölgesi bu yerlerden bazılarıdır.

1944 ile 1991 yılları arasında Moldova'daki bir kent Lazovsk olarak adlandırılmıştır.

Moldova Cumhuriyeti'nin başkenti Kişinev'de yer alan sokaklardan biri onun ardından isimlendirilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Sergey Lazo ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur