Serdar (Osmanlı İmparatorluğu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Serdar (Ottoman rank) sayfasından yönlendirildi)
Osmanlı ordusu rütbeleri
Deniz Kara
Başkomutanlar ve Subaylar
Padişah
Sadrazam
Harbiye Nazırı
Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Reisi
Amiral Müşîr
Birinci ferik amiral Ferîk-i evvel
Ferik amiral Ferîk-i sânî
Liva amiral Mirliva
Kalyon kaptanı Miralay
Fırkateyn kaptanı Kaymakam
Korvet kaptanı Binbaşı
Kıdemli yüzbaşı Kolağası
Yüzbaşı Yüzbaşı
Mülazım Mülâzım-ı evvel
Mühendis Mülâzım-ı sânî

Serdar (Osmanlı Türkçesi ;سردار " Sardar " dan) Osmanlı İmparatorluğu'nda askeri bir rütbe ve Karadağ ve Sırbistan'da asil bir rütbeydi . Serdarlar özellikle Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında görev yapmıştır. Toprakların güvenliğinden sorumluydular. Örneğin, Yakup Ağa babası kim Barbaros gelen Yenice .

Serdar Karadağ Prensliği'nde ve Sırbistan Prensliği'nde de Vojvoda 'nın altında fahri ama soylu ünvanı taşımayan kişiler içinde kullanıldı.(Örneğin, Janko Vukotić bir askeri lider ve Karadağ eski başbakanı oldu serdar başlığı vardı).

  • Serdar Türkiye'de çok kullanılan bir erkek ismidir.
  • Serdar Türkmenistan'da çok kullanılan bir erkek ismidir.
  • Serdar-ı Ekrem veya (Serdar-ı Azam) en yüksek rütbeli başkomutan anlamına gelir ve bu nedenle bazen Osmanlı İmparatorluğu'nun Sadrazamı anlamına gelir.
  • Serdar Türkçede asıl anlamıyla (yani başkomutan) bir isim olarak (özellikle nostaljik bir his vermek için) de kullanılır. Örneğin, "Ordunun serdarı yiğit şövalyelerine emrini verdi", "Kuvvet başkomutanı, cesur savaşçılarına taarruz emri verdi" anlamına gelir.
  • Kelime, orijinal veya ilgili yazılışları ile İngilizceye uyarlanmıştır, yani serdar, sardar, sirdar, hepsi bir ordunun başkomutanı anlamına gelir. Ancak bu kelimeler günlük terminolojide kullanılmaz.
  • Serdarın bir varyantı olarn Sirdar ve Sardar, Batı ve Güney Asya'da uzun süreli rütbe olarak kullanıldı - İngiliz kontrolündeki Mısır Ordusu nun başındaki İngiliz Komutan geç 19. yy ve erken 20. yüzyılda bu adla anılırdı. Sirdar, aynı zamanda Mısır'daki İngiliz askeri istihbaratının da evi olan Zamalek'te üç blok uzunluğundaki bir mülk olan Sirdaria'da oturuyordu. İ
  • Serdar veya Gyzylarbat , Türkmenistan eyaletinde bir şehirdir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]