Akvaryum (albüm)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Seninle Beraberim/Akvaryum sayfasından yönlendirildi)
Seninle Beraberim / Akvaryum
İkili bu albümünü Grup Denk adıyla yayınladı
Oya-Bora stüdyo albümü
Yayımlanma20 Kasım 1987
KaydedilmeAğustos 1987 - Ekim 1987
TarzPop, dans, disko
Süre36:32
DilTürkçe
ŞirketErdal Müzik
YapımcıDurmuş Çolak
Çakır Çorluk
Oya-Bora kronolojisi
Akvaryum
(1987)
Tiryaki
(1990)
Akvaryum albümüne çekilmiş video klipler
  1. "Tasvir-i Şikayet"
    Yayımlanma: 23 Kasım 1987

Akvaryum veya daha sonra yayınlanan adıyla Akvaryum/Seninle Beraberim, Oya-Bora'nın (o dönemki adıyla Grup Denk) yayınladığı ilk stüdyo albümleridir.

1986 yılında Melih Kibar vasıtasıyla tanışan ikili o dönemlerde Eurovision ve Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması gibi yarışmalara katılıyordu. Grup Denk adıyla katıldıkları yarışmalarda derecelere giren ikili 1987 yılının yaz sonlarında ilk albümünün kayıtlarına başladı. İki ay süren kayıtların sonrasında albümlerini 20 Kasım 1987 tarihinde Akvaryum başlığıyla yayınladılar. Erdal Müzik etiketiyle yayınlanan albümü firma aynı yıl Akvaryum / Seninle Beraberim başlığıyla albümü yeniden yayınladı. Albümün kayıtları iki ay kadar sürdü. Sözlerin çoğunluğunu Bora Ebeoğlu'nun yazdığı albümün müziklerini Bora Ebeoğlu, Gürol Ağırbaş ve Turhan Yükseler gibi isimler besteledi. Albümde Tasvir-i Şikayet ve Akvaryum gibi şarkılar öne çıktı. Aykut Gürel, Hakan Durak, Önder Keskinkılıç, Cengiz Tuncer ve Hüseyin Çelebi gibi müzisyenlerin kayıtlarında yer aldığı albüm dönemin arabesk müzik furyasına rağmen olumlu tepkiler almayı başardı. Albümden sadece Tasvir-i Şikayet başlıklı parça yayınlandı. Albümdeki bazı parçalar yabancı müziklerden alındı.[1] Albümün yapımcılığını Durmuş Çolak ve Çakır Çorluk üstlenmiştir.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Bora Ebeoğlu reklam müzikleri yapıyor ve bazılarında ise oynuyordu. Oya Küçümen ise seslendirme ile uğraşıyordu. 1986 yılının son aylarında ilk kez Melih Kibar'ın Eurovision Şarkı Yarışmasına katılması için bir grup kurma isteği vasıtasıyla bir araya geldiler. Melih Kibar, Oya-Bora'nın seslerinin uyumunu beğendikten sonra ikiliyle yarışmaya katılmaya karar verir. İkilinin yanına Zeynep Draman ve Zeynep Alev Aydeniz adlı iki müzisyeni daha yerleştirerek Grup Denk adıyla grubu kurar. Grup Denk, 1987 Eurovision Şarkı Yarışması, Türkiye Elemelerine Paydos başlıklı şarkıyla katıldı ve ikinci oldular.[2] Daha sonra Uluslararası Çeşme Müzik Festivali ve Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması gibi yarışmalara katıldılar. Bu yarışmalardan kısa bir süre sonra gruba sonradan dahil olan Zeynep Draman ve Zeynep Alev Aydeniz gibi isimler gruptan ayrıldı. Bu dönemde Oya-Bora'nın aralarındaki birliktelik aşka dönüşünce Melih Kibar, bir sonraki yarışmalarda Oya-Bora ile birlikte çalışmama kararı aldı.[3] Bu dönemde ilk albümlerinin kayıtlarına başladılar. Erdal Müzik etiketiyle yayınlanan albümün kayıtları iki ay kadar sürdü ve 20 Kasım 1987 tarihinde Akvaryum başlığıyla yayınlandı.[4]

Albümden sonra ikinci kez katıldıkları 1987 Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda seslendirdikleri Tasvir-i Şikayet başlıklı şarkı yayınlandı.[5] Batılı tarzda yaptıkları bu albümde pop, dans ve disko tarzında müzikler yaptılar. Aralık 1987 tarihinde aynı müzik şirketinden albüm Akvaryum / Seninle Beraberim adıyla tekrar yayınlandı. 12 parçadan oluşan albümün yapımcılığını Durmuş Çolak ve Çakır Çorluk üstlendi. Albümde klavye, synthesizer ve düzenlemeler Turhan Yükseler'e aitti. Davul programlamada Aykut Gürel, elektro gitarda Hakan Durak, gitarda Önder Keskinkılıç, perküsyonda Cengiz Tuncer ve Hüseyin Çelebi gibi müzisyenler yer aldı. Sözlerin çoğunluğunu Bora Ebeoğlu'nun yazdığı albümün müziklerini Bora Ebeoğlu, Gürol Ağırbaş ve Turhan Yükseler gibi isimler besteledi.[6] Tasvir-i Şikayet ve Akvaryum gibi parçaların ön plana çıktığı albüm olumlu tepkiler alsa da arabesk müzik furyasının yaşandığı bu dönemde büyük bir ses getiremedi. Oya-Bora bu albümü Grup Denk adıyla çıkardı ve albümün ardından müzik yarışmalarına katılmaya devam ettiler. Aşk Kavgam Şimdi başlıklı parça Harold Melvin & the Blue Notes adlı grubun Don't Leave Me This Way şarkısından uyarlanmıştır. Var Mısın? başlıklı parça Starship adlı grubun No Protection albümünde yer alan "Nothing's Gonna Stop Us Now" adlı parçadan uyarlanmıştır. "Al Beni Dansa" adlı parça ise Whitney Houston'ın Whitney albümünde yer alan İ Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me) adlı parçadan uyarlandı.

Albümde yer alan şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Aşk Kavgam Şimdi" (Harold Melvin & the Blue Notes adlı grubun "Don't Leave Me This Way" parçasından uyarlanmıştır.[7])Bora EbeoğluCary Gilbert 3:41
2. "Akvaryum"  Bora EbeoğluTurhan Yükseler 2:58
3. "Al Beni Dansa" (Whitney Houston'ın Whitney albümünde yer alan "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)" adlı parçadan uyarlandı.[8])Bora EbeoğluShannon Rubicam 4:30
4. "Sensiz Olmaz"  Bora EbeoğluTurhan Yükseler 3:12
5. "Ateşle Oyun"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 2:26
6. "Kelimeler Fazla"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 2:40
7. "Bizim Gibiler"  Bora EbeoğluTurhan Yükseler 3:17
8. "Tasvir-i Şikayet"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 2:38
9. "Bana Yeter"  Bora EbeoğluBora Ebeoğlu 3:41
10. "Var Mısın?" (Starship adlı grubun No Protection albümünde yer alan "Nothing's Gonna Stop Us Now" adlı parçadan uyarlanmıştır.[9])Bora EbeoğluDiane Warren 3:59
11. "Seninle Beraberim"  Bora EbeoğluGürol Ağırbaş 3:21
12. "Aşka Aşığım"  Bora EbeoğluGürol Ağırbaş 2:49

Katkıda Bulunanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Oya-Bora - Akvaryum (Grup Denk)". Albüm. Discogs. Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2023. 
  2. ^ "Şarkı Yarışması 1987 Grup Denk - Paydos". Single. Eurovision World. Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2023. 
  3. ^ "Şöhreti Reddettiler!, Oya-Bora)". Belgesel. Youtube. 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 
  4. ^ "Oya & Bora –Seninle Beraberim - Akvaryum (Grup Denk)". Albüm. Discogs. Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 
  5. ^ "Oya-Bora - Tasvir-i Şikayet (Grup Denk)". Video klip. Youtube. 23 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 
  6. ^ "Grup Denk / Oya-Bora - Akvaryum". Albüm. Antalya Dost Müzik. Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2023. 
  7. ^ "Don't Leave Me This Way". Şarkı. Youtube. 6 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2023. 
  8. ^ "Whitney Houston - I Wanna Dance With Somebody". Şarkı. Youtube. 25 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023. 
  9. ^ "Starship - Nothing's Gonna Stop Us Now". Şarkı. Youtube. 9 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023.