Selimiye, Yenişehir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selimiye
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeYenişehir
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Rakım250 m
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam610
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
İl plaka kodu16
Posta kodu16900
Resmî site
[2]

Selimiye, eski ismi Kabaçınar, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

Târihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ismi eski yıllarda mahallenin girişinde bulunan ve dibinde bir kuyu bulunan yaşlı bir çınardan almıştır. Mahallede hâlen çok sayıda tarihî çınar vardır. Bugün Yenişehir ilçesinde yaşlılar hala bu mahallenin ismini Kabaçınar olarak bilirler. Selimiye ismi sonradan verilmiştir.

Selimiye Köyü 93 Harbi sonrası Bulgaristan Rusçuk muhâcirlerinin (Opaka) oluşturduğu bir mahalledir. Köy halkına o yıllarda Yenişehir ovasında yer verilmişse de, o tarihlerde buraları bataklık olduğundan, aşırı sivrisinek yüzünden buraya yerleşmeyip; şimdiki araziye yerleşmişlerdir. Tarıma müsait olmayisi sebebiyle iki muhâcir hânesi dere tepe yürüyerek Izmit'e varir ve kadiya müracâat ederler. Daha sonra, sehrin 15 km. kuzeybatisinda Emirhan'a ait agaçlik arazide köy kurarlar ve aylardan Recep olduugu için köye Recep ismi verilir.

Köy Kurtuluş savaşı sırasında Yunan işgaline uğramış büyük zülum görmüştür. Köy Gemlik yolu üzerinde olduğundan ve stratejik önemi olduğundan işgal edilmiştir. Özellikle Sakarya savaşı sırasında Yunan kuvvetlerinin bir kısmı taarruzlarında ve geri çekilmelerinde bu hattı çok kullanmışlardır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa il merkezine 44 km, Yenişehir ilçesine 15 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 10000
2000 610
1997

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]