Selim Erdoğan (yazar)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selim Erdoğan
Aralık 2023’de Selim Erdoğan
Doğum10 Ekim 1972 (51 yaşında)
Ankara, Türkiye
MeslekYazar
EğitimHacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisliği[1]
KonuAskerî coğrafya
Resmî site

Selim Erdoğan (d. 10 Ekim 1972, Ankara), Türk yazar.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1972 yılında Ankara'da doğdu. İlk öğrenimini İltekin İlkokulu, orta öğrenimini Ankara Tevfik Fikret Lisesi'nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü'nden 1996 yılında mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı. İlk olarak Çanakkale Savaşları sahasında muharebe alanı jeomorfolojisi konusunda çalışmaya başlayan Erdoğan, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "Çevrenin Siyasallaşması ve Ramsar Sözleşmesi Örneği[2] "adlı teziyle 2008 yılında[1] doktora derecesini aldı.

2005 yılından beri jeoarkeoloji, askerî coğrafya ve askeri jeomorfoloji konularında çalışmaktadır. Harp alanlarının jeoarkeolojik araştırmaları ve tarihi korunan alan yönetimi üzerine de çalışmış olan Selim Erdoğan halihazırda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nde görev yapmakta, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı ve Başkomutan Tarihî Millî Parkı'nın muharebe alanlarında saha çalışmalarına devam etmektedir.[1]

Selim Erdoğan, Kurtuluş Savaşı'na yönelik çeşitli monografiler ve araştırmalar yayınlamaktadır. Milli Mücadele ve I. Dünya Savaşı'nın geçtiği alanlarda saha araştırmalarını yürüten Selim Erdoğan, bu süreçte Kurtuluş Savaşı'ndan kalma 120 km'den fazla siper parçası haritalayıp, 4.000'den fazla kayıp Kurtuluş Savaşı şehidinin yerini belirlemiştir.

Ayrıca Dr. Selim Erdoğan'ın anlatımıyla Türk Tarih Kurumu'nun resmî Youtube kanalı üzerinden "Afyon'dan İzmir'e Adım Adım Büyük Zafer" isimli 16 bölümlük[3] ve "Mondros'tan Mudanya'ya: Ya İstiklâl Ya Ölüm" isimli 7 bölümlük[4] belgesel serileri yayınlanmıştır.

Halen Yeditepe Üniversitesi'nde ögretim üyesi olarak görev yapan yazar, 2023 yılında Türk Tarih Kurumu'ndan emekli oldu.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sakarya: Türk Bitti Demeden Bitmez, Haziran 2020, Kronik Kitap
  • Büyük Taarruz: Dağlarda Tek Tek Ateşler Yanıyordu, Ocak 2021, Kronik Kitap
  • İstiklal: Vatanımda Bir Tek Düşman Kalmasın, Eylül 2022, Kronik Kitap.
  • Dakikalar İçinde Milli Mücadele, Kronik Kitap, 2023
  • Çocuklar Soruyor, Tarih Dede Anlatıyor (İşBankası Kültür, 2023)
  • Hain: Mezarıma Tükürecekler, Ekim 2023, Kronik Kitap

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Harp Coğrafyası | About Me". 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  3. ^ "Afyon'dan İzmir'e Adım Adım Büyük Zafer - YouTube". www.youtube.com. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  4. ^ "Mondros'tan Mudanya'ya Ya İstiklal Ya Ölüm - YouTube". www.youtube.com. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024.