Selim Çürükkaya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selim Çürükkaya
DoğumMehmet Selim Çürükkaya
16 Aralık 1954 (69 yaşında)
MeslekYazar
İkametAlmanya
VatandaşlıkAlmanya, Türkiye

Mehmet Selim Çürükkaya (d. 16 Aralık 1954 Yamaç, Bingöl) Zaza asıllı yazar ve gazetecidir. Madiya.net ve Kürdistan Aktuel'de yazmaktadır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Aralık 1954'te Yamaç, Bingöl nahiyesine bağlı İkizgöl (Tuunst) köyünde doğdu. Yedi erkek kardeşi vardı. Ailesi hayvancılık ve tarımla geçinirdi. Annesinin ders verdiği Kuran kursunda Kur'an ve Mevlidi okudu. İlkokulu doğduğu köyde bitirdi. 13 yaşında Ceyhan'a okumak için gitti ama okuyamadı.

Kürtçe adı Çılkani olan Yeniköy'de ortaokulu bitirdi. Ardından Tunceli Yatılı Öğretmen Okulu'nu kazandı. 1978'de bu okuldan mezun oldu.

Politik yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğretmen Okulunda okurken Kürdistan sorunu ile ilgili konu ve olaylara ilgi duydu. Kürdistan devrimcileri grubunun kuruluş çalışmalarında aktif olarak çalıştı. Kürt sorunundan dolayı 24 mayıs 1980'de Diyarbakır sıkıyönetim mahkemesi tarafından tutuklandı. Diyarbakır 5 nolu Askeri cezaevinde (Bu dönem ağır işkencelerden geçmiştir) ve Urfa, Ceyhan ve Bartın sivil cezaevlerinde 11 yıl tutuklu olarak kaldı. 1991 Mayıs ayında tahliye olunca, İstanbul Yeni Ülke gazetesinde gazetecilik ve köşe yazarlığı yapmaya başladı.

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki bir panelde yaptığı konuşmadan dolayı tutuklanmak istendi. Meriç nehri üzerinden gizlice Atina'ya kaçtı. Çürükkaya halen Almanya'da yaşıyor. Evli ve bir kız babasıdır. Gazetecilik ve yazarlık yapıyor.

Yayınlanan Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]