Sekikışla

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.34, 8 Mayıs 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17065011 numaralı sürüm (→‎top: bağlantı düzenleme)
Sekikışla
Harita
Tokat
Tokat
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlTokat
İlçeZile
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam128
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0356
Posta kodu60400
Resmî site
[1]

Sekikışla, Tokat ilinin Zile ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi:Bu köy halkı daha önceleri göçebe hayatı sürmekte iken YILDIZ DAĞI'na yayalaya giderlermiş ve kışın da köyün bulunduğu yere kışlamaya gelirlermiş.SEKİ:Yüksek basamak demektir.KIŞLA:Kışlanacak yer anlamına.SEKİKIŞLA da yüksekteki kışlık yer.Köyün o zaman ki durumuna göre kışın yamaçta orman içinde yaptıkları toprağa oyma barınaklarda yaşarlarmış. Ertan oğulları ve Karslı oğulları tarafından kurulmuştur

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Sekikışla köyü gelenek ve görenekleriyle, bozulmaya karşı direnen Anadolu köylerinden biridir. Köyde gelenekler ve görenekler devam etmektedir. Kız kaçırma olayları pek görülmemektedir. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat ve sevgi eskiden olduğu gibi devam edegelmiştir. Nişan ve düğünlerde teknolojinin bazı nimetlerinden yararlanılsa da düğünler davul ve zurna eşliğinde yapılmaktadır. Perşembeden başlayan düğünler pazar günü gelin almaya kadar devam eder. Perşembe akşamı bayrak dikme, cuma akşamı kız evinde kına gecesi ve cumartesi günü erkek evinde misafirlere düğün yemeği verilir. Köyde akrabalık bağları kuvvetlidir. Hemen hemen köydeki herkes birbiriyle kız alıp vermeden dolayı akraba sayılır. Köyde helle çorbası meşhurdur.

Coğrafya

Tokat iline 105 km, Zile ilçesine 35 km uzaklıktadır. Köyümüz dağın kuzey eteklerine kurulmuş olup, güneyde yaraş köyü, batıda haremikışla, doğuda ise narlıkışla ile komşudur. Kuzeyinde ise geniş bir vadi bulunur. Bu vadiden çekerek ırmağı geçmektedir.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 128
1997 113

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Tarımda en fazla kurusoğan ve şeker pancarı ekimi yapılır. Bunun yanında buğday, arpa, nohut, mercimek ve bahçe tarımı da yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal