Mehmet Sedat Aloğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sedat Aloğlu sayfasından yönlendirildi)
Mehmet Sedat Aloğlu
Türkiye Büyük Millet Meclisi
20. dönem milletvekili
Seçim bölgesi 1995İstanbul
Kişisel bilgiler
Doğum 1950 (73-74 yaşında)
İstanbul
Partisi Doğru Yol Partisi

M. Sedat Aloğlu, (d. 1950, İstanbul), Türk İş İnsanı ve siyasetçi.

İstanbul Erkek Lisesi[1] ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. ABD New Haven Üniversitesi'nde İş İdaresi konusunda master yapmıştır. Feniş Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanlığı, İSO Meclis Üyeliği ve Yön.Kur. Üyeliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İcra Yönetim Kurulu Üyeliği, TALSAD, Türk-Amerikan İş Konseyi ve İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır. TBMM XX. Dönem İstanbul Milletvekilliği ve Dışişleri Komisyonu Başkanlığı yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.[2]

1950 doğumlu M. Sedat Aloğlu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ABD’de University of New Haven’de yüksek lisans eğitimi yapmıştır. 2003 yılında İstanbul Üniversitesi’nde “Türkiye’de Devlet Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması” başlıklı tezi ile doktora tezini tamamlayan Aloğlu, 2009 yılında University of New Haven Onur Doktorası ile taltif etmiştir. Evlidir, üç oğlu vardır.

Aloğlu; Üniversite yıllarında çalışmaya başladığı Feniş Grubunun 1981 yılından itibaren (MV görevi dönemi dışında) murahhas üyeliği yanında Türkiye Alüminyum Sanayiciler Derneği Başkanlığı, İstanbul Sanayi Odası Yön Kur Üyeliği, Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanlığı, DEİK Yürütme Kurulu Üyeliği, İktisadi Kalkınma Vakfı’nda 1990-1992 yıllarında Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve 1992-1995 yıllarında Yönetim Kurulu Başkanlığı gibi görevlerde bulunmuştur.

Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanlığı sırasında iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için çeşitli çalışmalarda bulunmuş, “Sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı” 1990 yılında ABD Senatosunda görüşülürken tasarının kabulünü önlemek ve Senato Üyeleri ile görüşmeler için Washington’a giden heyetin başkanlığını yapmış, temaslar ve çabalar sonucu tasarının ABD Senatosundan geçmesi engellenebilmiştir.

1992-1995 yıllarında yürüttüğü İKV Başkanlığı sırasında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında işveren ve işgücü kuruluşlarının da destek verdiği Gümrük Birliğinin Türkiye'nin siyasi ve ekonomik çıkarlarına yarar sağlayacağı inancı ile yoğun çalışmalar yapmıştır; 1995 yılı sonunda AB ve Türkiye arasında Gümrük Birliği tamamlanmıştır.

İKV Başkanlığı döneminde akil ve uzman kişiler ile çalışarak ‘Kürt Sorunu’ için inceleme ve çözüm yolları içeren, “Doğu ve Güneydoğu” başlıklı bir raporun hazırlanmasına öncülük etmiştir.

Bu görevlerdeki deneyim ve performansı dolayısı ile 1995 seçimlerine katılması için dönemin Başbakanı Sayın Tansu Çiller’den ısrarlı davet alarak aday olmuş ve İstanbul MV seçilmiştir. Milletvekilliği dönemi süresinde Dış İşleri Komisyonu Başkanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Asamblesi Üyeliği gibi  görevleri de ifa etmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ünlü Mezunlarımız". istanbulerkeklisesi.meb.k12.tr. 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2021. 
  2. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2020.