Sebastián Romero Radigales

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sebastián Romero Radigales (20 Ocak 1884 Graus, Huesca, İspanya - 31 Temmuz 1970 Madrid) İspanyol diplomat. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında görevde bulunduğu Atina Başkonsolosluğu görevi sırasında ve Yunanistan'da Holokost döneminde Yunan Yahudilerini kurtarmaya çalışmasıyla bilinemktedir. Ölümünden sonra 2014 yılında Uluslararası Dürüst ilan edilmiştir.[1]

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Romero, burjuva bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Babası ömür boyu senatördü, kardeşi de İkinci İspanya Cumhuriyeti döneminde Katolik muhafazakâr CEDA partisine üyeydi ve Tarım Bakanlığı yapmış bir siyasetçiydi. Hukuk alanında eğitim gören Romero, ailesinin de yön göstermesiyle diplomatlık kariyerine yöneldi. 1924 yılına kadar New York, Tanca, Santiago de Cuba ve Belgrad Elçiliklerinde çeşitli görevlerde bulundu. Sonraki dönemde Bulgaristan ve Romanya'da görev yaptı. Romanya'da görev yaptığı dönemde eşi Elena Cutava ile tanıştı. 1929 yılında San Francisco'da görevlendirildi. İspanya İç Savaşı sırasında Atina'da görevliydi. İkinci Dünya Savaşı sırasında 1944 yılına kadar Yunanistan'da görev yaptı. 1944 yılında Chicago'ya atandı.

İkinci Dünya Savaşı dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanya İç Savaşının ardından iktidara gelen Francisco Franco rejimi II. Dünya Savaşı sırasında örtülü şekilde Mihver Devletleriyle ve özellikle Nazi Almanyasıyla kurduğu yakın ilişkiler kurmuştu. Romero bu ilişki sayesinde Yunanistan Krallığının işgali döneminde Yunanistan'da Holokost'a müdahale etmeye çalışmış ancak bazı örneklerde başarılı olsa da çoğunlukla hem Naziler hem de Franco yönetimi tarafından engellenmiştir. İspanya kökenli Sefarad Yahudilerinin toplama kamplarına gönderilmesini engellemeye çalışsa da çok az sayıdaki Yahudi aileyi kurtarabilir, bazılarının da İtalyan işgal bölgesine kaçırılmasını sağlar.

Sonraki dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın ardından Yunanistan'da kalmaya devam eden Romero 1950 yılı Aralık ayında Büyükelçi olmuştur. Yunan İç Savaşı döneminde yaptığı insanî yardımlardan ötürü Yunanistan Kızıl Haç örgütü tarafından takdir edilmiştir. Yunanistan'daki görevinin ardından emekli olmuş ve doğduğu köy olan Graus'a yerleşmiştir. Ölümünden yıllar sonra 2014'te Yunan Yahudilerine yaptığı yardımlardan ötürü Uluslararası Dürüst ilan edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yadvashem.org sitesindeki ilgili makale 28 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İspanyolca) 2 Haziran 2021 tarihinde erişilmiştir