Search Bloc

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Albay Martinez'in Arama Bloku üyeleri, 2 Aralık 1993'te Pablo Escobar'ın cesedini önünde poz veriyor. Pablo'nun ölümü, yüz milyonlarca dolara mal olan on altı aylık bir çaba sonucu gerçekleşti

Search Bloc (İspanyolca Bloque de Búsqueda), Kolombiya Ulusal Polisinin (Policía Nacional de Colombia) üç farklı geçici özel operasyon biriminin adıdır. Başlangıçta, son derece tehlikeli bireyleri veya birey gruplarını yakalamaya veya öldürmeye odaklanarak eğitildiler.[1]

I. Search Bloc[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Search Bloc, 1986 yılında Başkan Virgilio Barco tarafından, tek amacı uyuşturucu lordu Pablo Escobar ve ortaklarını yakalamak amacıyla oluşturuldu. ilk komutanı Albay Hugo Martinez'di .[2][3][4]

Arama Bloku üyeleri Kolombiya ordusundan eğitim aldılar. Rüşvet ve yolsuzluğa bulaşmaya kişilerden özel olarak seçildiler. Görevi boyunca Search Bloc, grup içindeki bir casus da dahil olmak üzere birçok engelle karşılaştı. Search Bloc'ın, Escobar'ın astlarının şüpheli ölümlerinde dahil olmak üzere, Los Pepes gibi Escobar karşıtı kanunsuz gruplarla işbirliği yaptığına dair iddialar vardır.

Escobar, 2 Aralık 1993'te Search Bloc üyeleriyle girdiği çatışmada öldürüldü.[2]

Medellín Karteli dağıldıktan sonra Search Bloc, Cali Karteli'ni ortadan kaldırmak için Cali'ye transfer edildi.

Önemli Operasyonları

Elit Grup Olarak

  • 23 Kasım 1989: Cocorna'daki (Antioquia) El Oro çiftliğinde yıldırım operasyonu. Escobar kaçmayı başardı, ancak iki teğmeni - biri kayınbiraderi Mario Henao Vallejo öldü ve 55 kişi tutuklandı.
  • 14 Haziran 1990: Medellín'deki bir apartman dairesinde, Escobar'ın tetikçisi John Jairo Arias Tascón, takma adı ile Pinina, öldürüldü.
  • 12 Ağustos 1990: Pablo Escobar'ın kuzeni ve sağ kolu Gustavo Gaviria Rivero öldürüldü .
  • 21 Ocak 1991: Medellin ve Rionegro'da gerçekleştirilen çifte operasyonda, korkunç Prisco Lopera kardeşlerden ikisi öldürüldü.

Search Bloc olarak

  • 28 Ekim 1992: Kartelin askeri liderlerinden Brances Alexander Muñoz takma adı ile Tyson öldürüldü.
  • 27 Kasım 1992: Johny Rivera Acosta "el Palomo" ve iki koruması Itagüí'de (Antioquia) öldürüldü.
  • 1 Mart 1993: Medellin kartelinin güvenlik şefi Hernán Darío Henao “HH” öldürüldü.
  • 19 Mart 1993: Pablo Escobar'ın tetikçilerinin başı Mario Castaño Molina “El Chopo”, Arama Bloğuna karşı yapılan büyük bir çatışmanın ardından (“Pinina”nın ölümünden sonra) öldürüldü.
  • 6 Ekim 1993: Medellin kartelinin askeri kanadının son önemli üyesi Alfonso León Puerta Muñoz El Angelito öldürüldü.
  • 2 Aralık 1993: Escobar Arama Bloğunun 15 üyesi tarafından Medellin'de öldürüldü. Koruması Álvaro de Jesús Agudelo (takma adı El Limón) onunla birlikte öldü. Kartel dağıldı.

II. Search Bloc[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Search Bloc, Kolombiya'nın güneybatısındaki kokain ve eroin kaçakçılarının kökünü kazımak için 2004'te yeniden faaliyete geçti. Yeni Search Bloc, Norte del Valle kartelini parçalamak ve lideri Diego León Montoya Sánchez'i tutuklamakla görevlendirildi ve 2007'de başarılı oldu.

III. Search Bloc[değiştir | kaynağı değiştir]

2007'de Kolombiya hükûmeti, eski paramiliter çeteler olarak sınıflandırılan Águilas Negras'a veya Kara Kartallara karşı yeni bir Search Bloc'ı oluşturulmasını emretti.[5]

Popüler Kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Search Bloc, Pablo Escobar'ın yükselişini ve düşüşünü anlatan Netflix orijinal dizisi Narcos'ta belirgin bir şekilde yer aldı. Dizi de Search Bloc, Albay Hugo Martínez'e dayandığını iddia ettiği Albay Horacio Carrillo adlı bir karakter tarafından yönetiliyor; ancak Martinez, Sezon 2'de ayrı bir karakter olarak tanıtıldı.

Search Bloc aynı zamanda Search Bloc'ın İspanyolca çevirisi olan Bloque de Busqueda adlı Kolombiya yapımı mini dizinin konusuydu. Gösteri Amerika Birleşik Devletleri'nde Univision'ın kardeş ağı UniMás tarafından yayınlandı .

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Killing Pablo, Mark Bowden, Atlantic Monthly Press, 2001, 978-1-84354-651-1
  2. ^ a b Killing Pablo, Mark Bowden, Atlantic Monthly Press, 2009, 978-1-84354-651-1
  3. ^ Cran, William (Author, Director, Producer) & Tepper, Stephanie (Producer) (25 Mart 1997). "The Godfather of Cocaine". Frontline (#1309). PBS. 27 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Carlos Castaño Gil – TRIAL International". trialinternational.org. 8 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Captured nine presumed members of the Águilas Negras 25 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Colombian Army Accessed 20 August 2007.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]