Scottish Café

Koordinatlar: 49°50′09″K 24°1′57″D / 49.83583°K 24.03250°D / 49.83583; 24.03250
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İskoç Kafe'ye ev sahipliği yapan binanın resmi
Scottish Café'nin binası şimdi Szkocka Restaurant & Bar'ı (orijinal İskoç Café'den almıştır) ve Atlas Deluxe otelini barındırmaktadır.
Banach ve Ulam'ın notlarını içeren İskoç Kitabının bir parçası.

İskoç Kafe (LehçeKawiarnia Szkocka, İngilizceScottish Café), Polonya'nın Lwów kentinde (şimdi Lviv, Ukrayna) 1930'larda ve 1940'larda Lwów Matematik Okulu'ndan matematikçilerin, özellikle fonksiyonel analiz ve topolojide araştırma problemlerini ortaklaşa tartıştıkları bir kafeydi.

Stanisław Ulam, tartışma sırasında doğrudan masanın üzerine kurşun kalemle yazabilmeleri için kafenin masalarının mermer kaplı olduğunu anlatıyor. Stefan Banach'ın karısı, sonuçların kaybolmasını önlemek için ve doğrudan masa üstlerine yazmalarından rahatsız olduktan sonra, matematikçilere problemleri ve cevapları yazmak için kullanılan ve sonunda Scottish Book (İskoç Kitabı) olarak bilinen büyük bir defter verdi. Kitap -çözülmüş, çözülmemiş ve hatta muhtemelen çözülemeyecek problemlerin bir koleksiyonu- kafenin herhangi bir misafiri tarafından ödünç alınabilirdi. Problemlerden herhangi birini çözmek ödüllerle mükafatlandırıldı, en zor ve zorlu problemlerin pahalı ödülleri (Büyük Buhran sırasında ve II. Dünya Savaşı arifesinde), bir şişe kaliteli konyak gibi ödüllerdi.[1]

Daha sonra Stefan Banach'ın "temel problemi" ile yakından ilişkili olduğu anlaşılan problem 153 için, Stanisław Mazur canlı bir kaz ödülü teklif etti. Bu problem ancak 1972'de Polonya genelinde yayınlanan bir törenle canlı kaz hediye edilen Per Enflo tarafından çözülebildi.[2]

Kafe binası şimdi, 27 Taras Shevchenko Prospekt adresindeki Szkocka Restaurant & Bar'a (orijinal İskoç Kafe'nin adını almıştır) ve Atlas Deluxe oteline ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki matematikçiler Lwów Matematik Okulu ile ilişkilendirildi veya İskoç Kitabına katkıda bulundu:

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mauldin, ed.
  2. ^ Mauldin, ed.; Kaluza.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]