Schindlerjuden

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Schindlerjuden, kelimenin tam anlamıyla Almanca'dan çevirisiyle "Schindler Yahudileri", Holokost sırasında Oskar Schindler tarafından kurtarılan yaklaşık 1.200 Yahudi için kullanılan tabir. Schindlerjuden, Nazi rejimi yıllarından önce Kraków'daki emaye eşya fabrikasında ve 1944'ten sonra işgal altındaki Çekoslovakya'daki bir silah fabrikasında endüstriyel işçi olarak çalışarak ve Schindler'in yardımıyla hayatta kaldılar. Orada, imha kamplarına gönderilmekten kurtuldurlar ve savaştan sağ çıktılar. Schindler, sanayici olarak kişisel servetini Schindlerjuden'i kurtarmak için harcadı.

Hikâyeleri Thomas Keneally'nin Schindler'in Gemisi kitabında ve Steven Spielberg'ün Schindler'in Listesi adlı film uyarlamasında tasvir edilmiştir. Hayatta kalanlardan Poldek Pfefferberg, Thomas Keneally'yi romanı yazmaya ve Steven Spielberg'i filmi üretmeye ikna etti.

2012 yılında Schindlerjuden nüfusunun ABD, Avrupa ve İsrail'de yaşadığı ve 8.500'den fazla olduğu tahmin ediliyordu.[1]

Önemli Schindlerjuden[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Smith (28 Mart 2012). "Survivor of the Holocaust tells how Schindler saved her life". Tribune 242 (İngilizce). 30 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]