Satoshi Nakamoto

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Satoshi Nakamoto için yapılmış bir büst.

Satoshi Nakamoto, Bitcoin'in yaratıcısı olarak bilinen kişi veya grupların kullandığı takma isimdir. Bu uygulamanın bir parçası olarak aynı zamanda ilk blok zinciri veritabanını tasarlamış, Aralık 2010'a kadar Bitcoin'in geliştirilmesinde aktif bir rol oynamıştır.[1]

Kim olduğu hâlâ bilinmeyen Nakamoto'nun, 5 Nisan 1975 doğumlu Japonya'da yaşayan bir adam olduğu iddia edilmiştir.[2] Fakat ortaya atılan iddiaların çoğu Nakamoto'nun; Amerika veya Avrupa'da yaşayan, Japon asıllı olmayan, kriptografi (şifreleme) uzmanı ve bilgisayar bilimcilerinden biri olduğu yönündedir.

Satoshi Nakamoto'nun yaklaşık 1 milyon adet Bitcoin'e sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam, Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü 14 Mart 2024 fiyatı baz alındığında yaklaşık 73,780 milyar dolara tekabül ediyor.

Bitcoin'in geliştirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalışmasına 2007 yılında sistemin kodlarını yazarak başlayan Nakamoto, 2008'in Ekim ayında metzdowd.com adlı sitede bir yazı yayımladı. Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System adlı yazıda, elektronik para birimi olarak adlandırdığı Bitcoin'i anlattı. Ocak 2009'da Bitcoin ağını başlatan, kripto para biriminin ilk adımlarının atıldığı Bitcoin yazılımını yayınladı. 9 Ocak 2009'da ise yazılımın düzenlenmiş versiyonu Bitcoin 0.1'i yayınladı.

Nakamoto tarafından alınan Bitcoin.org alan adı ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” isimli yazı yayımlanmadan yaklaşık 3 ay önce anonim domain, hosting ve e-posta hizmeti veren bir site aracılığı ile kaydedildi. Bitcoin.org alan adı, Satoshi’nin ortadan kaybolmasından sonra ikinci Bitcoin geliştiricisi olan Sirius kullanıcı isimli Martti Malmi tarafından yönetilmektedir.

Nakamoto, 2010'un ortalarına kadar diğer yazılımcılarla birlikte Bitcoin yazılımını geliştirmeye devam etti. Bu dönemde kaynak kodu deposu ve ağ uyarı anahtarını Gavin Andresen'e,[3] Bitcoin ile ilişkili birkaç alan adını ise Bitcoin topluluğunun önde gelen bazı üyelerine teslim etti ve kurduğu projeden ayrıldı. Ayrılmadan kısa bir süre önce ise kaynak kodundaki tüm değişiklikleri kendisi yaptı.

Bitcoin’in yaratıcısının hakkında bilinmeyen birçok nokta bulunmaktadır. Bu noktalardan birisi de Bitcoin’i oluştururken ve geliştirirken hangi işletim sistemini kullandığıdır. 2010 yılının başlarında Bitcoin ağının bir parçası haline gelen ve yaklaşık bir yıl boyunca Satoshi Nakamoto ile birlikte çalışan Bitcoin geliştiricisi Laszlo Hanyecz, Mayıs 2020'de bu soruya açıklık getirmiş ve Nakamotu'nun Windows işletim sistemini kullandığını söylemiştir.

Bitcoin teriminin hikayesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitcoin kelimesi resmi olarak 2008’de Satoshi Nakamoto tarafından yayınlanan White Paper teknik incelemesinde tanımlanmıştır. Bitcoin, bit (bir şeyin en küçük parçası, birimi) ve coin (madeni para) kelimelerinin birleşiminden oluşmuş bir terimdir.[4]

Karakteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nakamoto teknik konularda görüşürken kişisel bilgilerini açıklamamıştır. Bankacılık ve kesirli rezerv kredileri konusunda bazı yorumlar yapmıştır. P2P Foundation'daki üyelik profiline bakılırsa Nakamoto'nun Japonya'da yaşamış 37 yaşında bir adam olduğu tahmin ediliyor. Bazı iddialara göre ise İngilizceyi kusursuz kullanması ve bitcoin yazılımının Japonca değil de İngilizce olarak yayınlanmış olması, Japon olma olasılığını ortadan kaldırmaktadır.

Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu bilinmemekte olup, Nakamoto olduğu düşünülen adaylardan bazıları şunlardır: Nick Szabo, Dorian Nakamoto, Vincent van Volkmer,[5] Hal Finney, Craig Steven Wright, Paul Le Roux,[6] Cyrano Jones,[7] Ross Ulbricht,[8] Gavin Andresen,[9] Elon Musk.[10]

Satoshi Nakamoto'nun serveti[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto'nun, yaklaşık 1.1 milyon Bitcoin'e sahip olduğu tahmin edilmektedir. 1.1 milyon Bitcoin'in değeri ise 2023 yılında 20.7 milyar dolara eşittir.

1.1 milyon sayısı ise Bitcoin madenciliği trendinin ilk 2 yılında tanımlanan bir model baz alınarak bulunmuştur. Bu model RSK Labs Baş Bilim İnsanı Sergio Demian Lerner adlı bir blok zinciri analisti tarafından tespit edildi ve Patoshi modeli olarak adlandırıldı.

Lerner’ın tahminine göre tek başına çalışan bir Bitcoin madencisi Bitcoin'in ilk yılında 22.000 blok işlemi yapabilir ve 1.1 milyon ya da hiç harcanmamış 1.8 milyon Bitcoin toplamış olabilir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ S., L. (2 Kasım 2015). "Who is Satoshi Nakamoto?". The Economist explains. The Economist. 
  2. ^ Patron, Travis (9 Kasım 2014). "Who is Satoshi Nakamoto?". diginomics.com. Diginomics. 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2017. 
  3. ^ Bosker, Bianca. "Gavin Andresen, Bitcoin Architect: Meet The Man Bringing You Bitcoin (And Getting Paid In It)". HuffPostTech. 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2017. 
  4. ^ a b "Satoshi Nakamoto Kimdir?". coinotag.com. 13 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2023. 
  5. ^ "历代"中本聪" 大起底 这次会是真的吗" ["Satoshi Nakamoto"nun tarihi bu sefer gerçek olacak]. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2020. 
  6. ^ "Was Bitcoin Created by This International Drug Dealer? Maybe!". 8 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 
  7. ^ https://satoshi.nakamotoinstitute.org/posts/Cyrano_Jones[ölü/kırık bağlantı] [yalın URL]
  8. ^ "Study Suggests Link Between Dread Pirate Roberts and Satoshi Nakamoto". 25 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 
  9. ^ "Who Is Satoshi Nakamoto, the Creator of Bitcoin?". 5 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 
  10. ^ "Elon Musk Probably Invented Bitcoin". 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022.