Sarıhan, Karakoçan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
00.32, 26 Kasım 2016 tarihinde Selahattin ilhan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17861549 numaralı sürüm (→‎Dış bağlantılar: reklam amaçlı bağlantı temizliği AWB ile)
Sarıhan
Harita
Elazığ
Elazığ
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlElâzığ
İlçeKarakoçan
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam145
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0424
Posta kodu23600

Sarıhan, Elâzığ ilinin Karakoçan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün eski adı Müsürüm'dür. Bu isim daha önce burda yaşamış olan Ermeni ailesi Mösroplardan gelmektedir. Zamanla değişerek Müsürüm halini almış ve 60'lı yıllarda köy isimlerinin Türkçeye uyarlanması nedeni ile Sarıhan olarak değiştirilmiştir. Köyde savaş öncesinde 3 Ermeni ailenin bulunduğu ve Ermeni nüfusunun 22 kişi olduğu söylenmektedir. Ailelerin en eskisi Mösroplar olmak üzere onlardan daha sonra yaşamış olan Agoplar da bilinmektedir fakat 3 ailenin kimliği belirsizdir. Köyde Ermenilere ait mezar kalıntılarıda bulunmaktadır .

Kültür

Yılbaşlarında yapılan Kalıkkundır oyunu bilinmektedir. Oyunun biçimi genellikle kılık değiştirmiş bir erkek ile bir kadın ve eşliğindeki bir grubun köy halkından yiyecek toplanarak yapılan helvanın ve zılfetin yenmesi şeklindedir. Yöresel yemekleri arasında tutmaç çorbası ,kömbe,lopik çorbası bilinir.

Coğrafya

Elâzığ iline 148 km, Karakoçan ilçesine 42 km uzaklıktadır. Sarıhan köyünün kuzeyinde Kılçan, güneydoğusunda Doğançukur ve güneyinde de Golçoran köyü bulunmaktadır.

Kuzey doğusunda Darabbihi Çayırı(kavak çayırı),güneybatısında da Kerboz (kuşbayırı) gölü çayırı bulunmaktadır . Doğusunda Pakut yaylası(eski adı baykut eski dilde rüzgarda viran olmuş ) ,kuzeyinde Deşta mezın (büyük düzlük )merası , Kure tevşo(keser tepe )ve Mevziyan tepeleri bulunmaktadır.(Kure tevşo ve mevziyan bölgeleri kurtuluş savaşında Ruslara karşı kullanılan mevzilerdir.)

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 145
1997 131

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Portal