Sarıcan, Karakoçan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.55, 16 Aralık 2016 tarihinde Bulgu (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17940470 numaralı sürüm (silinmiş)
Sarıcan
Harita
ÜlkeTürkiye
İlElâzığ
İlçeKarakoçan
Rakım1090 m
Nüfus
 (2008)
 • Toplam6,500
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0424-721
Posta kodu23600

Elâzığ İline bağlı Karakoçan İlçesi'nin bir beldesi olan Sarıcan eski ismi (Sarcon) Beldesinin tarihi 1700'lü yıllara dayanmaktadir. Belde halkının tamamı Zaza olmakla beraber köken itibariyle tümü akrabalık bağı taşımaktadır.

Tarihçe

Köken

Sarıcanlıların gercek kökeni suriyeye kadar dayanır adıyaman gergerden göç aldıktan sonra karakoçan dilimili köyüne yerleşmişlerdir ne kadar sure dilimilide kaldıkları net bilinmemektetir kımılerine göre bi kaç yıl su an ceviz deresi olan derede suya dusen bi yaban elması yuzunden hersey bastan asagı degısır ceviz deresinin suyu ohi deresine akmaktadır dogal olarak dilimiliden gecmektedır sarıcanlılırın bi çoçogu dereden gecen elmayı almak isterken suya dusup bpğulur bu cocugun annesi ise korkuya kapılır cocuklarına evlatlarım burda kalırsak herkes bu derede telef olur ve bu elmanın suya dustugu yere ev kurmak içinde ordan göc alırlar ve sarıcanın eskı koyunun baya yukarısına cadır kurarlar ipek yolunun altına sultan kıbesi yolu mevkısıne ordan gecen kervanlar onlara sız burda ne yapacaksınız dıye sorduklarında biz burda koy kuracaz demişlerdir kervan ise burası susuz kurak bi bolgedir bıraz daha asagıda bi kac ev var oraya yerlesın ferlker bunun uzerine su an yıldız soy ismını tasıyan aile orda yasamaktaymıs

Zamanın şartları gereği SAR ve çocukları hayvancılıkla geçimlerini sağlamakla hayatlarını devam ettirirler. 1960'lı yıllara gelindiginde dere yatağında kurulan Köy, tarihinden bu yana birkaç çığ olayı yaşamış ve çığdan dolayı birkaç insanı can verince şuanki yerleşim alanının bulunduğu, eskinden kara yolunun geçtiği ovaya taşınmış ve hızla gelişmeye başlamıştır.Yeni yerleşim yerinde Köyün nüfusunun artmasıyla beraber 1994 yılında köy Belde statüsüne geçmiştir.

İnanç: Sarıcan halkının tamamı Sünni İnanışında yaşamaktadırlar.

Yakın Tarih

Sarıcanın yaşlılarından öğrenildiğine göre köy, ilk önce bir ormanın içerisinde kurulmuştur.Zamanla bu ormanların tahrip edilmesiyle sel ve çığ tehditleri yaşanmış ve son olarak 1971 yılında yaşanan çığ olayı nedeniyle Devlet birkaç aileye baraka denilen yani portatif ev şeklinde taştan küçük evler yapar. Bu bir bakıma Köyün dere yatağından yavaş yavaş düz araziye taşınma sebebi olur. Bu da 1978 yılında gerçekleşir.Yine 1960'lı yıllarda köy halkı arasında kavgalar çıkmış.Bu olay birkaç kişinin öldürûlmesine kadar uzar ve Köyden birilerinin Ayrılma zorunluluğunu getirir. Bir bölümü Bingöl (merkeze) bir bölümü ise Elazığ (merkeze) taşınır. Geçen zaman içerisinde barışılsa da köyden çıkanlardan Kimse köye geri gidip yerleşmez. Ayrıca nüfusunun büyük bir bölümü Almanya gibi birçok Avrupa ülkesine göç etmiş ve bir kısmı da İstanbul, İzmir, Antalya illerine göç edip yerleşmişlerdir.Elazığ iline taşınanlar Ulukent Mahallesine taşınmış ve burada Sarcon adını yaşatmışlardır.

Yerel yönetim

Köy 1990'lı yılların başında artan nüfusunden dolayı Belde olur. Belde eski Bingöl yolu üzerinde, yolun ortadan geçtiği düzlük ve geniş bir arazide bulunmaktadir. Şuan itibari ile Beldenin Nüfusu 6000 civarindadir. Bunlarin yani srra, Elaziğ (merkezde) 1000, Bingöl (merkezde) 1000 kişi yaşamaktadır.1970'li yıllardan itibaren Avrupaya goç edip yerleşenlerin nüfusu Almanya başta olmak üzere 2000 civarındadır.Avrupada yaşayan gurbetçiler; çeşitli ozrganizasyonlarla tekrar bir araya gelerek akrabalık bağlarını diri tutmaya çalışmaktadırlar.

Sosyal ve Ekonomik durum

Belde sakinleri geçimlerini hayvancılık ve az da olsa tarımın yanı sıra Karakoçanda esnaflık yaparak temin etmektedir. Beldede ilköğretim Okulu, Belediye binası, Sağlık Ocağı, Düğün Salonu bulunmaktadır. Belde Elazığa 105 km, Karakoçan ilçesine 10 km, Bingöl iline 40 km uzaklıktadır. Belde insanlarının Almanyada 1, Sarıcanda 1, Elazığda (merkez) 1, Bingölde(merkez) 1 tane olmak üzere Sarıcanlılar Dayanışma ve Yardımlaşma Dernekleri mevcuttur. Beldenin Türkiyenin çeşitli bölgelerinde görev yapan doktorları, avukatları, öğretmenleri, çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda memur olarak çalışanları, esnaf ve iş adamları vardır. Eski Sarıcanın bulunduğu dere yatağında büyük balıkların bulunduğu söylense de zamanla suyun debisinin azalması, artan nüfusun usulsüz avlanması deredeki balık miktarını azaltmıştır.Çok lezzetli balıkların yaşadığı bu çay halen büyük bir rağbet görmektedir.

İklim

Coğrafi olarak Karakoçan ilçesi ile arasında, herhangi bir engel bulunmayan ve oldukça yakın olan Sarıcan Beldesi, bu konumu dolayısıyla iklim açısından Karakoçan İlçesi ile aynı özellikleri taşımaktadır.

Karasal bir iklim hüküm sürer. Kışlar şiddetli; karlı-buzlu (son birkaç kış hariç), sisli ve yağmurlu geçer. Buna karşılık yazlar kurak ve sıcaktır. yağışlar hava depresyonlarına (akımlarına)bağlı olarak yılda iki defa azami olarak kendini gösterir. Biri ilkbahar, diğeri sonbahardır. Fakat bu çift yağış ilkbahara rastlayanı bu safhada hava kütlesi arasındaki mücadelenin şiddetli olması yüzünden daha açıktır. Sarıcan'da 1958'den beri yağış rasatları, 1979 tarihinden itibaren de klimatolojik rasatlara başlanmıştır.

Mevcut kaynaklara dayanılarak en düşük sıcaklık 1980 yılının ocak ayında olup -38,9 derecedir. En yüksek sıcaklık ise 2000 Temmuz ayında olup 41 derecedir. Hâkim rüzgâr, birinci derecede NW (kuzeybatı), ikinci derecede SW (Güneybatı)'dır. Don mevsimi Kasım ayında başlar, mart ayında son bulur. Sis müşahedesi kış aylarında daha çok diğer aylarda ise nadiren görülür. İlkbaharda sıcaklığın sıfır dereceye yakın olduğu açık günlerde çığ hadisesi sık sık görülür. Kırağı müşahedesi ise sonbaharda daha çok olmak üzere ilkbaharda sıcaklığın sıfır derecenin altındaki açık günlerde görülmektedir. Yağışlar, bölge ortalamasından biraz yüksektir. 1980-1984 yıllarını kapsayan 5 yıllık yağış ortalamasından alınan yıllık ortalama yağışın 621,3 mm olduğu tespit edilmiştir.

Genel olarak karasal iklimin hüküm sürdüğü Sarıcan'da kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Yağışlar en çok ilkbahar mevsimindedir. Karın yerde kalma süresi ortalama 30 gündür. Gece ile gündüz, yaz ile kış mevsimi arasında önemli sıcaklık farkları bulunur. En sıcak aylar Temmuz (ortalama 35 °C) ve Ağustos (ortalama 30 °C), en soğuk aylar ise Ocak (ortalama -15 °C) ve Şubat (ortalama -20 °C) olarak belirlenmiştir.

Ortalama yağış miktarı 382 mm'dir. Belde'de son yıllarda yağış oranı önceki yıllara göre azalış göstermiştir. Bu durumun küresel ısınma ile direkt ilgili olduğu bilim adamlarınca öne sürülmektedir.


Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Arl
Ort.En Yüksek °C 14,1 15,9 21,1 27,3 32,2 36,4 39,9 40,0 35,8 30,0 22,9 16,3
Ort.En Düşük °C -20 -21 -13,2 -7,1 2 10 11,5 12 10 8 -15 -21
Kaynak:[1]

Kaynakça

Dış bağlantılar

bu kaynaklar yanlış sarıcanın asıl kökeni tuncelinin mazgirt ilçsinin gome garaj diye bir koyudur urfadan once adıyaman gerger sonrada tunceli sonrada dilimili köyüne gelmiştir sonrada sarıcana yerlesmiştir bir baba sunni kesimin agır bastıgı bir yer oldugu için otomotıkmen donme olusmus sunnileşmişdir