Santa Margarida de Martorell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kilisenin günümüzdeki kalıntıları

Santa Margarida de Martorell, Katalanya'nın Martorell mevkiinde Barcino'yu Tarraco'ya bağlayan via agusta yakınınında bir arkeolojik sitdir. 1851 yılına kadar aktif bir kilise olarak kullanılmaktaydı.

Kilise, sahip olduğu at nalı formlu apsisden ötürü 600 yılı civarına tarihlendirilmektedir. Burada bulunan Erken Hristiyanlık ve Vizigot dönemi kilisesi, Romanik ve Romanik öncesi dönemde yenilenmiş ve 16. ile 18. yüzyıllar arasında günümüzde sahip olduğu görünümüne kavuşmuştur. Yapının birçok döneme ait özellikleri barındırması, erken dönemi anlamak açısından zorluk teşkil etmektedir.

Erken Hristiyanlık ve Vizigot dönemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kilisenin apsisin hem sağı hem de solunda köşeli simetrik apsis yan odaları bulunmaktadır. Bu odaların ana apsis ile ilişkide olan duvarlarında birer niş bulunur. Bu odalardan kuzeydekinde ayrıca bir mezar de bulunmaktaydı. Erken Hristiyanlık dönemine denk gelen apsisin ilk aşamada çok stipesli bir altarı bulunurken, bu altar sonra monolitik bir altar ile değiştirildi. Daha sonraki bir evrede, güney cepheye, nefin güney yan duvarında yer alan ana giriş kapısını da içeren bir sundurma yapılmıştır. Ayrıca apsisin bulunduğu bölgenin yeniden düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Bölgede bulunan bazı sütün başlıkları
Bölgede bulunan bazı sütün başlıkları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • R. Navarro Sáez – A. Mauri Martí, L'església i la necròpoli de Santa Margarida (Martorell, Biax Llobregat), Tribuna d'arqueologia 1990–1991, 1992, 123–128