Santa Cruz, Sevilla

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Santa Cruz
Plaza de Santa Marta
Ülkeİspanya İspanya
Özerk ToplulukEndülüs (özerk topluluk) Endülüs
İl Sevilla ili
Şehir Sevilla

Santa Cruz İspanya’nın Sevilla şehrinin en önemli turistik bölgelerinden birisi olup, Orta Çağ’de şehrin Yahudi azınlığının yaşadığı yere verilen isimdir. Santa Cruz’un komşu bölgeleri Jardines de Murillo, Real Alcázar, Calle Mateos Gago, ve Calle Santa María La Blanca/San José’dir. Şehrin en eski kiliselerinin çoğunun da yer aldığı bölgede, Sevilla’nın en büyük kilisesi olan Sevilla Katedrali ve Morolar’ın inşa ettiği caminin minaresi olan Giralda da yer alır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Santa Cruz, Sevilla şehrinin eski judería (Yahudi diasporası’nın yaşadığı bölge idi. III. Ferdinand İber Yarımadası’nın Müslümanların idaresinden aldığı dönemde Toledo’dan sonra en fazla Yahudi nüfusuna sahip bölge idi.

1492 yılında ilan edilen Elhamra Kararnamesi’sinden sonra Yahudiler İspanya’dan sürülünce bu bölgenin durumu kötüleşti. 18. yüzyılda kentsel dönüşüm yaşayan bölgedeki bir sinagog Saint Bartholomew Kilisesi olarak kullanıma açıldı.

Mahallenin hemen dışında Iglesia de Santa María de las Nieves Kilisesi yer almaktadır. Bu dini yapı 14. yüzyıldan kalma Müdeccen stile sahip bir sinagogun kiliseye çevrilmesiyle inşa edilmiştir.