Sanisette

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paris'teki Zafer Takı yakınlarında bir Sanisette

Sanisette JCDECAUX tarafından üretilen Fransız icadı umumi, para ile çalışan at-gir tuvalettir. Kadın ve erkek herkes kullanabilir. 1980 yılında üretime başlanmıştır. İngiltere'de bu tuvaletlere "Superloos" denir.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tuvaleti kullanacak şahıs, ağırlık sensörünün üstüne çıkar, duvara yapışık tuvalet hidrolik kollarla kullanılabilir hale gelir. Kullanıcı tuvalete girerken kapı otomatik olarak kapanır. Kullanımdan sonra kapı otomatik olarak açılır, kullanıcı çıkar, kapı kapanır. Daha sonra tuvalet, hidrolik kolu fırça vs. aletle ve dezenfektan kimyasallar vasıtasıyla kendi kendini 60 saniye içerisinde tekrar kullanıma hazır hale getirir.

Engellilere özel olanları da vardır. Bazılarında sifon vardır ve kullanıcı çeker. Çoğu sanisettenin durum indikatörü vardır (hazır, dolu veya arızalı). Bazıları para attıktan sonra düğmeye basılarak hazır olur. Para atılmadıkça kapı dışarıdan açılmaz. İçeriden açılması için kol vardır.

Avantaj ve dezavantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanisetteler, sokak tuvaletlerine göre daha hijyeniktir. Paris'te bu nedenle sanisette dışında umumi tuvalet yoktur. Uniseks dizaynı sayesinde, hem kadın, hem erkek rahatlıkla kullanabilir. Mekanizma, hoş olmayan kokuları yok eder. Bazı modellerinde kullanıcıyı rahatlatmak amacıyla sakin bir müzik çalar.

Sanisettelerin dezavantajları da vardır. Küçük çocuklar, ağırlık sensörünü harekete geçirmek için çok hafif olduğundan, 10 yaşından küçükler bir yetişkin ile kullanmalıdır. Dezenfekte etme mekanizması, küçük çocuklara zarar verebilir.

Arızalandıklarında, tamir edilmesi çok zahmetlidir. Vandalizm ve lüzumsuz kullanım, sanisettelere zarar verir.

Engelli sanisetteleri sadece özel Engelli Sanisette Kartı ile çalışır. Paris'te de engelliler için olanları vardır ama sayıları çok azdır.

Bazı şehirlerde, sanisetteler, uyuşturucu ticareti ve kullanımı gibi illegal aktivitelere davetiye çıkardığından, bazı şehir belediyeleri sanisette kurulumunu bu nedenlerle iptal etmiştir.

Paris'te sanisetteler, pisuvarların yerini almıştır. Şu anda Paris'te ayakta kalan tek pisuar Boulevard Arago'dadır.[özgün araştırma?]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]