Sanal gerçeklik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.59, 21 Aralık 2016 tarihinde 78.175.190.244 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17958225 numaralı sürüm (→‎Dış bağlantılar: yeni dış bağlantı)

Sanal gerçeklik, bilgisayarlar tarafından taklit edilerek oluşturulan ortamlara denir. Çoğu sanal gerçeklik ortamı bir bilgisayar ekranı yoluyla edinilen görsel tecrübelerden ibarettir. Bunun yanında bazı ortamlar duyma, hareket gibi başka duyulardan da yararlanır.

Sanal gerçeklik yaygın olarak gerçek hayatta var olan ya da olmayan yerlerin en az 3 boyutlu olarak bilgisayar ile yeniden oluşturulması ve gerçek gibi deneyimi sunması için kullanılmaktadır

Sanal Gerçeklik Uygulama Alanları:

Sanal gerçeklik ile oluşturulan tanımlı uzay içerisinde yaygın olarak eğitim, gözlem, test, eğlence, tedavi faaliyetleri yerine getirilebilmektedir.

  • Eğitim

Uçuş simülasyon sistemleri ile pilotlara görece ucuz maliyetlerle uçuş eğitim verilebilmektedir.

  • Gözlem

360 derece gezilebilir yaşam ortamı ile incelenmek istenen çevrenin algılanabilmesi sağlanır. Bu amaçla açık ya da kapalı bir mekan sanal tur teknolojisi ile gezilebilir hale getirilebilmektedir.

  • Test

Modern üretim teknolojisi dizayn ve test süreçlerini sanal gerçeklik teknolojileri ile mekanın ve eşyaların dijitalleştirilmesi ile testlerini yapabilmektedir.

  • Eğlence

Sanal gerçeklik yaygın şekilde en az 3 boyutlu oyunlarda kullanılmaktadır.

  • Sağlık

Sanal gerçeklik gözlem ve eğitim amaçlı olarak tıp bilimi tarafından kullanılmakla birlikte doğrudan teraği amaçlı olarak yükseklik korkusu gibi fobilerin de tedavisinde kullanılmaktadır.

Sanallık felsefesi

Latincedeki virtualis kökeninden gelen sanallık, kavram olarak var olmayan ancak sanrılarla var olduğu kabul edilen şeyler için kullanılmıştır. Türk Dil Kurumu'nun karşılığını 'sanal' olarak belirlediği 'virtual' gerçekte var olmayan kavramlar, olgular ve mekanlar için kullanılır. Terimin kökü 'sanmak' fiilinden gelmektedir. Dolayısıyla sanal bir kavram gerçek ya da varolan değildir. Ancak yine de gerçeğin karşıtı da; yani sahte ya da yanlış da değildir.

Buradan yola çıkarak sanal gerçeklik kavramının gerçek dışı bir yaşam formu olduğu da düşünülemez. Aksine terimden gerçek yaşamın uç noktalarının sanal bir gerçeklik üstünde birbirine dokunduğu ortam algılanmalıdır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar