San Marco Meydanı'nda geçit töreni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
San Marco Meydanı'nda geçit töreni
Sanatçı Gentile Bellini
Yıl 1496
Boyutlar 347 cm × 770 cm
Konum Gallerie dell'Accademia, Venedik

San Marco Meydanı'nda geçit töreni (İtalyanca: Piazza San Marco'da Processione), İtalyan Rönesans sanatçısı Gentile Bellini'nin tarafından c. 1496'de yapılan tuval üzerine sulu boya resimdir. Venedik'teki Gallerie dell'Accademia'da yer almaktadır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim, Venedik'teki kurucusunun adını alan kardeşliğin merkezi olan Scuola Grande di San Giovanni Evangelista'nın Büyük Salonu için sipariş edildi. Sipariş, Bellini, Perugino, Vittore Carpaccio, Giovanni Mansueti, Lazzaro Bastiani ve Benedetto Rusconi gibi zamanın önde gelen sanatçılarının toplam dokuz büyük tuvalini kapsıyordu.

Ayrıntı

Resimlerin konusu, Gerçek Haç'ın bir parçasının mucizeleri olacaktı. Eşya, 1369'da Kıbrıs Krallığı ve Kudüs şansölyesi Philippe de Mézières tarafından kardeşliğe bağışlanmış ve kısa süre sonra şehirde saygı nesnesi haline gelmişti.

Tuvallerin tümü 1496-1501'de yapıldı.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tuval, yaklaşık 50 yıl önce, 25 Nisan 1444'te meydana gelen bir olayı gösteriyor: Scuola üyeleri, Piazza San Marco Meydanı boyunca parçayı taşırken, Jacopo de' Salis, Brescialı bir tüccar, ölmekte olan oğlunun iyileşmesi için kutsal emanetin önünde diz çökerek dua etti. Eve döndüğünde, çocuğun tamamen iyileştiğini fark etti.

Ön planda, Gentile kardeşliği beyaz cüppeleriyle resmediyor, aralarında asılı duran ve dört Scuola üyesinin daha tuttuğu bir gölgelik altında taşınan büyük altın kutsal emanet geçit töreninin başında taşınıyor. Resmin konusu görünüşte mucizenin kendisi olsa da, Brescialı tüccar kalabalıkta zor görülüyor: son iki gölgelik taşıyıcısının hemen sağında, görkemli kırmızı cüppeler içinde diz çöküyor. Bunun yerine, resmin konusu, San Marco Meydanı'na ve Bizans kubbeleri ve ışıltılı mozaikleriyle Aziz Mark Bazilikası'nın kendisine özel bir odaklanmayla, geçit töreni olarak daha doğru bir şekilde betimlenebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Gentile Bellini