Samsunspor sezonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Samsunspor sezonları listesi, Samsunsporun kurulduğu 1927 yılından günümüze kadarki tüm sezonlarının derlendiği liste. Samsun'daki yerel takımlar Türk Ocağı Spor Şubesi ile Al Yıldız İdman Ocağının 1927'de birleşerek oluşturduğu Samsunspor, 1965 yılında profesyonel liglere katılana dek ulusal turnuvalara katılmayarak sportif faaliyetlerini yerel ölçekte sürdürmüştür.[1][2]

1927-1965 yılları arası dönemde Samsun yerel liglerinde mücadele eden takım 1965-66 sezonuyla birlikte başlayan profesyonel dönemiyle birlikte ulusal ligler olan Süper Lig, 1. Lig ve 2. Lig'de mücadele etmiş; ayrıca ulusal kupalar olan Türkiye Kupası, Başbakanlık Kupası ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası'nda yer almıştır. Bunların haricinde Avrupa ölçeğinde bir turnuva olan UEFA Intertoto Kupası'nda da Türkiye'yi temsil etmiştir. Kulüp tarihi boyunca yer aldığı bu turnuvalardan 1. Lig'i altı kez 1. sırada bitirmiş, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası'nda da şampiyonluk yaşamıştır.

1965-66 sezonu ile birlikte katıldığı profesyonel liglerin en üst seviyesi olan Süper Lig'de otuz sezon yer alan Samsunspor bu ligde en fazla puan toplayan 11. takım durumundadır.[3] Yirmi üç sezon mücadele ettiği 1. Lig'i ise altı kez ilk sırada bitirmiş olup ligin en fazla şampiyonluk yaşayan takımı olmuş[4], altı kez yükseldiği Süper Lig'den yedi kez düşerek bu alanda rekor kırmıştır.[5] Samsunspor, 2018-19 sezonundaysa tarihinde ilk defa 2. Lig'de yer almıştır.[6]

Anahtar[değiştir | kaynağı değiştir]

Altın Şampiyon oldu
Gümüş İkinci oldu
Mavi Play-off oynadı
Kırmızı Küme düştü

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonellik öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulübün, resmî kuruluş yılı olan 1965'ten önce de var olduğu ve futbol organizasyonlarında yer aldığı bilinmekte fakat bu konu hakkında detaylı bilgiler bulunmamaktadır.

Profesyonellik sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Puan tablosu Türkiye Kupası Başbakanlık Kupası Gençlik ve Spor
Bakanlığı Kupası
UEFA
Intertoto Kupası
Gol kralı
Lig[A] O G B M A Y P Pz Futbolcu Gol
1965-66 2. Lig 20 8 5 7 14 16 21 5.[B] 2. tur Ali Kandil 6
1966-67 2. Lig 30 13 13 4 32 17 43 2.[C] Yarı final Yücel Acun 10
1967-68 2. Lig 38 24 6 8 64 27 54 2.[C] 1. tur Rıfat Usta 17
1968-69 2. Lig 34 21 7 6 51 15 49 1.[Ç] 1. tur Abidin Akmanol 18
1969-70 1. Lig 30 11 9 10 24 28 31 6. 2. tur Abidin Akmanol
Ahmet Şahin
6
1970-71 1. Lig 30 10 9 11 29 33 29 10. 1. tur Temel Keskindemir 8
1971-72 1. Lig 30 5 15 10 14 21 25 13. 1. tur Temel Keskindemir 4
1972-73 1. Lig 30 8 10 12 21 40 26 12. Adem Kurukaya 8
1973-74 1. Lig 30 10 8 12 24 30 28 8. Raşit Dağdeviren
Temel Keskindemir
8
1974-75 1. Lig 30 7 10 13 24 31 24 15. 2. tur Adem Kurukaya 10
1975-76 2. Lig 30 17 9 4 42 16 43 1.[Ç] 2. tur Şampiyon Temel Keskindemir 15
1976-77 1. Lig 30 8 12 10 19 22 28 10. 3. tur Naim Anuştekin 6
1977-78 1. Lig 30 8 8 14 26 36 24 14. Cezalı Ercan Albay 10
1978-79 1. Lig 30 6 8 16 18 37 20 15. Cezalı Adem Kurukaya 9
1979-80 2. Lig 30 14 8 8 34 20 36 3.[D] 5. tur Hakkı Bayrak
Sinan Ünal
9
1980-81 2. Lig 30 16 7 7 42 27 39 2.[E] 6. tur Murat Şimşek 13
1981-82 2. Lig 28 15 8 5 48 17 38 1.[F] Çeyrek final Tanju Çolak 12
1982-83 1. Lig 34 10 8 16 37 49 28 16. 6. tur Tanju Çolak 16
1983-84 2. Lig 30 17 9 4 56 22 43 3.[G] 2. tur Tanju Çolak 24
1984-85 2. Lig 32 21 9 2 49 15 51 1.[Ğ] 6. tur Tanju Çolak 25
1985-86 1. Lig 36 19 10 7 57 25 48 3. 5. tur Tanju Çolak 33
1986-87 1. Lig 36 19 11 6 56 22 49 3. Yarı final Tanju Çolak 25
1987-88 1. Lig 38 17 9 12 43 41 60 4. Final İkinci Yücel Çolak 10
1988-89[H] 1. Lig 36 4 7 25 12 70 19 19. 3. tur Erol Dinler 5
1989-90 1. Lig 34 7 6 21 20 50 27 16. 3. tur Duško Milinković
Ertuğrul Sağlam
4
1990-91 2. Lig 34 23 9 2 74 24 78 1.[I] 6. tur Adnan Medjedović 17
1991-92 1. Lig 30 4 6 20 36 62 18 16. 6. tur Duško Milinković
Orhan Kaynak
7
1992-93 2. Lig 20 14 6 0 56 16 48 1.[İ] 5. tur Bünyamin Kubat 17
1993-94 1. Lig 30 15 5 10 53 47 50 5. Yarı final Ertuğrul Sağlam 17
1994-95 1. Lig 34 12 9 13 54 60 45 8. Yarı final Serkan Aykut 19
1995-96 1. Lig 34 12 7 15 46 46 43 8. Yarı final Serkan Aykut 14
1996-97 1. Lig 34 12 9 13 49 52 45 9. Çeyrek final Grup Serkan Aykut 18
1997-98 1. Lig 34 14 7 13 42 42 49 5. 5. tur Yarı final Serkan Aykut 18
1998-99 1. Lig 34 11 8 15 38 53 41 10. 6. tur Serkan Aykut 11
1999-00 1. Lig 34 16 4 14 51 43 52 7. 6. tur Serkan Aykut 30
2000-01 1. Lig 34 13 9 12 55 52 48 8. 3. tur İlhan Mansız 12
2001-02 Süper Lig 34 10 8 16 32 43 38 15. 6. tur Ertuğrul Sağlam
Mehmet Yılmaz
10
2002-03 Süper Lig 34 10 9 15 42 59 39 12. 6. tur Serkan Aykut 12
2003-04 Süper Lig 34 13 7 14 46 47 46 7. 6. tur Serkan Aykut 20
2004-05 Süper Lig 34 10 8 16 40 55 38 12. 6. tur Kais Godbani 10
2005-06 Süper Lig 34 9 9 16 45 62 36 17. Çeyrek final Kais Godbani
Serkan Aykut
9
2006-07 Lig A 34 11 10 13 31 38 43 10. 2. tur Caner Altın
Gökhan Kaba
8
2007-08 1. Lig 34 10 8 16 45 61 38 15. 1. tur Caner Altın 10
2008-09 1. Lig 34 11 6 17 35 47 39 15. 2. tur Burhan Coşkun 11
2009-10 1. Lig 34 12 6 16 49 47 42 10. Play-off Turgut Doğan Şahin 15
2010-11 1. Lig 32 16 10 6 45 20 58 2. Play-off Simon Zenke 16
2011-12 Süper Lig 34 9 9 16 36 47 36 16. 4. tur Ekigho Ehiosun 9
2012-13 1. Lig 34 7 18 9 38 39 39 14. 2. tur Abdulkadir Özgen 9
2013-14 1. Lig 36 17 14 15 61 36 65 5. 2. tur Eldin Adilović 16
2014-15 1. Lig 34 15 13 6 48 30 55 6. Grup Mbilla Etame 15
2015-16 1. Lig 34 13 8 13 45 39 44 9. 2. tur Famoussa Koné 11
2016-17 1. Lig 34 9 9 16 27 46 36 15. Eleme Famoussa Koné
Murat Gürbüzerol
6
2017-18 1. Lig 34 7 15 12 32 46 36 16. 3. tur Göksu Türkdoğan 7
2018-19 2. Lig 34 22 7 5 60 25 73 3. 3. tur Bahattin Köse 14

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A. ^ Türkiye'deki en üst seviye futbol ligi 1963-64 ile 2000-01 sezonları arasında Türkiye 1. Futbol Ligi adıyla düzenlenmiş, 2001-02 sezonundan itibaren ise Süper Lig adını almıştır. İkinci seviye futbol ligi ise 1963-64 ile 2000-01 sezonları arasında Türkiye 2. Futbol Ligi, 2006-07 sezonunda Lig A adıyla düzenlenmiş, 2007-08 sezonundan itibaren 1. Lig adını almıştır.
B. ^ Samsunspor, Kırmızı Grup ve Beyaz Grup olarak iki ayrı grupta oynanan ligin Beyaz Grubunda yer almış ve 5. olmuştur.
C. ^ Samsunspor, Kırmızı Grup ve Beyaz Grup olarak iki ayrı grupta oynanan ligin Beyaz Grubunda yer almış ve 2. olmuştur.
Ç. ^ Samsunspor, Kırmızı Grup ve Beyaz Grup olarak iki ayrı grupta oynanan ligin Beyaz Grubunda yer almış ve 1. olmuştur.
D. ^ Samsunspor, A Grubu ve B Grubu olarak iki ayrı grupta oynanan ligin A Grubunda yer almış ve 3. olmuştur.
E. ^ Samsunspor, A Grubu, B Grubu ve C Grubu olarak üç ayrı grupta oynanan ligin C Grubunda yer almış ve 2. olmuştur.
F. ^ Samsunspor, A Grubu, B Grubu, C Grubu ve D Grubu olarak dört ayrı grupta oynanan ligin D Grubunda yer almış ve 1. olmuştur.
G. ^ Samsunspor, A Grubu, B Grubu ve C Grubu olarak üç ayrı grupta oynanan ligin C Grubunda yer almış ve 3. olmuştur.
Ğ. ^ Samsunspor, A Grubu, B Grubu ve C Grubu olarak üç ayrı grupta oynanan ligin C Grubunda yer almış ve 1. olmuştur.
H. ^ Samsunspor, 20 Ocak Faciası nedeniyle ilk yarısını tamamladığı sezona devam edemedi. Ligin ikinci yarısındaki ve Federasyon Kupası'ndaki maçlarında hükmen 3-0 yenik sayılsa da özel statü ile ligde bırakıldı.
I. ^ Samsunspor, A Grubu, B Grubu ve C Grubu olarak üç ayrı grupta oynanan ligin A Grubunda yer almış ve 1. olmuştur.
İ. ^ Samsunspor, Grup 1, Grup 2, Grup 3, Grup 4 ve Grup 5 olarak beş ayrı grupta oynanan ligde, Grup 4'te yer almış ve 1. olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Akçay 2017, s. 13.
  2. ^ "Karadeniz'in ilk temsilcisi Samsunspor". habergazetesi.com.tr. 4 Haziran 2011. 21 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  3. ^ "ALL TIME TABLE AND TOP SCORERS" (İngilizce). angelfire.com/nj/sivritepe. 26 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2018. 
  4. ^ "TFF 1. Lig Şampiyonu Takımlar". tff.org. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2014. 
  5. ^ "Samsunspor küme düştü". aljazeera.com.tr. 8 Nisan 2012. 26 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2018. 
  6. ^ "DAHA GÜÇLÜ DÖNECEĞİZ". habergazetesi.com.tr. 6 Mayıs 2018. 26 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2018. 
Genel
  • Akçay, Resul (2017), Geçmişten Günümüze Samsunspor, Samsun: Canik Belediyesi Kültür Yayınları, ISBN 9786058323483 
  • Yılmaz, Mehmet, (Ed.) (2012), Samsunspor: Kırmızı, Beyaz, Siyah (3 bas.), İstanbul: İletişim Yayınları, ISBN 9789750506406