Sampiero Corso

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sampiero Corso heykeli, Vico.

Sampiero Corso, ya da Sampiero d’Ornano yahut Ornano Efendisi Sampièro di Bastelìca, (d. 1497 Bastelica; ö. 17 Ocak 1567 Eccica-Suarella) Korsikalı soylu, özgürlük savaşçısı ve halk kahramanı.

Sampiero son büyük Floransalı Condottieri olan Giovanni de 'Medici'nin hizmetinde genç bir paralı askerdi. 1553'te Fransa Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından aldığı destekle o tarihlerde Korsika'ya hakim olan Ceneviz Cumhuriyeti'ne karşı isyan başlatmıştır. Andrea Doria'nın donanmasına karşı başarılı operasyonlar düzenlemiş olsa da, bu isyan 1555'te imzalanan beş yıllık bir ateşkes ile sonlandırılmıştır. 1564'te Cenevizliler ile işbirliği yaptığını öğrenen karısı Vanina d’Ornano'yu öldürmüş ve yeni bir isyanın daha önderi olmuştur.

Bastelica'daki heykeli.

Sampiero 1567'da kan davası sonucu kayınbiraderi Michel Angelo d’Ornano tarafından öldürülmüştür. Hayatı çoğu kez romanlara konu olmuştur. Bu eserler arasında 1844 tarihli Friedrich Halm'in eseri önemlidir. Ayrıca William Shakespeare'in Othellosunun Sampiero Corso'dan esinlendiği bilinmektedir.