Samiye el-Amudi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Samiye el-Amudi
Samia al-Amoudi [Washington, D.C.] 'de Paula Dobriansky ile.

Samiye el-Amudi, Suudi Arabistanlı bir kadın doğum uzmanı ve jinekologdur. Kendisine hastalık teşhisi konulduktan sonra en çok meme kanseri farkındalığını artırmadaki çalışmaları ile tanınmaktadır. Aynı zamanda Körfez İşbirliği Konseyi'nden Uluslararası Kanser Kontrol Birliği kurulunda sandalye kazanan ilk kadındır.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

El-Amudi, 1981'de Kral Abdülaziz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan ilk doktorlar arasındaydı.[2]

Nisan 2006'da kendisine meme kanseri teşhisi koydu. Medine gazetesinde haftalık bir köşe yazısında bir dizi makalede hastalıkla ilgili deneyimini kamuya açıklayan ilk Suudi kadındı. Ayrıca bir Tv şovunda yer almıştır.

Mart 2007'de Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen ilk Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'nü aldı.[3]

2010 yılında, Arabian Business'ın her yıl dünyanın en etkili Arapları listesi olan Power 100 listesinde 5. sırada yer aldı.

Kanser tedavisini tamamladığı 2012 yılı itibarıyla, Şeyh Muhammed Hüseyin Al-Amoudi Meme Kanserinde Mükemmeliyet Merkezi Başkanı ve KAU'da meme kanseri bilimsel başkanıdır.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Meme kanseri: sessizliği boz 2007.

yazan Dr. Samiye El-Amudi
* CEO - Şeyh Mohammed Hussien Al-Amoudi Meme Kanserinde Mükemmeliyet Merkezi
* Bilimsel meme kanseri başkanı
* BHGI yönetim kurulu üyesi
* Doçent ve Danışman doğum uzmanı, jinekolog
* Kral Abdulaziz Üniversitesi, Cidde, Suudi Arabistan

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "GE Healthcare Insights Blog". www.gehealthcare.com (İngilizce). 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  2. ^ "Power100". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  3. ^ ""Secretary of State Confers the First International Women of Courage Awards" (PDF). 18 Eylül 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]