Samet Kuşçu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Samet Kuşçu (d. 1918, Antakya - ö. 16 Ekim 2004, Antakya). Türk asker ve eğitimci. 1958 yılında hükûmete karşı askeri bir darbe girişimi olduğunu ortaya çıkaran Dokuz Subay Olayı'nın önemli aktörü.

1918’de toprak ağası bir babanın oğlu olarak Antakya’da doğmuş, 1938’de Kuleli Askeri Lisesi’ni birincilikle bitirerek subay kariyerine başlamıştır. 1949’da Harp Akademisi’nden Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olmuştur. 1949-1953 arasında Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı Dış Şube Protokol Müdürlüğü, 1954-1956 arasında Paris’te NATO Başkumandanlık Karargahı’nda İstihbarat Dairesi Şube Müdürlüğü yapmıştır. 1958’de Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Temsil Bürosu Başkanlığını yürütürken Dokuz Subay Olayı patlak vermiştir.

Yarbay Faruk Güventürk’ün önderlik ettiği ve Adnan Menderes Hükümetini yıkmayı planlayan bir cuntaya katılan Samet Kuşçu, bir süre sonra darbe planlarını Hükümete ihbar etmiş ve dokuz subay yargılanmıştır. Yargılanan cuntacı subaylardan sekizi beraat ederken, darbe girişimini ortaya çıkaran Samet Kuşçu “orduyu isyana teşvik” suçuyla mahkûm edilerek hapse konmuş ve ordudan ihraç edilmiştir. 27 Mayıs 1960 darbesi yapıldığında Kuşçu’nun isimlerini verdiği askerlerin gerçekten de siyasal faaliyetler içinde oldukları ortaya çıkmıştır. Kuşçu darbe sonrasında serbest bırakılmış, memleketi Hatay’a dönerek eğitim alanında çalışmaya karar vermiş ve Ata kolejlerini kurmuştur. Haklarının iadesi ve devlet memurluğuna dönebilmek için dava açan Kuşçu bu davayı kazanmış ve Toprak Mahsulleri Ofisi Savunma Bölümünde memur olarak çalışmaya başlamıştır. 1984’te Toprak Mahsulleri Ofisi’nden emekli olmuş, 16 Ekim 2004’te Antakya’da ölmüştür.