Samaku Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Samaku Muharebesi
Balkanların Fethi

Samaku şehrinin günümüzdeki yeri
Tarih1371
Bölge
Sonuç

Kesin Osmanlı zaferi

  • Kapulu-Derbend Osmanlı hâkimiyetine geçti
  • Köstendil prensliğinin ilhakı
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı Devleti İkinci Bulgar İmparatorluğu
Makedon-Sırp Despotluğu
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Lala Şahin Paşa İvan Şişman
Jovan Uglyeşa
Güçler
Müttefiklerden az[1] Osmanlı’dan fazla[2]

Samaku Muharebesi ; 1371 yılında Samaku şehri civarındaki Çamurluova’da, Lala Şahin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile İvan Şişman komutasındaki İkinci Bulgar İmparatorluğu ve Jovan Uglyeşa komutasındaki Makedon-Sırp Despotluğu orduları arasında gerçekleşmiştir.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Balkanlar üzerine yaptığı seferi sonlandıran Padişah I.Murad, Anadolu'ya geçerken Lala Şahin Paşa’yı Samakov ve İhtiman’ın fethi ile görevlendirerek onu Avrupa cephesinde bıraktı. Bunun üzerine Lala Şahin topladığı kalabalık bir kuvvetle adı geçen bölgelere yöneldi. Kapulu-derbend önlerine geldiğinde geçidin kapatıldığını gördü. Bunun üzerine geçidi yıktırdı ve orada bekleyenlerin bir kısmını tutuklattı, bir kısmını ise idam ettirdi ve sonrasında da İhtiman ilini ele geçirdi. Halk Osmanlı himayesine girmeyi kabul ettiğinden dolayı onlara dokunulmadı.[3] Oradan Samaku önlerine yöneldi. Çamurluova’da Sırp ve Bulgar kralları'nın ordusuyla karşılaştı. Sırp ve Bulgar ordusu kendisinden sayıca çok üstün olmasına rağmen Lala Şahin Paşa, savaştan çekinmedi ve güçlü bir taarruzla düşman kuvvetlerini bozarak zafere ulaştı. Galibiyet o kadar kesin oldu ki, Sırp ve Bulgar ordusunun askerleri yüklerinin hiçbirini almamış, her şeyi olduğu gibi bırakıp kaçmıştır. Paşa bu başarısının ardından Samaku’ya yürümüş ve orayı da ele geçirmişti.[2] Bölgenin korunması için gerekli tedbirleri alan ve asayişi sağlayan sonra Lala Şahin Paşa, ordugah yeri olan Filibe’ye geri döndü. Burada ele geçirdiği mal ve parayı askerlerin eğitim ve silahlandırma işleri için harcadı.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Samaku’nun fethi ile önemli demir madenleri Osmanlı egemenliğine geçmiş, İhtiman’ın ele geçmesiyle de Osmanlı için Sofya'ya giden yol açılmış oldu. Lala Şahin'in bundan sonraki akınları da bu doğrultuda olacaktır.[4] Bu muharebenin en önemli neticelerinden biri de, Köstendil prensi Konstantin Dejanoviç’in savaşmayarak teslim olmasıdır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hoca Sadeddin Efendi. Tecü’t-Tevarih. Cild I. s,138
  2. ^ a b Namık Kemal. Osmanlı Tarihi. Elips Kitap Yayınevi. 1.baskı. s,128
  3. ^ Hoca Sadeddin Efendi. Tecü’t-Tevarih. Cild I. s,138-139
  4. ^ İnalcık,Halil. Kuruluş Dönemi Osmanlı Sultanları. İslam Yayınları. s85-86
  5. ^ Danişmend,İsmail Hami. İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi. CiltI. s61