Salzburg Konferansı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Salzburg Konferansı'nda Jozef Tiso ve Adolf Hitler
Tiso ve Hitler konferansta el sıkışıyor.

Salzburg Konferansı (AlmancaSalzburger Diktat)[1], Nazi Almanyası ile Slovak Devleti arasında 28 Temmuz 1940 tarihinde Salzburg, Reichsgau Ostmark (bugünkü Avusturya)'da düzenlenen bir konferanstı. Almanlar, bağımsız dış politikası nedeniyle Slovak Halk Partisi'nin Nástup fraksiyonunun Slovak hükûmetinden ihraç edilmesini talep ederek, Slovakya'nın 1939 Alman-Slovak antlaşması ile elde ettiği koruma garantilerini tek taraflı olarak iptal etmekle tehdit etti.

Sonuç, Slovakların Alman taleplerine boyun eğmesi ve Nástup destekçilerinin yerini Alman yanlısı radikal fraksiyonun üyelerinin alması oldu. Nihayetinde Slovak Devleti, özellikle Yahudi karşıtı önlemler alanında Almanya'ya daha güçlü bir şekilde yöneldi. Ancak Slovak Devleti'nin yönetiminde üst düzey pozisyonlarda nitelikli Slovak Halk Partisi destekçilerinin bulunmaması ve muhafazakâr siyasetçi Jozef Tiso'nun en üst düzey lider olduğu Führerprinzip'in benimsenmesi gibi hususlar Alman ültimatomunun etkisini sınırladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hutzelmann 2018, s. 27.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hutzelmann, Barbara (2018). "Einführung: Slowakei" [Introduction: Slovakia]. Hutzelmann, Barbara; Hausleitner, Mariana; Hazan, Souzana (Ed.). Slowakei, Rumänien und Bulgarien [Slovakia, Romania, and Bulgaria]. Die Verfolgung und Ermordung der europäischen Juden durch das nationalsozialistische Deutschland 1933-1945 [The Persecution and Murder of European Jews by Nazi Germany 1933-1945] (Almanca). 13. Münih: De Gruyter. ss. 18-45. ISBN 978-3-11-036500-9.