Salvador Jorge Blanco

Vikipedi, özgür ansiklopedi

José Salvador Omar Jorge Blanco[a] (D. 5 Temmuz 1926 – Ö. 26 Aralık 2010) Dominikli avukat, yazar ve siyasetçi. Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (1982 – 1986). 1963 yılında Salvador Jorge siyasi kariyerine Sivil Birliği Komite Sekreteri [b] olarak başladı.Üye olduğu ve PRD partisine aday olarak katılıp daha sonra 1964'te PRD'ye Senatör oldu.

İlk yılları ve eğitim hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jorge Blanco, 5 Temmuz 1926'da Santiago'da, Dilia Limbert Blanco Polanco [c] ve Pedro María Jorge Arias'ın [d] oğlu olarak doğdu.İlkokulu Ercilia Pepin'de, ve üst düzeyde Ulises Francisco Espaillat lisesinde okudu.Santo Domingo Otonom Üniversitesi'nden[e] Hukuk bölümünden mezun oldu.1951 yılında,Madrid Complutense Üniversitesi'nden [f] doktora derecesi ile Uluslararası Hukuk alanında[g] yüksek lisans derecesi aldı. Jorge Blanco, piyano ve çello gibi enstrümanlarda öne çıkan bir müzisyendi.

Jorge, 27 Aralık 1957'de Asela Mera de Jorge ile evlendi.Çiftin Orlando Jorge Mera ve Dilia Leticia Jorge Mera adında iki çocukları oldu.Dilia Leticia Jorge Mera bir avukat, Orlando Jorge Mera ise Dominik Devrimci Partisi'nin [h] genel sekreteri oldu.

1961 yılında,Rafael Trujillo diktatörlüğünün devrilmesinden sonra bir hukuk bürosu açtı,hemen Ulusal Sivil Birlik [i] üyesi olarak siyasi hayata başladı. 1963 yılında,Başkan Juan Bosch'a yapılan darbeden sonra,Dominik anayasasının iadesini isteyen sivil harekete katıldı.

1964 yılında,Dominik Devrimci Partisi'ne Şablon:AdnDominican Revolutionary Party katıldı,Siyasi Komisyon [j] ve Ulusal Yürütme Komitesi'nde [k] çeşitli görevlerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jorge Blanco, 1982'de PRD üyesi Jacobo Majluta Azar'ın yerine başkan oldu. Siyasi yakınlıklarına rağmen, Guzmán'ın dönemi [l], senatodan yönetime karşı muhalefet eden partiyi yöneten kişi olan Jorge Blanco,sert bir kan davası ile karakterize edildi.Kanıtlanmamış ama yaygın olarak dolaşan söylentiler, ve komplo teorileri ,özellikle cumhurbaşkanının Temmuz 1982'de intihar ettiği iddiasının ardından Guzmán'ın aile danışmanlarını yolsuzluğa bağladı.

Jorge Blanco'nun seçildiği sırada,Blanco'nun her iki mecliste de PRD çoğunluğuyla yöneteceği göz önüne alındığında [m], neopatrimonyal kalıpların daha net ve daha dramatik bir kırılma yaşayacağı umuluyordu. Yine de iki olay, Jorge Blanco'nun görevdeki kısıtlamalarını ve sınırlamalarını vurgular. Nisan 1984'te,Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından onaylanan ekonomik istikrar programının bir parçası olarak zorunlu kılınan keskin fiyat artışları, büyük ayaklanmalara ve çok sayıda ölüme yol açtı.Bu durum, PRD'nin eski Balaguer yönetimiyle en keskin farklılıklarını yansıtabildiği alanlardan biri olan idarenin medeni ve insan hakları alanındaki sicilini zedeledi. Daha sonra, Kasım 1985'te, PRD'nin başkan adayını seçmek için iç demokratik prosedürlere devam eden bağlılığını vurgulamayı amaçlayan bir parti ön seçimi, oyların sayıldığı Concorde Oteli'nde çıkan bir çatışma nedeniyle sonuçsuz kaldı.Jorge Blanco, büyük ölçüde uluslararası sistemin dayattığı dramatik ekonomik zorluklar döneminde Dominik Cumhuriyeti'ni yönetti.1985 yılında, 1965 iç savaşından bu yana ilk kez ülke negatif büyüme oranları yaşadı.

Başkanlık sonrası ve yolsuzluk suçlamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Salvador Jorge Blanco, 1986'da görev süresinin sonunda, birçok kişi tarafından Dominik Cumhuriyeti'nin en umut verici siyasi liderlerinden biri olarak görülüyordu.Ancak, uzun bir sorgulama oturumunun ardından ve silahlı kuvvetler için ekipman satın almakla ilgili yasadışı komisyonlarla ilgili yolsuzluk suçlamalarından tutuklanması emrini takiben Jorge Blanco, 30 Nisan 1987'de siyasi sığınma talebinde bulunmak üzere Venezüella büyükelçiliğine kaçtı.Venezüella hükümeti sığınma talebine yanıt vermemeyi tercih etmesine rağmen, kalp spazmı nedeniyle Santo Domingo'daki bir klinikte gözaltında tutuldu.Jorge Blanco'nun tutuklama emri olduğunu kabul ettikten sonra tıbbi tedavi için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmesine izin verildi.Onun yerine geçen Başkan Joaquín Balaguer, Kasım 1988'de Jorge'yi yolsuzluktan yargıladı.Jorge, Marino Vinicio Castillo tarafından (gıyaben) yargılandı ve televizyonda yayınlanan birkaç aylık bir duruşmanın ardından sonunda milyonlarca para cezasına ve 23 yıl hapse mahkûm edildi. Mayıs 2001'de Yüksek Mahkeme davayı inceledi, davanın Başkan Jorge Blanco'nun haklarının ihlali nedeniyle zarar gördüğüne karar verdi ve mahkumiyet kararı bozuldu. Jorge her zaman suçlamaları reddetti ve kabusunun Joaquín Balaguer'in siyasi zulmünün sonucu olduğunu iddia etti.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Kasım 2010'da Eski Başkan, yatağından düşüp kafasını vurduktan sonra ağır bir iç kanamaya nedeniyle İleri Tıp Merkezi Dr. Abel González'deki [n] acil servise götürüldü. 26 Aralık 2010 sabahı 37 gün komada kaldıktan sonra öldü.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu İspanyol adında, ilk veya baba soyadı Jorge, ve ikinci veya anne soyadı Blanco'dur.
  2. ^ "Unión Cívica Nacional Parti"
  3. ^ Tamboril, 1900 - Santiago, 1988
  4. ^ (Licey, 1898 - Santiago, 1982)
  5. ^ Autonomous University of Santo Domingo
  6. ^ Complutense University of Madrid
  7. ^ the specialty of International Law
  8. ^ Dominican Revolutionary Party (PRD)
  9. ^ the National Civic Union
  10. ^ the Political Commission
  11. ^ the National Executive Committee
  12. ^ Majluta'dan önce
  13. ^ senatoda 27'den 17'si ve mecliste 120'den 62'si
  14. ^ the Center for Advanced Medicine Dr. Abel González

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen
Jacobo Majluta
Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
1982–1986
Sonra gelen
Joaquín Balaguer