Salix trabzonica

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Salix trabzonica
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Klad: Eudicots
Klad: Rosids
Takım: Malpighiales
Familya: Salicaceae
Cins: Salix
Tür: S. trabzonica
İkili adlandırma
Salix trabzonica
A.K.Skvortsov, Novosti Sist. Vyssh. Rast. 8: 120 (1971).

Salix trabzonica,[1] Alexei Konstantinovich Skvortsov tarafından tanımlanan bir söğüt türüdür. Salix trabzonica, söğütgiller familyasındandır.[2] Türkiye'nin Trabzon iline endemiktir. Yaklaşık olarak 2100 metre rakımlı yerlerde yaşar. Çiçeklenme zamanı temmuz ayıdır. Salix trabzonica'nın yaprakları elips şeklinde ve 50-80 x 17-32 milimetre ölçülerindedir. Yaprakların alt yüzü kısa basık tüylü ve grimsi-yeşil, üst yüzü ise tüysüz ve koyu yeşil renklidir. Yaprakların uçları sivridir.

Tanımlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Trabzon söğüdünün kısa ve kalın olan sürgünleri kahverengi veya grimsi kahverengi renklidir. İlk yıllarında keçeli tüylü olsa da büyüdükçe tüysüzleşir. Türün çiçek tomurcukları yumurtamsı şekilli, 7-8 milimetre uzunluğunda ve küt uçludur. Dişi kedicikleri 15 milimetreye kadar büyüyebilse de genelde sapsızdır. Meyvenin sap uzunluğu 50 ila 80 milimetre arasında değişmektedir. Yaklaşık 4 milimetre uzunluğunda olan bal özü 1adet karemsi şekildedir. Yaprak sapının uzunluğu 1 ila 1.5 milimetre arasında değişim göstermektedir. Kapsül şeritsi-mızraksı veya dar mızraksı şekillerde, kısa basık tüylü ve 6-7 milimetre uzunluğundadır. Diremsi veya küt uçlu olan brakteler 0,8-1,2 x 0,5-0,7 mm boyutlarındadır. Braktelerin üst kısmın yarısı kahverengimsi renktedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A. Skvortsov, 1971 In: Novit. Syst. Pl. Vasc. Leningrad 8: 120, t. 1-2
  2. ^ "World Plants: Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World". 18 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  3. ^ Özgür Eminağaoğlu, Meral Avcı, Tolga Ok, Necmi Aksoy. "Salix L". academia.edu. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]