Salisbury bifteği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Salisbury bifteği
Kahverengi soslu Salisbury bifteği
Ülke(ler)Amerika Birleşik Devletleri
BölgesiMissouri
YaratıcısıJ. H. Salisbury
TürüEntree
Servis türüSıcak
Ana malzemelerKıyma
ÇeşitleriHamburger

Salisbury bifteği, Amerika Birleşik Devletleri menşeli bir yemektir ve kıyma ile diğer malzemelerin karışımından yapılır ve genellikle et suyu veya kahverengi sos ile servis edilir. Hamburg bifteğinin bir versiyonudur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamburg bifteği, (en azından) 17. yüzyıldan beri Almanya'da "Frikadelle" adıyla bilinir.

Hamburg, 19. yüzyılın ilk yarısında transatlantik seferler için ortak bir yükleme noktasıydı ve New York şehri en yaygın varış noktasıydı. Çeşitli New York restoranları Hamburg tarzı Amerikan filetosu[1][2] ve hatta Hambourgeoise à biftek eti sundu. Bu nedenle, erken Amerikan kıyma hazırlıkları, Avrupalı göçmenlerin zevklerine uyacak şekilde yapılmıştır.[3]

Adın kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Salisbury bifteği, kıyma yemeklerinin geçmişinden geliyor. James Salisbury (1823–1905), sağlığı geliştirmek için et merkezli bir diyetin savunuculuğuyla tanınan Amerikalı bir doktor ve kimyagerdi ve ana yemek olarak sunulan kıyma köftesi için Salisbury bifteği terimi, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1897 yılından beri kullanılmaktadır.[4] Bugün, Salisbury bifteği genellikle dokuda kahverengi sosa benzer bir et suyu ve çeşitli garnitürlerle servis edilir. Süpermarketlerin dondurulmuş gıda bölümlerinde yaygın bir üründür.

ABD kimlik standartları (paketlenmiş ürün için)[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı'nın işlenmiş, paketlenmiş "Salisbury bifteği" standartları, minimum %65 et içeriği gerektirir ve bunların %25'i domuz eti olabilir, ancak yağı alınmış sığır eti veya domuz eti kullanılıyorsa, sınır kombine %12'dir. %30'dan fazlası yağ olamaz. Et yan ürünlerine izin verilmez; ancak, dana kalp etine izin verilir. Sulandırıcı (galeta unu, un, yulaf gevreği vb.) içeriği %12 ile sınırlıdır, izole soya proteini hariç %6,8'de diğerlerinin %12'sine eşdeğer kabul edilir. Kalan kısım baharatlar, mantarlar veya sebzeler (soğan, dolmalık biber, mantar veya benzerleri), bağlayıcılar (yumurta içerebilir) ve sıvılardan (su, süt, krema, yağsız süt, ayran, tuzlu su, sirke vb.) oluşur). Ürün tamamen pişmiş olmalı veya "Salisbury Steak Köftesi" olarak etiketlenmiş olmalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Epicurean: A Complete Treatise of Analytical & Practical Studies. 1st. 1894. B00085H6PE. 
  2. ^ The Hamburger: A History (Icons of America). 1st. Londra: Yale University Press. 2008. ISBN 978-0-300-11758-5. 
  3. ^ Moving Europeans: Migration in Western Europe Since 1650. 2nd. Indiana University Press. 2003. ISBN 0-253-21595-1. 
  4. ^ "Salisbury steak". Merriam-Webster Online. 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]