Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü
KısaltmaORMER
TürKamu
Konum
MüdürTuncay Kardaş
ÜyelikSakarya Üniversitesi
MESC Ürdün
Resmî sitehttp://ormer.sakarya.edu.tr/ ORMER Website]

Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü (ORMER olarak da bilinir) Sakarya Üniversitesi kampüsünde yer almaktadır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü fikri, Ortadoğu Yıllığı'nın ilk sayısının Enstitünün kurucu direktörü Kemal İnat'ın da aralarında bulunduğu bir grup akademisyen tarafından yayımlandığı 2005 yılına dayanmaktadır. Arap Baharı sonrasında bu fikir, Mayıs 2012'de Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Orta Doğu üzerine bir yüksek lisans programının açılmasıyla somut bir adıma dönüştü. Aynı yıl Ortadoğu üzerine bir online master programı da açıldı. Master düzeyinde programlar açanlar, 9-11 Ekim 2012 tarihleri arasında ilk Ortadoğu Siyaset ve Toplum Kongresi'ni düzenlediler.[1]

Doktora düzeyinde başka bir Ortadoğu programının açılmasının ardından, 11 Aralık 2013 tarihinde Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi [2] Merkezin ana odak noktası Arap Baharı'nın Ortadoğu siyaseti, toplumu ve ekonomisi üzerindeki etkisiydi. Bu doğrultuda, Arap Baharı'nın Ortadoğu üzerindeki etkilerini ele almak amacıyla ikinci Ortadoğu Siyaset ve Toplum Kongresi düzenlendi.[3]

Ortadoğu Enstitüsü Binası

Enstitünün kurucu müdürüne göre, Türkiye'nin Ortadoğu konusunda akademik eğitim almış uzmanlara ihtiyacı, özellikle 21. yüzyılın açılış yıllarında yaşanan iki önemli siyasi gelişme, Türkiye'nin Orta Doğu bölgesine artan ilgisi ve siyasi çalkantılar sonrasında sorun haline geldi.[4] Bu siyasi gelişmelerden hareketle merkez, kendisini bir enstitü olarak yeniden örgütledi. Bu nedenle 25 Mayıs 2015 tarihinde Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü resmi olarak kurulmuş [5] ve tüm lisansüstü programlar ve personel bu enstitüye devredilmiştir. Ancak enstitü, kısaltması olarak ORMER kullanmaya devam etmektedir. ORMER, Ortadoğu Merkezi'nin (Orta Doğu Merkezi) kısaltılmış halidir.

Faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü misyonunun bir parçası olarak konferanslar, konferanslar, atölye çalışmaları ve sosyal yardım faaliyetleri gibi çeşitli fırsatlar sunmaktadır.[6] Enstitü ayrıca Orta Doğu'nun güncel olayları hakkında kitapçıklar, ayrıntılı raporlar, politika özetleri ve kısa yorumlar da yayınlamaktadır.

Enstitünün ana faaliyeti iki yılda bir Ortadoğu Siyaset ve Toplum Kongresi düzenlemektir. Enstitü kurulmadan önce bu kongre ilk olarak 2012 yılında Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenmiştir. 2.Ortadoğu Siyaset ve Toplum Kongresi 2014 yılında Sakarya Üniversitesi'nde düzenlendi.[7]

Ortadoğu Enstitüsü Binasındaki Kudüs Salonu

Süreli Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü, zaman zaman web sayfasında yayınlanan politika özetleri ve kısa yorumların yanı sıra, her ikisi de özellikle Orta Doğu'ya odaklanan bir hakemli akademik dergiye ve bir hakemli akademik yıllık yayına ev sahipliği yapmaktadır.

Orta Doğu Yıllığı (2005 yılından bu yana yayınlanıyor), Ortadoğu'nun her ülkesindeki siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmeleri kapsar.

Türkiye Ortadoğu Araştırmaları Dergisi,[8] 2014 yılından itibaren yayınlanan hakemli akademik bir dergidir.

Mevcut personel[9][değiştir | kaynağı değiştir]

  • Müdür: Tuncay Kardaş
  • Müdür Yardımcısı: Yıldırım Turan ve Ali Balcı
  • Lisansüstü Program Koordinatörü: Recep Tayyip Gürler

Önceki Yöneticiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kemal İnat (2015 - Eylül 2018)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://researchturkey.org/middle-eastern-congress-on-politics-and-society-conference/[yalın URL]
  2. ^ "Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü". 16 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Archived copy". 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2015. 
  4. ^ "Uzmanlar burada yetişiyor". 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 5 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Eylül 2021. 
  6. ^ "Archived copy". 16 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 
  7. ^ "Archived copy". 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 
  8. ^ "Archived copy". 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2015. 
  9. ^ "İdari Yapı | Ortadoğu Enstitüsü". ormer.sakarya.edu.tr. 17 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2021.