Ay Savaşçısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sailor Moon (anime) sayfasından yönlendirildi)
Ay Savaşçısı
Ay Savaşçısı afişi
美少女戦士セーラームーン
(Bishōjo Senshi Sērā Mūn)
TürMahō shōjo
Manga
YazarNaoko Takeuchi
YayımcıKodansha
Diğer yayımcı
Penguin Books Australia
Turnaround Publisher Services
DergiNakayoshi
Diğer dergi
DemografikShōjo
Yayın tarihi28 Aralık 19913 Şubat 1997
Cilt sayısı
  • 18 (ilk sürüm)
  • 12 (ikinci sürüm)
  • 10 (üçüncü sürüm)
(Cilt listesi)
Anime televizyon dizisi
Yönetmen
  • Junichi Sato (1. sezon)
  • Kunihiko Ikuhara (RSuperS)
  • Takuya Igarashi (Sailor Stars)
Yapımcı
  • Iriya Azuma (1. sezon-SuperS)
  • Kenji Ōta
  • Toshihiko Arisako (SuperSSailor Stars)
  • Kōichi Yada (SuperSSailor Stars)
Senarist
  • Sukehiro Tomita (1. sezon-S)
  • Yōji Enokido (SuperS)
  • Ryōta Yamaguchi (Sailor Stars)
MüzikTakanori Arisawa
StüdyoToei Animation
Lisans
KanalTV Asahi
Diğer kanallar
Yayın tarihi 7 Mart 1992 8 Şubat 1997
Bölüm sayısı200 + 3 özel (bölümleri listesi)
Diğer medya

Ay Savaşçısı, özgün ismiyle Bishoujo Senshi Sailor Moon (Japonca美少女戦士セーラームーン), manga yaratıcısı Naoko Takeuchi'nin ilk olarak manga sonra ise anime şeklinde yapılan eseridir.

Manga serisi, 1991-1997 yıllarında Nakayoshi dergisinde yayımlanmıştır. Bu dönemde 52 bölüm, 18 cilt şeklinde yayımlanmıştır. Manga serisi, Ay Savaşçısı'na dönüşerek Ay prensinin ve Efsanevi Gümüş kristalin (「幻 の 銀 水晶」 Maboroshi no Ginzuishō) arayışına çıkan 14 yaşındaki Usagi Tsukino'nun maceralarını anlatır. Seri boyunca Ay Savaşçısı, Efsanevi Gümüş kristali korumak ve güneş sistemini yok etmek isteyen düşmanları önlemek için görevlendirilmiş gezegen savaşçıları (セ ー ラ ー 戦 士 Sera Senshi) takımına liderlik etmiştir.

Anime, Toei Animation tarafından manga serisinin 18 cildi baz alınarak hazırlanmıştır. Anime, Japonya'da 5 sezon olmak üzere 1992-1997 yılları arasında yayımlanmıştır. Ayrıca manga serisi bazında 3 animasyon filmi, 3 kısa metrajlı anime, 1 televizyon yayını ve "Güzel Koruyucu Ay Savaşçısı" adlı dizi hazırlanmıştır. Anime hikâyesi, 2014 yılında yayımlanan Ay Savaşçısı Kristal animesi ile yeniden başlatılmıştır. Manga serisinden ilham alınarak hazırlanmış hafif romanlar, kart oyunları, resimler, müzikaller, müzikler ve video oyunları da bulunmaktadır. Manganın İngiliz versiyonunun Kuzey Amerika'da yayımlanması Kodansha Comics USA tarafından, Random House Australia tarafından üstlenilmiştir. Aynı zamanda lisanslı olarak Avustralya ve Yeni Zelanda'da yayımlanmıştır. Animenin İngilizce dublajını Kuzey Amerika'da Viz Media, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ise Madman Entertainment üstlenmiştir.

Yayımlandığı günden bugüne kadar Ay Savaşçısı serisinin hem anime, hem manga versiyonları büyük rağbet görmüş, bütün dünyada meşhur olmuştur. Manga serisinin şimdiye kadar 35 milyondan fazla kopyası satılmıştır, böylece manga dünyada en çok satılan shōjo manga serisine dönüştürmüştür.[1] Eleştirmenler seriye kişileştirme, mizah ve sanatına göre olumlu görüşler vermişler. Serinin anime versiyonu Japon animelerinden Batı dünyasını en çok etkilemiş olanıdır.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye 5 bölümden oluşmaktadır: "Karanlık Krallık", "Kara Ay", "Sonsuzluk", "Rüya" ve "Yıldızlar".

14 yaşındaki Japon kızı Usagi Tsukino, yolda karşılaştığı ve dost olduğu Luna adındaki konuşan kara kedi sayesinde güçler kazanır ve Ay Savaşçısı'na dönüşür. Güneş sistemini düşmanlardan korumak ile görevlendirilir. Luna ve Usagi, Efsanevi Gümüş Kristali ve prensesi bulmak için gezegen savaşçıları takımını kurarlar. Günler geçtikçe Luna ve Usagi diğer gezegen savaşçılarını bulurlar: Çalışkan ve akıllı Ami Mizuno Merkür Savaşçısı, çalışan ve eğitim gören Rei Hino Mars Savaşçısı gibi, Usagi'nin okuduğu okula yeni geçen Makoto Kino Jüpiter Savaşçısı gibi uyanır. Venüs Savaşçısı gibi uyanan Minako Aino da partneri beyaz kedi Artemis ile takıma katılır. Ayrıca onlar Smokinli Şövalye Mamoru Chiba ile rastlaşırlar. Smokinli Şövalye onlara zaman zaman yardımcı olur.

Hikayenin birinci bölümünde ("Karanlık Krallık") Gezegen savaşçıları Karanlık Krallık'a karşı savaşırlar. Kraliçe Beryl ve generalleri (Kunzaite, Nephrite, Zoisite ve Jedaite), Kraliçe Metariya için Efsanevi Gümüş kristali ele geçirmek ve dünyayı fethetmek istemektedir. Gezegen savaşçıları geçmiş yaşamlarında kadim Ay krallığı olan Gümüş Millenyumda yaşadıklarını keşfetmiştir. Ay Krallığı'na karşı savaş ilan etmiş ve Ay Krallığını yıkmışlardır. Gümüş Millenyum kraliçesi Kraliçe Serenity, Efsanevi Gümüş Kristali kullanarak kediler yani Luna ve Artemis'i, Gezegen savaşçılarını, Prens Serenity'yi ve onun sevgilisi Prens Endymion'u gelecekte yeniden reenkarnasyon olmalarına ortam yaratmıştır. Takım öğrenir ki, Usagi Prenses Serenity'nin ve Mamoru da Prens Endymion'un reenkarnasyonudur. Generallerin de önceleri Endymion'un şövalyeleri olduğu fakat Kraliçe Metariya tarafından zihinlerinin ele geçirildiği anlaşılmaktadır. Kraliçe Metariya ile son savaşta Minako onu öldürür fakat gezegen savaşçıları kendi hayatlarını feda ederler. Ay Savaşçısı, Efsanevi Gümüş Kristali kullanarak onları yeniden diriltmiştir.

Hikayenin ikinci bölümünde ("Kara Ay") Usagi ve Mamoru'nun gelecekten gelen kızları Chibi Usa 30. yüzyıldan gelerek Efsanevi Gümüş kristali almak istiyor. Bu zaman gezegen savaşçıları Kara Ay ve Bilge Adam ile karşılaşırlar. Chibi Usa, gezegen savaşçılarını geleceğe yani 30. yüzyılın Kristal Tokyo'suna götürüyor. Burada Chibi Usa'nın annesi Yeni Kraliçe Serenity ve babası Kral Endymion hükümranlık sürüyor. Seyahatleri sırasında onlar mekan-zaman kapısının koruyucusu Plüton Savaşçısı ile karşılaşırlar. Plüton Savaşçısı, zamanı durdurma becerisi (bu güçten yararlanmak ölümle sonuçlandığından kendini bilerek kurban etmiştir) ile Kara Ay'ın lideri Prens Demande'nin tüm evreni yok etmesini engeller lakin ölür. Sonda Chibi Usa Yeni Ay Savaşçısı gibi uyanır, Ay Savaşçısı'yla birlikte Bilge Adam'ın asıl siması olan Ölü Kabusu mahveder.

Hikayenin üçüncü bölümünde ("Sonsuzluk") Profesör Souichi Tomoe tarafından yaratılan Ölüm Avcıları'ndan bahsedilmektedir. Profesör Tomoe, Firavun 90 adlı varlığın Dünya gezegeni ile birleşmesi için yol arıyor. Onun kızı Hotaru Tomoe'nin vücuduna ise Bayan 9 adlı varlık girer. Bu varlık ise Firavun 90'ın geçmesi için kapı açmalıdır. Hikâyenin bu kısmında Güneş sistemini korumak ile görevlendirilmiş diğer gezegen savaşçılar yani Uranüs Savaşçısı gibi uyanan Haruka Tenou ve Neptün Savaşçısı gibi uyanan Michiru Kaioh ortaya çıkar. Plüton Savaşçısı'nın reenkarnasyonu olan fizik öğrencisi Setsuna Meioh da onlara katılır. Usagi Kutsal Kupa'yı elde ediyor ve Süper Ay Savaşçısı'na dönüşür. Kutsal Kupa'dan ve kristalden kullanarak Firavun 90'ı önlemeye çalışmaktır. Michiru, Haruka ve Setsuna'nın tehlikeli gördükleri Hotaru ise Satürn Savaşçısı olarak uyanır. Ölüm Müjdecisi Satürn Savaşçısı kendi gücü ile Firavun 90'ı Dünya'dan ayırır, Plüton Savaşçısı'na kendi gücüyle kapıyı kapatmasını emreder. Usagi, Prenses Serenity gibi kendi gücünü kullanarak gezegenin gücünü restore eder.

Hikâyenin dördüncü bölümünde ("Rüya") Ölü Ay Sirki'nin lideri Kraliçe Nehelenia kendini Gümüş Millenyum'un ve Dünya'nın "yasal yönetici"si ilan eder. Nehelenia, Dünya'da Altın Krallık'ın bulunduğu Elysion'u işgal eder, Helios'u ele geçirir ve yardımcılarına Efsanevi Gümüş Kristali’ni ele geçirmeyi söyler. Prens Endymion yani Mamoru Ciba Altın Krallık'ın kutsal taşı olan Altın Kristali bulur. Mamoru ve gezegen savaşçıları Kutsal Kupa aracılığıyla güçlerini birleştirirler ve bu güç sayesinde Ay Savaşçısı Sonsuz Ay Savaşçısı'na çevrilir. Sonsuz Ay Savaşçısı Kraliçe Nehelenia'yı öldürür. Kraliçe Nehelenia'nın yardımcıları Amazon Dörtlüsü aslında Chibi Usa'nın koruyucuları olduklarını, ama zihinlerinin Nehelenia tarafından ele geçirildiğini öğrenirler.

Hikâyenin beşinci bölümünde ("Yıldızlar") Usagi ve arkadaşları okuldan mezun olurlar. Onlar yeni düşman yani sahte gezegen savaşçılarından oluşan Gölge Galaxia takımı ile karşılaşırlar. Takımın lideri Galaksi Savaşçısı asıl gezegen savaşçılarının gezegen kristallerini ele geçirip, bununla galaksiyi ele geçirmek ve Kaos'u öldürmek ister. Mamoru ve gezegen savaşçılarının çoğunun ölümünden sonra Galaksi Savaşçısı onların gezegen kristallerini ele geçirir. Usagi, dostlarını yeniden hayata döndürmek için Galaksi kazanına seyahat eder. Kinmoku gezegeninden gelmiş Yıldız Işıkları Savaşçıları takımı, bu gezegenin yöneticisi Prenses Kakyuu ve uzak gelecekten gelen Ufaklık savaşçı ona yardım etmek isterler. Chibi Usa ve Asteroid Savaşçılar da onlara katılır. Birçok savaştan sonra Galaksi Savaşçısı ölür, Ufaklık savaşçı ise Kosmos Savaşçısı’na çevrilir. Ay Savaşçısı Efsanevi Gümüş Kristal aracılığıyla Kaos'u yok eder ve arkadaşlarını hayata döndürerek Dünya'ya döner. Hikâye Mamoru ve Usagi'nin 6 yıl sonra evlenmeleri ile sona erer.

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Usagi Tsukino (Japoncada; Usagi, Tavşan anlamına gelir. Tsukino: Ay anlamına gelir. Uzakdoğu isimlerinde soyadı (Usagi) önce yazıldığı ve isme tamlama eki -o/-a vb. geldiği için anlamı ay tavşanıdır.) - Ay Savaşçısı

Serinin baş karakteri Usagi Tsukino, inanılmaz büyüklükte sevgiye sahip olan dikkatsiz ve sulu göz bir ortaokul öğrencisidir. Yengeç burcudur. Ay Savaşçısı olduğu ilk zamanlarda kötülerle savaşmak istemez, sıradan biri olmak ister. Zaman geçtikçe Ay'dan gelen gücünü sevdiklerini korumak adına kullanmayı öğrenir. Aynı zamanda Ay Prensesi Serenity olan Usagi, animede diğer savaşçılar gibi yeniden doğarak tekrar dünyaya gelmiştir.

Usagi'den yaşça büyük bir öğrenci olan Mamoru Chiba çocuk yaşta trafik kazasında anne ve babasını kaybetmiştir ve geçmişini hatırlayamamaktadır. Seriler boyunca önceden bilgilendirici rüyalar görür. Kim olduğunu bulma çabası içerisinde rüyalarının yardımıyla Usagi'yi yani Prenses Serenity'yi bulur. Kendisinin çok uzun zaman önce Dünya Prensi Endymion olduğunu ve Ay Prensesi Serenity ile büyük bir aşk yaşadıklarını hatırlar. Usagi ile tekrar aşk yaşar. Savaşçılar ile beraber savaşır.

Tam bir kitap kurdu olan Ami Mizuno, Usagi'nin okul arkadaşı ve okul birincisidir. Çok zeki olan Ami, Merkür Savaşçısı'na dönüşebilmekte ve suyu kontrol edebilmektedir (bkz: Neptün Savaşçısı) Annesi gibi bir gün doktor olmayı hedeflemektedir. Ders çalışmaya olan tutkusu ve bilgisinden dolayı Luna'nın verdiği ufak bir el bilgisayarı sayesinde grubun beyni olmuştur.

Güçleri: Ateş, mitolojik güçler, kargalarla konuşabilme.

Büyükbabası ile bir tapınakta yaşayan Rei Hino, kötü güçlerin varlıklarını sezebilme gücüne sahiptir. Mars Savaşçısı'na dönüştüğünde ateşi kontrol edebilmektedir. Çizgi filmde çok ciddî ama Usagi'nin dikkatsizliğine çok çabuk sinirlenen biri olarak çizilmiştir. Gruptaki kızlardan farklı, özel bir okula gitmektedir.

Güçleri: Doğa, şimşek, iyi bir dövüşçü ve erkeklerle dövüşebilecek kadar güçlü olma.

Delikanlı bir kız olan Makoto Kino, serinin ilerleyen safhalarında Usagi'nin okuluna transfer olur. Uzun ve güçlü olarak resmedilen Makoto, Jüpiter Savaşçısı'na dönüşebilmekte ve yıldırım, şimşek gibi güçleri ve bazı bitkileri kontrol etmektedir. Ailesini yıllar önce kaybeden Makoto, yalnız yaşamakta ve kendi kendine bakmaktadır.

Güçleri: Sevgi ve güzellik.

Minako Aino, beyaz bir kedi formunda dünyaya gönderilen Artemis'in bir dönüşüm kalemi vermesiyle Sailor V olarak ilk uyanan savaşçıdır. Sailor V daha sonra Sailor Venüs olarak anime ye dahil olur ve aşkın savaşçısı ile Ay Savaşçısı'nın dört gardiyanı tamamlanır. Ünlü bir şarkıcı ve bir idol olmak isteyen Minako, bulduğu her fırsatta bunu gösterir. Sarı ve turuncu renklerini çok sever. Adının anlamı aşkın küçük güzel çocuğudur. Annesi ve babası vardır ama kardeşi yoktur. Burcu Terazi'dir. Beden eğitimi dışında hiçbir dersi sevmez. Gezegeni Venüs'tür. Minako, diğerlerinden daha açık bir kişiliğe sahiptir. Genelde savaşçıların içinde en iyimser ve en pozitif savaşçıdır. İlk defa sevgi ve adalet için savaşmaya başladığında, İngiltere'de V Savaşçısı olarak tanınıyordu.(bkz: anime serisi)

Usagi ve Mamoru'nun gelecekten gelen kızı olan Chibiusa'nın gerçek adı Usagi Tsukino'dur. İkinci sezonda gelecekten annesini kurtarmak için Sailor Moon'un Gümüş Kristal'i almak için gelir, serinin sonunda geleceğin Gümüş Kristal'inin kendi vücudunda bulunduğunu öğrenir. Sonraki sezonda savaşçı olarak eğitim görmek için Küçük Ay Savaşçısı(Sailor Chibi Moon) olarak gelir. İlk başlarda yirminci yüzyılda annesi olacak olan Usagi ile iyi geçinemez ve ondan daha olgun olduğunu belirtir. Ancak zaman geçtikçe birbirlerine olan bağ güçlenir. Otuzuncu yüzyıldaki annesi gibi bir hanımefendi olmak ister.

Güçleri: Zamanın akışını ve uzay-zaman sürekliliğini kontrol etmek.

Gizemli bir karakter olan Setsuna Meioh, Plüton Savaşçısı'dır. İlk başlarda Plüton Savaşçısı olarak Uzay-Zaman Kapısına gardiyanlık yaparken görülür. Zaman kapısında, orayı hiç bırakamadığı için, kendini çok yalnız hissettiği görülür ama Chibiusa ile yakın arkadaştırlar. Ayrıca kendini feda etmekten çekinmez. 3. sezonda arkadaşlarını kurtarabilmek için zamanı durdurmuş(yasaklanmış güç) ve bunun bedelini hayatıyla ödemiştir. Daha sonra sürgündeki süresi dolduğu için geri döner. Kutsal Kupa'yı oluşturan üç tılsımdan Lal Küre'nin sahibidir.

Güçleri: Okyanusu kontrol etmek, gelecek olayları önceden görmek.

Yetenekli ve keman çalan Michiru Kaiou, diğer kızlardan yaşça büyüktür. Güçleri Merkür Savaşçısı'nın güçlerine benzer. Neptün Savaşçısı'na dönüşebilir ve okyanusun gücüne kullanır.(bkz: Derin Batış) Çok yetenekli ve çok güzel olan Michiru, savaşçı olmak adına hayallerinden vazgeçmiştir. Görevine tamamen sadıktır ve bu uğurda kurbanlar vermeye hazırdır. Bir sanat okulunda çalışır. Kutsal Kupa'yı oluşturan üç tılsımdan Derin Su Aynası 'nın sahibidir. Uranüs Savaşçısı ile Üstü kapalı olarak anlatılan bir aşk ilişkisi vardır.

Güçleri: Gökyüzünün gücü.

Haruka Tenou, Uranüs Savaşçısı'na dönüşebilmektedir. Michiru ile aynı yaştadır. Gökyüzü Savaşçısı olarak da bilinir. Savaşçı olmadan önce yarışçı olmak istemektedir fakat savaşçı olarak uyanır. Motor kullanmakta oldukça iyidir. Erkeksidir, erkek gibi giyinir, uzaktan erkek olduğu düşünülür. Tanıştığı her kadın ona hayranlık duyar. Savaşırken Neptün Savaşçısı gibi kurban vermekten çekinmez. Kutsal Kupa'yı oluşturan üç tılsımdan Uzay Kılıcı'nın sahibidir.

Güçleri: Sessizlik ve yıkım, enerji bariyeri yapmak.

Deli bir bilim insanının kızı olan Hotaru Tomoe, laboratuvarda olan bir kaza sonucu sağlığı zayıflamıştır. Karanlık güçler tarafından ele geçirilen Hotaru, Mistress Nine olarak boy gösterir. Sonrasında Ay Savaşçısı ve Küçük Ay Savaşçısı'nın sevgisi sayesinde Satürn Savaşçısı olarak uyanır, sonuncu gezegen savaşçısı olarak kızlara katılır. Bir gezegeni yok edebilme gücüne sahip olan Satürn Savaşçısı, Yıkım Savaşçısı olarak da adlandırılır. Aynı zamanda diğer adı da Sessizlik Savaşçısı'dır.

Manga[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal manga 52 cildin yanı sıra 10 ayrı hikâyeden oluşmuştur. İlk Nakayoshi' de yayımlanmaya başlamıştır.

Ay Savaşçısı mangasından önce, Naoko Takeuchi, Sailor Venus'ü konu alan Kod Adı: Sailor V'yi yayımlamıştır. Naoko Takeuchi, kızlar hakkında hoş bir seri yapmak istiyordu ve editörü de onlara fuku giydirmesini söyledi. Sailor V'nin animeye uyaralama fikri önerildiğinde, konsept sadece Sailor V'nin baş kahraman olması şeklinde uyarlanmıştı. Sailor V mangası astronomi, astroloji, Yunan Mitolojisi, Roma Mitolojisi, Dört unsur, gençlik modası ve okul kızı tuhaflıkları gibi konuları içeriyordu.

Orijinal manga 52 ciltten yanı sıra 10 ayrı hikâyeden oluşmuştur. İlk Nakayoshi' de 1991'den 1995 tarihine kadar yayımlanmaya başlamıştır. 10 ayrı hikâye, Kodansha'nın Run Run kitabıyla dizi olarak yayımlanmıştır. Kodansha tüm yayınları düzenli bir şekilde yayımlamıştır. Tüm ciltler (10 ayrı hikâye ile birlikte) ilk baskı 1992'den 1997'ye kadar yayımlanmıştır.

Yenileme diye adlandırılan ikinci seri 2003 yılında, live action series gösterimdeyken yayımlanmıştır. Kodansha, yenilenen konuşma balonları ve resimlerle, düzenlemeler ve güncellemelerle dolu mangayı tekrar yayımlamıştır. Bu yayımlanan yeni manga, tamamen yeni bir cilt kapağı ve yeni karakter çizimleri içeriyordu. Yeni basım ayrıca 12 cilt ve 2 ayrı hikâye içeriyordu.

1995 yılının sonuna doğru, 13. cilt yayımlandı ve milyondan fazla kopya sattı. Japonya; Çin, Meksika, Avustralya, çoğu Avrupa ülkesi ve Doğu Amerika içinde olmak üzere 23'ten fazla ülkeye ihracat yaptı.

Kodansha, Orijinal Resim Koleksiyonu adında her 5 hikâyenin resimlerini içeren bir resim kitabı (artbook) yayımladı. Kitap, cilt kapakları, promosyon materyalleri ve Naoko Takeuchi tarafından yapılan birçok şeyi içeriyordu. Birçok resim, Takeuchi'nin fikirlerini nasıl geliştirdiğini, her resmi nasıl yaptığını, neyi sevip sevmediğini ve hikâyesinin animeye çevrilişi hakkında yorumları içeriyordu.

1997 senesinin sonuna doğru, manga serisinin bitiminden sonra Volume Infinity adında yeni bir resim koleksiyonu yayımlandı. Ama bu koleksiyon, Takeuchi'nin çizimlerinin yanı sıra; arkadaşlarının ve anime için çalışan seslendirme sanatçılarının resimlerini de içeriyordu.1999 yılında Kodansha, karakterlerin kabataslak çizimlerinin olduğu ve daha önce hiç görülmeyen karakterlerin barındırıldığı Materials Collection adlı resim kitabını yayımladı. Her resim yanında Takeuchi'nin yorumlarını içeriyordu. Ve en sonda da Paralel Ay Savaşçısı adlı kısa manga yayımlandı.

2013 yılında, yeni bir düzenleme ile Japonya'da yeniden yayımlanmaya başladı, 12 ciltten oluşmakta ve her birine Naoko, takeuchi tarafından yeni bir kapak resmi çizilmiştir.

2012 yılında resmi siteden yapılan bir duyuru ile yeni bir anime serisi yapılacağı duyurulmuş ve birkaç kere ertelenmiştir. Çalışmalarda bir değişiklik olmazsa 2014 yazında niconico web sitesinde yayınlanmıştır.

Ay Savaşçısı Kristal[değiştir | kaynağı değiştir]

Ay Savaşçısı Kristal Japonya’da {{nihongo | Pretty Guardian Sailor Moon Crystal|美少女戦士セーラームーン{{|Crystal|クリスタル}}|Bishōjo Senshi Sērā Mūn Kurisutaru}} olarak bilinen ve 2014 yılında orijinal serinin 20. yılı nedeniyle net üzerinden yayınlanmaya başlamış anime. Anime serisi 5 Temmuz 2014'ten 18 Temmuz, 2015 yılına kadar dünya çapında Niconico tarafından yayınlanmış olup, animasyonu Toei Animation tarafından yapılıp Munehisa Sakai ve Chiaki Kon tarafından yönetilmektedir. 1992-1997 yılında yayınlanmış klasik animenin aksine Ay Savaşçısı Kristal Naoko Takeuchi’nin mangasına çok daha sadık bir şekilde ilerlemektedir. Manga’nın Infinity isimli hikâyesini konu alan bölümler 6 Nisan 2016 yılında yayınlanmaya başlamıştır. Ay Savaşçısı Kristal'in Niconico üzerinden yayınlanan ilk bölümü 1 milyonun üzerinde kişi tarafından izlenmiştir.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pek çok anime gibi Ay Savaşçısı da LGBT temsillerine sahip, özellikle Haruka ve Miçiru eşcinsel çiftinin tanıtıldığı Sailor Moon S başlıklı üçüncü sezonundan itibaren. Birçok ülkede bu LGBT içerikler karakterlerin cinsiyetleri ya da ilişki durumları değiştirilerek sansürlendi.

Animede görünen ilk eşcinsel çift Kraliçe Beryl'in uşaklarından Künzit ve Zoisit'tir. Türkçe dublajda ve DiC dublajında ilişkilerine heteronormatif bir görünüm vermek için Zoisit'in cinsiyeti değiştirilerek kadın yapıldı. Ama mangada bu ikisi heteroseksüel ve aralarında abi-kardeş ilişkisi gibi bir ilişki var.

Amazon Üçlüsü'nden Balık Gözü kadınsı bir erkek. Feminen bir yüzü vardır, feminen giyinir, yine kadınsı tarzda uzun, dalgalı saçlara sahiptir ama bedeni erkektir. Erkeklere ilgi duyar. Anime çizgi filmde, Uranüs savaşçısı ve Neptün savaşçısı arasında eşcinsel bir aşk bulunmaktadır.

Ay Savaşçısı Kristal versiyonunda ise Chibiusa, babası olan Mamoru'ya duyduğu aşktan dolayı onu elde etmek için kötülüğün yanına geçer. Mamoru'yu elde eder ve onunla öpüşür. Anime de reenkarnasyon durumundan dolayı Ay savaşçısı, Mamoru, kızları Chibiusa ve gelecekteki versiyonlarıyla çok karmaşık ilişkiler vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kosaka, Kris (19 Ekim 2019). "Naoko Takeuchi: 'Sailor Moon's' strong-willed guardian of girls manga". The Japan Times. 20 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]