Saida Mirziyoyeva

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saida Mirziyoyeva
Enformasyon ve Kitle İletişim Ajansı müdür yardımcısı
Görev süresi
2019 12 Nisan - 29 Ocak - 2020.
Özbekistan Ulusal Kitle İletişim Araçlarını Destekleme ve Geliştirme Kamu Fonu Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı
Görev süresi
2020 31 Ocak - Şimdiye kadar
Kişisel bilgiler
Doğum Saida Shavkatovna Mirziyoyeva
04 Kasım 1984 (39 yaşında)
Kokand, Uzbek SSR, Soviet Union
Evlilik(ler) Oybek Tursunov
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul University of World Economy and Diplomacy

Saida Shavkatovna Mirziyoyeva (4 Kasım 1984 doğumlu) Özbekistanlı bir politikacı. 31 Ocak 2020'den bu yana Özbekistan Ulusal Kitle İletişim Araçlarını Destekleme ve Geliştirme Kamu Fonu Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.[1] Ayrıca 12 Nisan 2019 - 29 Ocak 2020 tarihleri arasında Bilgi ve Kitle İletişim Ajansı Direktör Yardımcısı olarak görev yaptı.[2] Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in büyük kızı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mirziyoyeva, 4 Kasım 1984'te Kokand, Fergana Bölgesi'nde politikacı Shavkat Mirziyoyev ve Ziroatkhan Mirziyoyeva'nın çocuğu olarak dünyaya geldi. Shahnoza adında bir kız kardeşi ve Miralisher adında bir erkek kardeşi vardır. Dünya Ekonomisi ve Diplomasi Üniversitesi'nden uluslararası hukuk alanında lisans derecesine sahiptir. 2008 yılında Taşkent Devlet Hukuk Üniversitesi'nden hukuk alanında yüksek lisans derecesi aldı. 2010 yılında Moskova Devlet Üniversitesi'nden ekonomi alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Bilimsel kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Mirziyoyeva, 2010 yılından bu yana strateji teorisi kurallarına dayalı ulusal, bölgesel ve spesifik sektör stratejileri için metodolojiler geliştirme ve uygulama alanında araştırma ve geliştirme yapmaktadır.[3] Kamu Yönetimi Akademisi'nde[4] araştırmacı olarak çalıştı ve Moskova Devlet Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde araştırmacı olarak çalışıyor. Sosyo-ekonomik süreçlerin planlanmasında yerel deneyimin ve dünya pratiğinin analizine, küresel ve ulusal eğilimlerin devlet ve bölgesel stratejiler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesine ve aynı zamanda kalkınmanın iyileştirilmesine yönelik bir dizi bilimsel yayının yazarıdır. sosyo-ekonomik kalkınmanın kısa, orta ve uzun vadeli ulusal stratejilerinin oluşturulması için metodoloji.[5]

Siyasi kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Nisan 2019'dan 29 Ocak 2020'ye kadar Mirziyoyeva, Bilgi ve Kitle İletişim Ajansı'nın müdür yardımcısı olarak çalıştı.[6] Ajansın müdür yardımcısı olarak, Halkla İlişkiler merkezinin faaliyetlerini koordine etti ve devlet ve idari organlarda şeffaflık konularını denetledi.[7] Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in 5 girişimi kapsamında projeleri hayata geçirdi. Ajans ile ifade özgürlüğü alanında çalışan uluslararası kuruluşlar arasında temasların kurulması için aktif olarak çalıştı. Özbekistan'da medya geliştirme konularında delegasyonların bir parçası olarak birçok ülkeyi ziyaret etti.[8]

Mirziyoyeva'nın himayesinde, kör çocukların desteklenmesi ve Braille'de yayınlanan eğitici, sanatsal, bilimsel ve diğer gerekli literatürü sağlamayı amaçlayan "Kalp Gözü" projesinin faaliyetleri genişletildi.[9] Ayrıca proje kapsamında ülkenin kültür kurumlarında kapsayıcı bir ortam yaratılmasına yönelik uygulamalı çalışmalar yürütülmektedir. Tiflo yorum sistemi sinemalarda tanıtılıyor.[10]

31 Ocak 2020'de Mirziyoyeva, Ulusal Kitle İletişim Araçlarını Destekleme ve Geliştirme Kamu Fonu Mütevelli Heyeti başkan yardımcılığı görevini üstlendi.[11] Yeni bir işe girdikten sonra bile "Kongil Kozi" projesinin uygulanmasına yardım etmeye devam etti. Özbekistan'da kitle iletişim araçlarının geliştirilmesine ve ifade özgürlüğünün sağlanmasına yönelik reformların uygulanmasına aktif olarak katılmaktadır.[12] Hakaret ve hakaretten hapis cezasının kaldırılmasını destekledi.[13]

Mirziyoyeva, 2019 yılından bu yana Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu üyesidir.[14] Şubat 2020'de Dubai Kadın Örgütü'nün ev sahipliğinde Dubai'de düzenlenen The Power of Influence Global Women's Forum'a katıldı.[15]

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Mirziyoyeva, Oybek Tursunov ile evli ve 3 çocukları var.[16]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Saida Mirzieeva naznachena na novuyu doljnost". 20 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2020. 
  2. ^ "Saida Mirziyoeva stala zamglavi Agentstva informatsii i masskommunikatsiy". gazeta.uz. 12 Nisan 2019. 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "arxiv nusxasi". 19 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2020. 
  4. ^ "Akademiya gosudarstvennogo upravleniya pri Prezidente Respubliki Uzbekistan". dba.uz. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "MYeTODOLOGIChYeSKIYe OSNOVI STRATYeGIROVANIYa SOTsIALNO-EKONOMIChYeSKOGO RAZVITIYa UZBYeKISTANA". elibrary.ru. 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Programmi po realizatsii pyati initsiativ poslujat interesam molodeji i jenщin". president.uz. 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Prezident provel soveщanie po realizatsii pyati initsiativ". gazeta.uz. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Regular Report to the Permanent Council" (PDF). osce.org. 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  9. ^ "V ramkax proekta „Koʻngil koʻzi" slabovidyaщim detyam podarili spesialnie uchebniki". kun.uz. 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Saida Mirziyoeva predstavila spesializirovanniy kompyuterniy sentr dlya slabovidyaщix detey". kun.uz. 20 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Komil Allamjonov i Saida Mirziyoeva zanyali rukovodyaщie posti v obщestvennom fonde". kun.uz. 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "SAIDA MIRZIYoYeVA: JURNALISTI DOLJNI IMYeT PRAVO NA OShIBKU BYeZ BOYaZNI POTYeRYaT SVOBODU". uznews.uz. 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Saida Mirziyoeva: „Cheloveka nelzya sajat v tyurmu tolko za to, chto on skazal"". kun.uz. 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "arxiv nusxasi". 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2020. 
  15. ^ "Deputy Chairman of the Board of Trustees of the Public Fund for Support and Development of National Mass Media, Republic of Uzbekistan". Women's Forum. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "A New Uzbek Princess? The Growing Stature Of The President's Daughter Raises Eyebrows In Uzbekistan". Radio Free Europe/Radio Liberty. 13 Şubat 2021. 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.